Árpádsávos-raszta-gazda egységfront Ángyán mellett

2012.05.10. 21:20
Mi kell ahhoz, hogy egy nemzeti radikális belenyugodjon abba, hogy olyan tüntetésen van, ahol Mózes-idézeteket lát? Ángyán József lemondott vidékfejlesztési államtitkár tudtán kívül megteremtette a nemzeti egységet.

Mi a gond? - fordultunk a klasszikus kérdéssel egy neonmellényes tüntetés-szervező nő és egy feketeruhás férfi hevesen vitatkozó párosához. A férfi azt nehezményezte, hogy a szervezők megkérték, ne lengessen árpádsávos zászlót. Illetve egészen pontosan arra, összesen legfeljebb egy ilyen zászló legyen, hogy ne vigye félre a demonstráció üzenetét. A férfi a telefonján közvetíti az eseményt. - Hallod ezt? Kitiltják innen az árpádsávokat! Magyarországról!

Folytatódna a vita, amikor fekete mentébe öltözött fiatal fiú lép közbe, és ismerteti a Váralja szövetség hivatalos álláspontját. Megkéri a résztvevőket, hogy koncentráljanak a közös ügyre, és elmondja, ez nem pártrendezvény. A béketeremtés váratlan sikerrel jár.

Ángyán József lemondott vidékfejlesztési államtitkár mellett rendezett tüntetést közösen a Váralja szövetség és az Élőlánc egyesület a Kossuth téren. Bár nem voltak sokan, 150-200 ember gyűlt össze, így is egészen színes társaságot alkottak, még a szokásos tüntetési felhozatalhoz képest is.

Ángyán egyfajta hős lett az utóbbi hetekben, mióta azzal indokolta lemondását, hogy a kormány meghirdetett politikájával szemben nem a földből élő gazdák, hanem zöldbárók és oligarchák érdekei érvényesülnek a földpályázatoknál. Kormányoldalon ilyesmit ritkán hallani, Ángyán pedig ügyesen adagolva a feszültséget, részletekkel folyamatosan állt elő, igaz,eddig még nem túl sokkal: először a mezőgazdasági bizottság ülésén beszélt konkrét ügyekről, például Lepsényben, ahol a helyi gazdák helyett egy “szolnoki ügyvéd” (Nyerges Zsolt) érdekeltségébe tartozó cégek kaptak földeket. A következő fordulatot aztán egy rejtélyes MTI-hír hozta meg, mely egy egyetlen poszttal rendelkező, senki által nem ismert blog bejegyzése alapján vádaskodott Ángyán ellen - nem kellett túl élénk képzelőerő ahhoz, hogy valaki büntető szándékot lásson e mögött. A tüntetés résztvevői legalábbis egészen biztosan ezt tették és evidenciának tekintették, hogy a kormány próbálta így lejáratni Ángyánt.

Így kerültek össze egyetlen tüntetésre a Váralja szövetség fiataljai, az Élőlánc, lepsényi gazdák, Árpád-sávot lengető nemzeti radikálisok, raszták és Ángyán egykori tanítványai. Utóbbiak mind arról beszéltek, nagyon erősen megmaradt bennük, hogy a tanár úr milyen hévvel és szenvedéllyel tudott beszélni (Ángyán a Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetének alapítója). Néhány összezördülés még volt ugyan – amikor például a Váralja szövetség egyik raccsoló tagja lépett a színpadra, a nemzeti radikálisok beszéde alapján “új honfoglalónak” vélték, mire a szövetség vezetője, Hertzmann Róbert felvilágosította őket, hogy Ausztráliában élt, ezek után már elfogadták őt –, de a tüntetés végére a közös üzenet nagyjából összekovácsolta a résztvevőket.

Eddigre ugyanis megérkezett egy méhészettel foglalkozó lepsényi gazda, Teichel István, aki elmesélte saját tapasztalatait arról, hogyan nem jutott lepsényi földhöz, hogyan tűnt el egyik napról a másikra egy kiírt földpályázat. Ha nem marad megélhetés,a falu ki fog ürülni, mondta Teichel. Megköszönte Ángyán Józsefnek, majd mikor azt mondta, nem vagyunk vesztesek, az egész közönség megtapsolta. (Teichellel készült riportunkat itt nézheti meg.)

Bár a tüntetésen alapvetően a kisbirtokok mellett álltak ki, Ertsey Attila, az Élőlánc elnökségi tagja szerint szerint még azt is el lehetne fogadni, ha a kormány a nagytőke mellé áll, de csak akkor, ha valóban szerves fejlődéssel, versenyben és törvényes eszközökkel megerősödött vállalkozókról van szó, nem olyanokról, akik állami támogatásokon híztak meg.

A demonstráció végén megfogalmazott követelések többek között nyilvános, átlátható pályázati feltételekről, a törvénytelenül szerzett földek visszavételéről és a földmoratórium meghosszabbításáról szóltak. 2014-ben ez lejár, így külföldiek is vehetnek majd magyar földet, a tüntetők szerint azonban amióta Magyarország megállapodott erről az unióval annyira megváltoztak a globális gazdasági viszonyok, hogy felül kell vizsgálni ezt.

Vigyük tovább Ángyán József üzenetét, nem kell félni az emberektől, mondta a szintén beszédet mondó egykori tanítványa, Buczkó Máté. Eddigre pedig már a nemzeti radikálisok is abbahagyták a méltatlankodást amiatt, hogy az egyik transzparensen egy Mózes-idézetet láttak.

Eközben Ángyán

A tüntetésen elmondták, Ángyán József azért nem tudott eljönni, mert Borsodban vesz részt egy gazdafórumon. Az MTI tudósítása szerint Ángyán Mezőcsáton arról beszélt, a visszavont földpályázati rendszer a helyi gazdálkodókat, családokat, közösségeket akarta helyzetbe hozni. A jelenlegi pályázati rendszert szerinte módosítani kell, mert nem a helyben lakó gazdákhoz jut a föld, nem a családokat erősíti, hanem a spekuláns tőkét.

"Továbbra is kormánypárti képviselő maradok, mert nem szétverni szeretném a saját szekeremet, hanem azt, hogy a szekér álljon újra abba az irányba, amelyen elindult, mert az a jó irány" - mondta Ángyán.