Kövér jókorát késett

2012.05.14. 13:31
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Halász: Szabó napirend előtti felszólalására Halász János államtitkár reagált. Szerinte Szabó összevissza beszélt, például "megszorításról, ami nincs, súlytalan verőemberekről, nem is értem". Pedig a kormány visszaállította a hároméves gyest, és bevezette a családi adózást is. A nők negyven év utáni nyugdíjazásával is előhozakodott, meg a családbarát munkahelyekkel, amire pályázatot írtak ki. "A kormány megalakulása óta elkötelezett abban, hogy megerősítse a családokat" - mondta. És bár Szabó nem kérdezte, de a fenntarthatóság kérdéséről is beszélt. A fenntarthatóság szerinte az, hogy módosították a nyugdíjrendszert és a rokkantak ellátását. Az oktatásügyben pedig minőségi változások történtek.

    07
  • Szabó Tímea: Bár a kormány gazdaságpolitikájának az oktatás, a kultúra és az egészségügy is vesztese, de az igazi vesztesei az emberek, tudtuk meg Szabó Tímeától, aki szerint a kormány a kisembereken és a legszegényebbeken spórol, de az oktatást is tönkreteszi a spórolás. "A kiábrándulás miatt tömegesen menekülnek külföldre a fiatalok" - mondta Szabó, aki szerint az egészségügyre sem költöttek a GDP arányában még ilyen keveset. Beszélt még a devizaadósokról, a csekkadóról és a mobiladóról is. "A nemzet felemelkedését nem lehet kizárólag a felső középosztályra és Orbán Viktor kedvenc oligarcháira építeni" - mondta, és az ország romba döntésével gyanúsította a kormányt.

  • Komoly problémát okozott az LMP-nek, hogy hogyan viszonyuljon a jóindulatú, de súlytalan Réthelyi miniszter távozásához, aki fehér zászlót lengetve nézte végig, hogy felügyelt területeitől elveszik a pénzeket. Az LMP vezérszónoka, Szabó Tímea szerint Balog kinevezésével felcsillant a remény, de aztán Rogán Antal és Lázár János, megfogalmazása szerint a kormány verőembereinek kinevezése eloszlatta a reményt, hogy változni fog a kormány politikája.

  • "Isten engem úgy segítsen" - zárta az esküt Balog Zoltán, akinek az okiratok aláírása után elsőként a jól helyezkedő Móring József Attila jegyző gratulálhatott, de utána rögtön személyes jóbarátja, a miniszterelnök.

  • Kövér most arról beszél, hogy a múlt héten, még ideiglenes köztársasági elnökként miniszterré nevezte ki Balog Zoltánt, aki most teheti le ünnepélyesen az esküt.

    02
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Hatásosra sikerült a házelnökségbe visszatérő Kövér László belépője, röpke húsz perces késéssel sikerült megkezdeni az ülést.

  • Lezsák Sándor csak pár hétig gyakorolhatta a házelnöki funkciókat, amíg Kövér László ideiglenes köztársasági elnök volt. Abban a pár hétben viszonylag pontosan kezdődtek az ülések. Most viszont már negyed órát csúsztak. A képviselők beszélgetéssel ütik el az időt, a fideszes Gulyás Gergely karját előbb az elempés Szabó Tímea simította végig, majd a szintén elempés Schiffer András tartotta szóval.

  • Most, hogy Kövér László házelnök visszavette a házelnökséget, máris jelentős késéssel indult az ülés. Hat perccel a tervezett kezdés után még nyoma sincs az ülésvezetésnek.

    Balog készülődik
    Balog készülődik
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Harmadszorra készül feltenni Dúró Dóra a fiatalok idegennyelv-ismeretének javítására vonatkozó kérdését, de most hatodik a sorban, így végre el is mondhatja. Az interpellációk sorát elméletben a kereszténydemokrata Kalmár Ferenc öninterpellációja zárhatja, hacsak nem lesz vajszívű a levezető elnök, és adja meg a szót a nyolcadikként jelentkezett Z. Kárpát Dánielnek, aki a nap legsejtelmesebb kérdését tenné fel: Mi lesz az utcán?

  • Harmadik ellenzékiként az elempés Osztolykán Ágnes a perspektíva nélküli fiatalokról beszél, utána pedig első öninterpellálóként Dankó Béla a várva várt M44-es gyorsforgalmi út címen fordul Németh Lászlóné Zsuzsa fejlesztési miniszterhez. Ezután a szocialista Garai István Levente kérdezi meg 26 szavas mondatban, hogy a kormány tervezi-e a gyermekbénulás túlélő áldozatainak kórházi kezelését.

  • Az interpellációk sorát szokás szerint a szocialisták nyitják, első felszólalójuk Boldvai László egykori pártpénztárnok lesz, aki kérdése alapján kétli, hogy a lakossági állampapírok oldanák meg a költségvetés bajait. Hiszen azzal az állam csak a bankok forrásait apasztja, amely hitelkihelyezésüket csökkentheti. A jobbikos Sneider Tamás legújabb kedvenc témájával állhat elő, azt kérdezi, hogy miért különbözteti meg hátrányosan a kormány a szegénységben élő magyar embereket. Sneider az elmúlt hetekben többször kifejtette, hogy az állam rasszista, mert a romák felzárkóztatására szánt pénzeket romáknak adja.

  • Elempés felszólalással kezdődik a nap, Szabó Timea a kormány társadalompolitikáját értékeli. A kereszténydemokrata Pálffy István demográfiai fordulatot vizionál, míg a szocialista Tóbiás József fideszes világot. A jobbikos Vona Gábor a kormány félidős tevékenységét értékeli, míg a fideszes Tiffán Zsolt az Ős-Dráva Program apropóján evezhet békésebb vizekre.

  • Megkezdődik a tavaszi hajrá

    Hétfőn bevezetik a fordított adózást a mezőgazdaságban és elfogadják az új fogyasztóvédelmi törvényt, de végre a járások kialakítása és a gyermekbarát igazságszolgáltatás ügye is tovább halad az elmúlt hetek tétovázása után. És megkezdik az ülésszak legfontosabb törvénye, az új büntetőtörvénykönyv tárgyalását is.