Elnézést kér a cigányságvizsgáló genetikai labor

2012.05.15. 11:06
Kitart amellett a jobbikos politikusnak cigány- és zsidómentességi igazolást kiállító labor, hogy az egyes népcsoportokhoz tartozás genetikai vizsgálattal kimutatható. De azt mondják, fogalmazhattak volna precízebben. A cégben csendestárs Benedek Tibor olimpiai bajnok pólóst kiborította, hogy ilyen vizsgálatokat is vállal a Nagy Gén, annyira, hogy kiszáll a vállalkozásból.

"Először is szeretnénk hangsúlyozni, hogy a NAGY GÉN Kft. elhatárolja magát a megkülönböztetés minden formájától és nagyon sajnálja, hogy a tudományosan megalapozott génvizsgálatot egyes személyek tévesen, és rossz szándékkal használnak fel" - vágott bele Nagy Zsolt, a cég ügyvezetője.

Aztán így folytatta:

A lelet utolsó része tartalmazza, hogy a családfakutatás genetikai vizsgálati eredményének értelmezéséhez további tanácsadás (konzultáció) szükséges. A genetikai szakértői konzultáció azért szükséges, hogy a genetikai szakértő érthetően elmagyarázza a vizsgálatkérőnek, hogy a genetikai vizsgálat önmagában nem ad teljes és precíz képet a családfáról, itt csupán a valószínűség mértékéről beszélünk. Elnézést kérünk, hogy a leletben nem fogalmaztunk precízebben, hiszen azzal elkerülhettük volna, hogy az illető tévesen használja a genetikai szakértői leletét. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a jövőben ne fordulhasson elő.

A kuruc.info szélsőjobboldali híroldalon publikált igazoláson - ahhoz képest, hogy csak a "valószínűség mértékéről" lehet beszélni - a Nagy Gén kitakart nevű orvosa úgy fogalmazott, hogy "a családfakutatás során a genetikai vizsgálat nem igazolta a roma- és zsidó rokoni felmenőket, azok kizárhatóak." Ehhez képest már nem is tűnik "téves használatnak", hogy a meg nem nevezett jobbikos a papírt lobogtatva kereste meg a gyűlülködő weboldalt.

A Nagy Gén cigányügyi igazolása tudományosan annyira abszurd, hogy még a rasszista szélsőségesek is kinevették. Az igazi tudósok persze még inkább.

Bálint Bálint László, a Debreceni Egyetem Klinikai Genomikai Központjának adjunktusa hétfőn elmondta, hogy azt önmagában lehetséges vizsgálni, hogy egy genetikai marker valakinél előfordul vagy sem. Azt is, hogy ez a marker egy népcsoportban milyen gyakorisággal fordul elő. A marker populáció szintű gyakorisága vizsgálható, de a dolog visszafelé nem igaz. Vagyis abból, hogy valakinek hiányzik egy ilyen markere, még nem következik, hogy az őseinél is hiányzott, illetve nem zárja ki egy népcsoporthoz való tartozását. - magyarázta a kutató orvos.

"Vannak betegségek, amik genetikai alapon gyakoribbak zsidóknál, és vannak genetikai markerek amelyek gyakoribbak zsidó származásu személyeknél, de genetikai markerek alapján például nem lehet különbséget tenni egy zsidó vagy egy másik közel keleti népcsoporthoz tartozó egyén között. Fontos látni, hogy ezek populáció szintű gyakoriságok és egy egyénre nézve nem lehet, és nem szabad bizonyító erejü következtetéseket levonni" - mesélte Bálint Bálint László.

A Nagy Gén vezetője ezzel szemben így fogalmazott:

A genetikai vizsgálatok eredeti célja, hogy betegségek hajlamosító tényezőit állapítsa meg, és ezen felül családfa-vizsgálatra is alkalmas, mert az egyes népcsoportokra jellemző genetikai mintázat egyre jobban ismert a tudomány számára. Egyébként a géntudományt az igazságügy is közel két évtizede használja a nyomozati munkában a gyanúsítottak személyazonosságának megállapításánál. Így egy DNS mintából a géntudomány azt is nagy valószínűséggel meg tudja állapítani, hogy például az adott minta gazdája zöld szemű, barna hajú, fiú vagy lány-e. E vizsgálatok értelmezését, azonban csak megfelelő szakértő képes elvégezni. A lelet – mint minden más orvosi lelet is – a vizsgáló szakértő kivonatolt szakvéleményét tartalmazza, nem a teljes, részletes vizsgálati eredményt.

És hogy egyáltalán miért vállaltak ilyen vizsgálatot?

A NAGY GÉN Kft. mindenféle megkülönböztetést elutasít, így nincsen joga megítélni, hogy adott személy vizsgálati eredményét milyen célra használ fel, a vizsgálatot etikai okoból nem tagadhatta meg.

Megkérdeztem, hogy az összes megrendelésükhöz képest mekkora részt tesznek ki a genetikai eredetükre kíváncsi kuncsaftok. Nagy Zsolt azt felelte, hogy az ügyfelek túlnyomó többsége arra kiváncsi, milyen betegségre hajlamos. "Magyarországon még nem annyira elterjedt a családfakutatás genetikai markerek nyomán, mint az Egyesült Államokban, ahol a közszereplőknél megszokott ez a fajta kutatás. Ők büszkék is mindig származásukra, bármi legyen is az, így például Oprah Winfrey is hirdeti etnikai származását, ami a Wikipédián is olvasható." A száramazásvizsgálat pedig azért nem szerepel a weboldalukon, mert "nem ez a fő tevékenységi körünk".

Benedek Tibor szerepéről a cégben pedig azt mondta, hogy "Benedek úr csendestárs, így a genetikát érintő szakmai kérdésekben egyeztetés közöttünk nem történik és nem is történt." A botrány miatt a csendestársi viszonynak is vége, a felháborodott sportoló ugyanis nyilvánosan elhatárolódott a cigány- és zsidóságvizsgálaton és kiszáll a cégből.