Viola
3 °C
13 °C

A zsidóság nélkül Eger nem lenne az, ami

2012.05.09. 22:13

Az egri polgármester szerint a városban nincs diszkrimináció. „Tisztában vagyunk azzal, hogy a zsidóság nélkül Eger nem lenne az, ami - így reagált közleményében Habis László, Eger polgármestere Ilan Mornak, Izrael budapesti nagykövetének szerdai bejelentésére, hogy nem látogat el a hevesi megyeszékhelyre.

„Szeretném, ha Ilan Mor Nagykövet Úr megismerne bennünket, ha tapasztalná, látná, hogy Egerben nincs diszkrimináció" - olvasható a városvezető kommünikéjében.

A budapesti izraeli nagykövetség előzőleg közleményben tudatta, hogy a nagykövet lemondta egri látogatását, miután meghallgatta azt a felvételt, amely szerint az egri önkormányzat idegenforgalmi és kulturális bizottsága "zsidósága miatt nem engedi fellépni " Székhelyi József színművészt.

Habis László emlékeztetett arra, hogy az ügy kivizsgálásával megbízott önkormányzati bizottság elnöke az LMP önkormányzati képviselője, Csarnó Ákos, annak a hírportálnak a főszerkesztője, amelyik elsőként foglalkozott az üggyel. „Úgy gondolom, ezzel biztosítottam mindenkit arról, hogy a kérdést Eger Önkormányzata a lehető legkomolyabban veszi" - fogalmazott Habis.

Az egriugyek.hu elnevezésű honlap még április közepén írt arról, hogy a hevesi megyeszékhely önkormányzata politikai hovatartozás alapján is dönt a kulturális rendezvények fellépőiről. Állításuk szerint az egyik nemkívánatos személy Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház volt főigazgatója, aki 2005-ben, az SZDSZ országos kongresszusán a Himnusszal kapcsolatos pamfletjében kifigurázta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Információik szerint a Középkori Piactér elnevezésű rendezvény szervezőjének ezért vissza kellett mondania a művész Villon-előadását.

A honlap a birtokába került jegyzőkönyvre hivatkozva azt írta, az ülésen Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök azt közölte, hogy a város lakói közül többen jelezték, nehezményezik Székhelyi fellépését. Erre reagálva a szervező, a Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: kérte Csákvári Antalt, a Fidesz-KDNP képviselőjét, hogy „a szakmai munkájukat megkönnyítendő, állítson össze egy listát, hogy kik azok az előadóművészek, akik nemkívánatosak Egerben" - idézték a jegyzőkönyvet.

Ugyanakkor a stop.hu birtokába került az önkormányzat bizottsági ülésén készült hangfelvétel, amelyen a nemkívánatosnak nyilvánított Székhelyi József színészt „egy SZDSZ-es, büdös zsidónak" nevezik.

Az egri önkormányzat sajtószóvivője, Zentai László már április közepén cáfolta, hogy kultúrcenzúra működne a városházán. „Nemkívánatos művészekről természetesen nincs és nem is készül lista Egerben" - mondta.

Visszautasította az akkori állításokat a Fidesz egri szervezete is; ifj. Herman István, a párt városi elnöke a leghatározottabban cáfolta, hogy a helyi önkormányzat listákat készítene előadóművészekről, meghatározná, hogy kik léphetnek fel a városban és kik nem. 

Ajándékozzon utazást karácsonyra!

Nem tudja mivel lepje meg kedvesét? Válasszon szállásutalványaink közül egyet!

Értékeljen és nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Mondja el melyik, és nyerjen értékes ajándékaink közül!