Legenda nyomaira bukkantak a templom alatt

2012.05.15. 18:35

Alagút vagy altemplom lehetett az a boltíves folyosó, amit kedden találtak a vilonyai templom alatt. Bikádi Lászlónak, a templom lelkészének a gyülekezet tagjai szóltak, hogy a szószéknél kifordultak a téglák, mivel a heves esőzések miatt korábban a templom mellett már kialakult egy víznyelő, először az újabb gödröt is annak hitték.

A 13. században épült veszprém megyei templomban a mai napig rendszeresen tartanak istentiszteletet, ezért a lehetséges veszélyek elkerülése érdekében jobban megvizsgálták az üreget, ekkor bukkantak rá a két-három boltívre, ami valószínűleg egy folyosónak a része lehetett. Bikádi László elmondta: egy vilonyai legenda szerint a templom alatt kiterjedt alagút húzódott, ennél többet viszont csak a régészeti feltárás után fognak tudni arról, hogy pontosan mit is találtak. A műemlékfelügyeletet már értesítették, a Laczkó Dezső megyei múzeum munkatársai szerdán érkeznek a helyszínre, hogy leletmentést és feltárást végezzenek a területen.

A település honlapja szerint az Árpád-kori református erődtemplomot a 12-13. században építették gótikus stílusban. A török hódoltság idején a legtöbb környékbeli templomhoz hasonlóan a vilonyai templom is református lett. A törökdúlás idején végbemenő nagy pusztítás által okozott károkat csak az 1720-as években tudták helyrehozni. Szentélye egyenes záródású, amelyet kőből készült dongás boltozattal fedtek be. A templom hajójának eredetileg is lapos mennyezete lehetett, tornya valószínűleg nem volt, a mostanit 1796-ban építették.