Megalakulhat az oligarchabizottság

2012.05.14. 12:51

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn az Indexnek azt mondta: azt javasolja, hogy ne álljon fel a Jobbik által kezdeményezett parlamenti vizsgálóbizottság, amely a "kormány mögött álló" cégbirodalom állami megbízásait vizsgálná. Lázár szerint ehelyett ha valaki tudomást szerez gyanús esetről, akkor tegyen feljelentést.

Az MSZP-frakció viszont biztosítja a szükséges aláírásokat, hogy létrejöhessen a bizottság, amely a Fidesz-kormány mögött álló cégbirodalom állami megrendeléseinek jogszerűségét világítaná át – mondta Tóbiás József, a szocialisták frakcióigazgatója hétfőn sajtótájékoztatón. A két ellenzéki képviselőcsoportnak összesen 93 tagja van, így – mivel az országgyűlési törvény szerint a vizsgálóbizottságot létre kell hozni, ha azt a képviselők legalább egyötöde, 78 indítványozza – matematikailag jó esély van arra, hogy összegyűljön a testület megalakításához szükséges számú aláírás. A bizottság felállítását az LMP is támogatja.

08
Fotó: Huszti István

Tóbiás József azt is közölte, hogy az MSZP ugyancsak vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi az állami földbérletpályázatok ügyében, és ehhez várják a többi ellenzéki párt támogatását. Az ellenzék az elmúlt hetekben számos alkalommal kifogásolta a földpályázatok eredményeit, a bírálati szempontok átláthatatlanságát.

Arra a kérdésre, hogy a szocialisták miért nem vettek részt az "oligarchabizottság" létrehozása érdekében a Jobbik által szervezett egyeztetésen, a frakcióigazgató azt mondta: szükségtelennek tartották a megbeszélést, az MSZP ugyanis az előterjesztés ismeretében biztosítja a kellő számú aláírást a testület megalakításához, minden további kérdést pedig már ott kell majd tisztázni.

Az, hogy az MSZP támogatni fogja a Jobbik javaslatát, egy fordulatot jelent a párt politikájában, hiszen korábban Mesterházy Attila elnök többször hangoztatta, hogy "pártja soha semmilyen formában nem lesz hajlandó együttműködni a Jobbikkal, mivel az értékrendjük annyira messze áll egymástól, mint Makótól Jeruzsálem."

Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője múlt kedden közölte, hogy pártjuk országgyűlési vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli, valamint a Fidesz-kormány mögött álló gazdasági cégbirodalom állami megrendelései jogszerűségének átvilágítása érdekében. A bizottság előtt Vona szerint Orbán Viktornak, Nyerges Zsoltnak és Simicska Lajosnak is meg kellene jelennie.

A jobbikos bejelentés előzménye az volt, hogy Karácsony Gergely LMP-s képviselő múlt hétfőn a parlamentben a Közgépre és Simicska Lajosra utalva az oligarchákról kérdezte Orbán Viktort. A miniszterelnök azt válaszolta: definíciója szerint oligarcha az, aki gazdasági hatalma mellé politikai hatalmat is próbál szerezni, például egy párt elnöke lesz, vagy miniszterelnök. Orbán nevek említése nélkül azt mondta, hogy ma Magyarországon nagytőkések vannak, nagytőkésekre pedig szükség van. "Ha ön a magyar tőke ellen beszél, labancpolitikát folytat, amit én elutasítok" – felelte.

A Jobbik kezdeményezését később az LMP is támogatta, a képviselőcsoport erről szóló döntését pénteken ismertette Jávor Benedek frakcióvezető.  Arról, hogy valóban felállhat-e egy ilyen bizottság, a parlamentnek kell szavaznia. Amennyiben a Fidesz nem áll a kezdeményezés mellé, nem lesz meg a többség, így a bizottság sem alakulhat meg.

Egyre több állami megrendelés

Simicska Lajost a Fidesz egyik legbefolyásosabb háttéremberének tartják, korábban a Fidesz gazdasági igazgatója, majd az első Orbán-kormány idején az adóhivatal elnöke volt. Simicskával szoros üzleti kapcsolatban áll Nyerges Zsolt szolnoki üzletember, aki a Közgép elnöke. A 2010-es kormányváltáskor pedig a Közgép több korábbi tisztviselője is magas állami pozícióba került.

A cég árbevétele évről évre nő, tavaly már 56 milliárd forint fölött volt, az adózott eredmény 2,9 milliárdra nőtt, amit osztalékként kifizettek a tulajdonosoknak. A Közgép tulajdoni viszonyai sokáig nem voltak ismertek, de az alkotmánymódosítás után, amely kötelezővé tette, hogy a közbeszerzéseken induló vállalatok nyilatkozzanak arról, hogy kik a valódi tulajdonosaik, nyilvánosságra került, hogy a tulajdonos Simicska Lajos.