Orbán bejelentette: Lázár államtitkár lesz

2012.05.11. 08:17 Módosítva: 2012.05.11. 09:45
A miniszterelnök a Kossuth Rádióban jelentette be a kormányzati személycseréket. Lázár János megy Varga Mihály helyére, Varga váltja Fellegit, a frakcióvezetést Rogán Antal veszi át. Orbán Viktor a mostani csoportos áthelyezéssel le is zárta a kormányátalakítást.

Lázár János, a Fidesz jelenlegi parlamenti frakcióvezetője lesz a Miniszterelnökséget vezető államtitkár - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Lázár Jánost Rogán Antal válthatja a Fidesz-frakció élén - közölte.

Június 1-jétől Fellegi Tamás helyett Varga Mihály, a Miniszterelnökséget jelenleg vezető államtitkár lesz a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalások vezetője.

A kormányátalakítás lehetséges személycseréiről már áprilisban kiszivárogtak az első hírek. A váltás azonban Schmitt Pál plágiumügye, majd lemondása miatt megakadt. Áder János köztársasági elnöki esküje után viszont valóban megkezdődtek az átalakítások. Első körben a legnagyobb minisztérium, a Nefmi vezetője, Réthelyi Miklós nyújtotta be lemondását, hogy helyét átvehesse Balog Zoltán, aki korábban a felzárkóztatási államtitkárként dolgozott.

Balog Zoltán
Balog Zoltán
Fotó: Ránki Dániel

Fellegi és az IMF

Fellegi tavaly decemberben lett az IMF-fel és az EU-val kezdődő tágyalásokért felelős tárca nélküli miniszter. De a tárgyalások valójában akkor még el sem kezdődtek, Fellegi hiába járt Washingtonban ezeket szigorúan informális beszélgetéseknek tekintették felek. Az IMF emellett azt is szokatlannak vélte, hogy egy olyan embert küldenénk tárgyalni a pénzügyminiszter helyett, akinek semmilyen döntési jogköre sincs.

Az IMF ezután az EU beleegyezésétől tette függővé a tárgyalások megkezdését, azonban a folyamat hónapokig állt, miután a magyar kormány semmi olyan érdemi változtatást nem hozott meg, ami az unió kívánságlistáján szerepelt volna. Majd az áprilisi Orbán - Barroso találkozó után váratlanul rábólintott az EU a tárgyalások megkezdésére, de hivatalosan máig nem történt előrelépés. Az IMF közben misszióvezetőt cserélt, így Tanosz Arvanitisszel kell majd alkudoznunk. Összeállításunkat arról az emberről, aki "szokva van a balkáni tárgyalási stílushoz", itt olvashatja .

Az Orbán által most bejelentett újabb hullámban Fellegi Tamásnak kell távoznia a miniszteri kabinetből. Fellegi fejlesztési miniszterként került a kormányba, tavaly év végén azonban lemondott, és ekkor lett belőle az IMF-tárgyalásokat vezető miniszter.

Fellegi elvégezte a munkát, amivel megbíztuk - mondta Orbán Viktor. „Nagyon nehéz munkát végzett el, hálás vagyok azért a teljesítményért, amit nyújtott. Az egész ország köszönettel tartozik neki: óriási ellenerők munkálkodásának közepette elérte, hogy meg tudjuk kezdeni a tárgyalásokat Magyarország pénzügyi lehetőségeinek bővítéséről az IMF-fel és az EU-val" - fejtette ki a kormányfő, aki szerint ezen a területen a politikai munka véget ért, a tárgyalások meg fognak kezdődni, és egy szakközgazdászra van szükség. Fellegi Tamás a miniszterelnök tanácsadójaként folytatja tovább.

A csoportos posztváltás a Miniszterelnökségen is változást okoz. Az IMF ügyeit átvevő Varga Mihály helyén Lázár János új szerepfelfogással kezdhet bele az összkormányzati munka menedzselésébe.

Az Index forrásai korábban azt mondták, hogy Lázár új pozícióba helyezésével Orbán valójában saját munkáját próbálja megkönnyíteni. Az apparátusból ugyanis túl sok döntés „csúszott fel” a miniszterelnökhöz, a volt frakcióvezető feladata pedig lényegében az lesz, hogy dinamizálja a tárcák munkáját, és tehermentesítse a kormányfőt.

Lázár János
Lázár János
Fotó: Huszti István

A Miniszterelnökségen a jövőben három államtitkár dolgozik: ketten jogi munkát végeznek majd, a harmadik pedig a kormányfő külkapcsolataiért lesz felelős. Utóbbit Orbán Viktor azzal magyarázta, hogy ennek a területnek nőni fog a jelentősége a következő két évben.

Lázár Jánosnak kormányzati kinevezése miatt tíz év után le kell mondani a hódmezővásárhelyi polgármesterségről. Megtarthatja viszont az V. kerület vezetését Rogán Antal, aki a Fidesz frakcióvezetői feladatait veszi át Lázártól. Rogánnak viszont a parlament gazdasági és informatikai bizottsági elnökségét kell feláldoznia a csere miatt, jóllehet a poszton rajta tarthatta a kezét a parlament gazdasággal kapcsolatos ügyein.

A rádiónyilatkozatból az is kiderült, hogy a miniszterelnök a mostani bejelentéssel lezártnak tekinti az átalakításokat. Megvagyok az egésszel, készen vagyok – mondta Orbán Viktor a további lépéseket firtató kérdésre.

És az államtitkárok?

Fellegi szűk stábbal dolgozott, a Nefmiből Emmivé alakuló gigaminisztériumnak azonban eddig öt helyett hét, önálló területért felelős államtitkára lesz. Balog Zoltán bizottsági meghallgatásán nem kívánt személyi kérdésekről beszélni, az Index információi szerint azonban a kulturáért felelős Szőcs Géza nem marad tovább. Utóda L. Simon László lehet, aki nem kívánt kérdésünkre nyilatkozni, Szőcs viszont a pénteki Magyar Hírlapnak azt mondta, biztos benne, hogy nem váltják le.

Biztos viszont, hogy leváltják a vallásügyi államtitkárt. Szászfalvi László helyett Hölvényi László viszi majd az egyházi ügyeket. Kimaradt Orbán bejelentéséből az is, hogy lesz-e változás Szijjártó Péter státuszában. Az átszervezésről kiszivárgott korábbi információnak ugyanis az is része volt, hogy a kormányfői szóvivő államtitkári rangban a Miniszterelnökség külügyeit veszi át.