Az ombudsman nekiment a Btk-tervezetnek

2012.05.15. 13:33
Szabó Máté, az alapvető jogok országgyűlési biztosa aggódik az új Büntető Törvénykönyv tervezete miatt és javítana a börtönben születő gyerekek helyzetén.

Az alapjogi biztos aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Büntető Törvénykönyv tervezete lehetővé teszi a büntethetőségi korhatár leszállítását, ami a gyermek bűnösségének megállapítása esetén akár a szabadságvesztését is jelentheti.

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezményéből és a kapcsolódó Kommentárokból az a szemlélet és egyértelmű irány következik, hogy a gyermekközpontú igazságszolgáltatás célja – a gyermek legfőbb érdekét szem előtt tartva – a nevelés, a segítés, a társadalmi visszailleszkedés – áll az ombudsman közleményében..

A szabadságvesztés gyermekek esetében  csupán végső eszközként, és a lehető legrövidebb ideig tartó módon alkalmazható. Az alapjogi biztos – akinek a törvény szerint a gyermekjog-védelem az egyik kiemelt feladata – a deviáns gyerekek problémáját nem elsődlegesen büntetőjogi szankciókkal, hanem a gyermekekkel foglalkozó szakmákkal (gyermekvédelem, oktatás, egészségügy) összefogva, a megelőzést és a gyermekek jogait előtérbe állítva kezelné.

A felelősség alacsonyabb korhatárának megállapítása – társadalmi vitát és komoly, szakmai egyeztetést követően – lehet indokolt, azonban a Btk. ezirányú módosítását a nemzetközi egyezmények szellemiségéből fakadó kötelezettségeken, és az igazságszolgáltatás rendszere gyermekbaráttá tételének szándékán túl különösen nem indokolja a kiskorúak által elkövetett bűncselekmények száma, jellege, és az életellenes cselekmények kriminálstatisztikai száma sem – fogalmaz az ombudsman.

Szabó Máté emellett jogszabály-módosítást javasol a belügyminiszternek, hogy a börtönben született gyermekek egyéves korukig ne csak kérelemre maradhassanak anyjukkal. Mint írja, a kötődés kialakulása és a kisgyermek személyiségfejlődése szempontjából is nagyon fontos, hogy az édesanya – amennyiben alkalmas rá – egyéves koráig gondozhassa, nevelhesse a gyermekét.

Jelenleg a gyermek hat hónapos kora után erre csak a büntetés-végrehajtási intézet parancsnokának mérlegelése alapján van lehetőség.

Az ombudsman a fiatalkorúak kecskeméti intézetében folytatta a fogvatartottak jogainak vizsgálatsorozatát, e közben kiderült, gyakran egy teljes napot is igénybe vesz, amíg az intézetben fogvatartott anyákat a bírósági tárgyalásra szállítják, ilyenkor pedig nehéz megoldani a csecsemők etetését és ellátását.

A biztos szerint az eljáró bírónak a tárgyalás időpontjának kitűzésénél figyelembe kell vennie ezt a körülményt, és a lehető legrövidebb időn belül sort kell kerítenie a tárgyalásra úgy, hogy az rövid ideig tartson. Javaslatáról az Országos Bírósági Hivatal elnökét is értesítette az ombudsman - olvasható a közleményben.

Sazbó szerint a börtönben jobban kell ügyelni a fertőző betegségek szűrésére. Az intézet fiatalkorú fogvatartottjai eddig nem igényelhették a hepatitis C szűrővizsgálatot, pedig a betegség előfordulása 18 év alattiaknál sem kizárt. Szabó Máté arra hívta fel az országos büntetés-végrehajtási parancsnok figyelmét, hogy ilyen szűréseket is biztosítani kell az intézetben.