Melyik munkaszüneti napot szüntesse meg a kormány?

2012.05.12. 08:39

Pénteken megszavazta a portugál parlament, hogy jövőre az eddigi tizennégynél kettővel kevesebb munkaszüneti nap legyen. A köztársaság kikiáltását és a spanyol uralom alóli felszabadulást 2013-tól a válság miatt fogja munkával ünnepelni a lakosság.

A lépésnek talán nagyobb lehet a pszichés, mint a konkrét pénzbeli haszna. Bár az is igaz, hogy magyarországi számítások szerint minden munkaszüneti nap 0,1 százalékkal, vagyis úgy 28 milliárd forinttal csökkenti a magyar GDP-t.

A fantáziaadók országában ezért a legkevésbé sem elrugaszkodott dolog arra gondolni, hogy nemsokára a magyar kormány is hasonló lépésre kényszerülhet.

Na de melyik szabadnapot adnák föl legszívesebben a magyarok?

Mindjárt kiderül! Alant sorra vesszük a 9 magyar munkaszünetes ünnepet (ez 10 napot jelent a karácsonyi duplázás miatt), és mindegyiknél leírjuk az elhagyása melletti érveket. Olvassa végig, rágja meg jól, aztán szavazzon, hogy ha más megoldás nincs, melyik szabadnap menjen a levesbe!

Újév, január 1.

Tántorgós részegen dolgozni jó, ezt mindenki tudja, aki valaha próbálta. Nekem mondjuk mesélték. A legerősebb érv mégis inkább az, hogy egy újévi munkanapon a főnökök is ki vannak készülve, így első hallásra hiába tűnhet iszonyúnak a január 1-jei munka, másodikra kifejezetten hangulatos és laza évkezdést ígér.

március 15.

Az öregek sztorijaiból úgy tűnik, mintha 1848. március 15-én Laborfalvy Róza falatnyi bikiniben smárolt volna a jóvágású, bermudás Mórral, aki épp az abbáziai szörfözésből esett be a Helytartótanács strandröplabda-bajnokságára, a kommunista rendőrség később meg túlérett mangóval verte volna az atlétában tiltakozó, nagyszakállú, izzadt ellenzékieket. De ezek az idők elmúltak és március 15-én általában még vacogtató a klíma, pont ideális a munkára.

Húsvét

Képzelje el, hogy nem kell többé idióta versikékkel közelítenie a a nőrokonokhoz, aztán meg gusztustalan, cukros likőröket innia vederszámra! Képzelje el, hogy a férfi rokonok többé nem cseszik szét a frissen megcsinált haját valami rágcsálóhúgy-szagú kölnivel! Ugye, hogy nem is kell tovább érvelnem?

május 1.

Május elseje az a nap, amikor a komcsi politikusok rituálisan majmot csinálnak magukból a Városligetben. A jobbos és liberális választópolgárok ilyesmire úgysem kíváncsiak, a politikailag közömbösek még kevésbé, a baloldaliakat pedig jobb lenne megóvni az ilyen jelenetektől. És amúgy is, micsoda abszurditás, hogy pont a munka ünnepén ne dolgozzon senki?

Pünkösd

Azt ma Magyarországon maximum az egykori ministránsok tudják, mi is ünneplünk Pünkösdkor, de még ők sem égnek lázban, hogy hú, de jó, mindjárt Pünkösd. Szép, transzcendens ünnep egyébként, de ha létezik felesleges munkaszünet, hát akkor ez az.

Államalapítás, augusztus 20.

Ha Szent István nem szívózik, akkor most lehetnénk a jóléttől eltunyult osztrák polgárok, a szlovák gazdasági csoda haszonélvezői, az olcsó ukrán energiaárak kedvezményezettjei, büszke, latin nyelvet beszélő észak-románok, pengén kosarazó szerbek, a belföldi tenger partján németeknek íztelen kaját drágán értékesítő horvátok, vagy visszatetszően gazdag alföldi szlovének. Ennek a fényében nemhogy nincs mit ünnepelni, feledkezzünk inkább a munkába!

Forradalom, október 23.

Mit adott nekünk az októberi forradalom? Focibíró-síppal zajongó nénikéket és agresszív öregurakat meg egy rakás lyukat a tömbrehabilitáción még át nem esett józsefvárosi házak falán. És ugye az MSZMP-t. Meg az amerikai magyar emigráns lapokat. Ezt igazán nem kéne egy egész napos dögléssel ünnepelni.

Mindenszentek, november 1.

Remélem a halottak is azt szeretnék, hogy minél később csatlakozzunk hozzájuk, aminek az az egyik módja az, hogy nem halunk éhen a mellbevágó mécses-, virág- és koszorúárak miatt. Hanem ezen a napon is szorgalmasan dolgozunk, hogy a megkeresett pénzt a létfenntartásra költhessük. Ha otthon maradnánk, úgyis csak mardosna a lelkiismeret-furdalás, hogy megint nem mentünk ki a temetőbe, mennyivel jobb az ilyesmit a rohadék kormányra fogni!

Karácsony, december 25-26.

Szeretne minimum 100 ezer forintot kapni ajándékba a kormánytól? Akkor szavazzon a karácsony megszüntetésére! Az évtized üzlete!

Tényleg befolyásolja a GDP-t pár munkaszüneti nap?

Ha kevesebb munkaszüneti nap van egy évben, azzal jól jár a nemzetgazdaság. A KSH munkanaphatással kiigazított GDP-adataiból kiszámolható: egyetlen munkaszüneti nap miatt nagyjából 0,1 százalékponttal nő lassabban a bruttó hazai termék. Igaz, a tényleges hatás vitatható: a legnagyobb termelők működését a rendelésállományuk és nem a munkanapok száma befolyásolja. Más felmérések szerint ugyanakkor a munkaszüneti nap hatására kis mértékben, de csökkenhet az államháztartás hiánya, a pihenés pedig jó hatással lehet a társadalmi kapcsolatokra, valamint az egészségügyi állapotra is, amely aztán pozitívan hathat a termelékenységre. A tíz hazai munkaszüneti nap európai összehasonlításban nem kiugró, a középmezőny alján vagyunk, Belgiumban huszonegy, Finnországban és Ausztriában tizenöt munkaszüneti nap van, Nagy-Britanniában és Írországban tíz, a hollandoknál csak nyolc. A hazai munkaszüneti napokból a húsvét és a pünkösd hétfő biztosan munkamentes hétköznapot jelent, a többi ünnepnap viszont minden évben más napra, akár hétvégére esik, így évente változik, hány munkaszüneti napot nyerünk ténylegesen. A munkaszüneti napokon a munka törvénykönyve szerint csak azok dolgozhatnak,  akik úgynevezett megszakítás nélküli munkarendben dolgoznak. Ilyen például a tömegközlekedés, a kórházak, illetve a rendőrség. Továbbá azokon a munkahelyeken is van erre lehetőség, amelyek az ünnepekhez kapcsolódó szolgáltatást nyújtanak, például a múzeumok, színházak, éttermek.

Nem könnyű dönteni, érveink fényében annyira feleslegesnek tűnik minden munkaszüneti nap. De mégis érdemes, mert ha a Fidesz kénytelen lesz az ünnepmegszorítások eszközéhez nyúlni, legalább azt vigye, ami kevésé fáj. Mindjárt jön a szavazógép, de elé beragasztottam egy számlálót, amivel meg lehet nézni, hogy 2030-ig melyik munkaszünetes ünnepnap esik hétköznapra.

 Évszám  Hétköznapra eső ünnepnapok
   

Melyik menjen a levesbe?