Nem adtak művész-feketelistát Egerben

2012.05.08. 16:51
Nem kapott végül listát az Egerben nemkívánatosnak számító művészekről Pataki Zsuzsanna, az egri Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Azt mondta, Székhelyi Józsefen kívül nem volt más olyan művész, akivel kapcsolatban utasították volna. Szerinte Székhelyi letiltásáról nem az önkormányzat, hanem személy szerint két képviselő rendelkezett.

Nem az önkormányzat és nem párt, hanem két egri önkormányzati képviselő utasítása volt, hogy Székhelyi József színművész ne lépjen fel Egerben, mondta kedden Pataki Zsuzsanna, az egri Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A letiltott fellépéssel kapcsolatos botrányt az egriugyek.hu robbantotta ki, amikor áprilisban arról számolt be, hogy egy bizottsági jegyzőkönyvi részlet szerint Egerben már tiltottak el önkormányzati eseményről fellépőt azért, mert baloldali. Az ügyet a stop.hu vitte tovább, amikor a napokban nyilvánosságra hozta az egri közgyűlés kulturális bizottságának egyik tavaly őszi ülésén rögzített hanganyagot.

Székhelyi József egy tavaly nyári rendezvényen, a Középkori Piactéren adott volna elő Villont, az esemény plakátján hirdették is a fellépését, amelyet azonban utólag visszamondtak. Az őszi ülésen a hangfelvétel szerint Orosz Lászlóné, a kulturális bizottság Fidesz-KDNP-s elnöke arról beszélt, hogy a bizottságot támadták Székhelyi József meghívása miatt. Kijelentette, hogy Székhelyi “nem jöhet ide”, és amikor az előtte felszólaló ember arról beszélt, “lehet, hogy kell szelektálni, hogy ne jöjjön, hogy csak az én emberem jöjjön ide”, Oroszné rávágta: „például, most megtehetjük”.

Ezután szólalt fel az ülésen Pataki Zsuzsanna, aki Székhelyit nagyon jó színésznek nevezte. Azt mondta, hogy amikor egy kulturális programot összeállítanak, csak azt nézik, hogy egy adott művész a művészvilágban szakmai szempontból mit tett le az asztalra, nem kötelességük figyelembe venni a művészek politikai beállítódását. Majd így folytatta: „Mihelyst az első kritika megérkezett a politikai identitása miatt, hovatartozása miatt, egyből leállítottuk. És én kértem is Csákvári képviselő urat, hogy igazán megkönnyítené a munkámat, a szakmai munkámat, ha esetleg egy listát összeállítana arról, hogy kik azok az előadóművészek, akik nemkívánatosak Egerben, és én komolyan mondom, hogy tényleg szeretnék egy ilyet, mert akkor ilyen hibát nem vétünk többet.”

Pataki Zsuzsanna kedden azt mondta: felháborodottságában beszélt így, szavaiban irónia volt. „Teljesen nonszensznek tartom, hogy bármilyen politika beleszóljon a szakmába” – jelentette ki. Felidézte az ügy előzményeit: a Középkori Piactér nevű rendezvényt a Művészetek Háza Nonprofit Kft. szervezte közösen az Egri Fiúk Kulturális Egyesülettel, amely felajánlotta, hogy különféle kulturális programokat hoz a rendezvényre. Pataki szerint az egyesület hozta volna Székhelyi Józsefet, ők is fizettek volna neki, és nem az önkormányzat.

Miután elkészült a rendezvény plakátja, Pataki két képviselőtől is telefont kapott. Az egyik telefonáló elmondása szerint Orosz Lászlóné volt, a másik Csákvári Antal, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője, a közgyűlés Humán Erőforrás Bizottságának elnöke. Pataki szerint a képviselők politikai indokra hivatkozva azt mondták neki, hogy ezt az előadást le kell állítani, mert Székhelyi nem jöhet Egerbe fellépni.

Nem tud elkészült listáról

„Akkor én ezt közöltem az egyesülettel, akik Székhelyi Józseffel megbeszélték a dolgokat” – mondta Pataki, aki szerint ezután hosszabb szünet következett, és az őszi ülésen váratlan fordulatként merült fel újra a téma. „Amikor engem Csákvári felhívott, és mondta, hogy ide Székhelyi nem jöhet, én pedig gyakorlatilag az állásommal játszom, akkor felháborodtam. Indulatosan mondtam neki, hogy akkor én kérek egy listát, hogy kik azok a művészek, aki Egerben nem léphetnek föl. Ezt felháborodásomban és iróniával mondtam” – mondta a Művészetek Háza igazgatója.

Arra a kérdésre, hogy miért hajtotta végre mégis a Székhelyire vonatkozó utasítást, azt válaszolta: “ezt különösebben nem kell indokolni ebben a helyzetben”. “Nem én mondtam vissza Székhelyit, én az egyesület felé tolmácsoltam ezt”, tette hozzá.

Pataki azt monda: az ő tudtával lista végül nem készült, és Székhelyin kívül nem volt más olyan művész, akire vonatkozóan hasonló utasítást kapott volna. Hangsúlyozta azt is, hogy az önkormányzat vezetése részéről soha nem tapasztalt hasonlót, nem szólnak bele a szakmai munkájába. Semmilyen politikai párt sem, tette hozzá. A nyár folyamán személy szerint az említett két képviselő kereste meg, Pataki szerint ez az ő magánjellegű utasításuk lehetett.

Pataki úgy fogalmazott: „jelen pillanatban azt érzem, hogy ebben a történetben van két ember, aki a kijelentéseivel, a felháborodásával a szakma érdekében állt ki, a szakma szentségét akarta védelmezni, és pontosan ez a két ember van kitéve meghurcolásoknak, amit nem tartok megérdemeltenek”.

Az őszi ülésen Várkonyi Györgynek, az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő (EVAT) Zrt. vezetőjének a szájából hangzott el, hogy Székhelyi azért nem jöhet a városba, mert „egy SZDSZ-es büdös zsidó”. Ugyanakkor Várkonyi dicsérte színészként Székhelyit, és azt is mondta, hogy "a turizmushoz, a szakmához, a kultúrához semmi köze ennek". Várkonyi utólag azt mondta az RTL Klub Híradójának, nem érzi, hogy bocsánatot kellene kérnie kijelentéséért. Mint hozzátette, kérdésként tette fel, hogy esetleg a származással kapcsolatos a tiltás, és tagadta, hogy mondta volna azt, hogy SZDSZ-es. Az EVAT Zrt. vezetője szerint többeknél kiverte a biztosítékot, hogy korábban Székhelyi átírta a Himnuszt, és úgy tudja, ezért nem hívták meg a művészt.

Kedd délután próbáltuk keresni a két megnevezett önkormányzati képviselőt. Csákvári Antalt nem tudtuk elérni, Orosz Lászlóné pedig azt mondta, egyelőre nem szeretne nyilatkozni, későbbre ígért visszahívást.

Korábban Rázsi Botond, Eger alpolgármestere elszigetelt eseménynek nevezte a bizottsági ülésen elhangzottakat. Hozzátette, hogy művészeket bármilyen hovatartozásuk miatt ítélnének meg, a feltételezést elfogadhatatlannak tartják.

A történtek miatt a város polgármestere vizsgálatot rendelt el a városban. Habis László közleményében azt írta: hétfőn levélben kérte meg a pénzügyi és ügyrendi bizottság elnökét, Csarnó Ákost arra, hogy a grémium nyilvánítson véleményt a tavaly szeptemberi bizottsági vitával kapcsolatban. Azt kérte továbbá a bizottságtól: adjon tájékoztatást arról, hogy az ülésen elhangzottak kapcsán észlel-e jogszabálysértésre utaló körülményt, majd a testület tájékoztassa őt álláspontjáról és az esetlegesen javasolt intézkedésekről.