Nézőpont: A többség szerint hibázott Gyurcsány

2012.05.15. 06:30

A Magyar Nemzet megbízásából ezer fős mintán közvélemény-kutatást készített a Nézőpont Intézet Gyurcsány Ferenc volt kormányfő plágiumügyével kapcsolatban május 7-10. között. A megkérdezettek 92 százaléka hallott arról, hogy Gyurcsány pécsi szakdolgozatával plágiumgyanúba keveredett, kétharmaduk szerint ezzel erkölcsi hibát vétett, ismertette az eredményeket a napilap. A tanárképző főiskolán készült szakdolgozat ügye a kormánypártokkal (74 százalék), a Jobbikkal (75 százalék) és az LMP-vel szimpatizálók (58 százalék) elmarasztalását is maga után vonta.

A Magyar Nemzet a felmérés alapján megjegyzi, hogy a morális elutasítást nem szükségszerűen követi a politikai felelősségre vonás igénye, ugyanis csak a válaszadók 62 százaléka követeli Gyurcsány végleges távozását a magyar közéletből. A szocialista szimpatizánsok körében 74 százalék volt azok aránya, akik szerint nem kell távoznia az ügy miatt. A Fidesszel szimpatizálók 74, a jobbikosok 68, az LMP-pártolók 54 százaléka szerint viszont nincs többé keresnivalója Gyurcsánynak a közéletben. Érdekesség, hogy amikor a felmérés során Schmitt Pál lemondására emlékeztették azokat, akik Gyurcsány távozását előző válaszukban nem nevezték szükségesnek, akkor minden ötödik válaszadó megváltoztatta a véleményét.

A pecsiujsag.hu hétfőn azt írta, hogy a Pécsi Tudományegyetem tájékoztatása szerint lezárultak a Gyurcsány Ferenc eltűnt diplomamunkájával kapcsolatos vizsgálatok, és az egyetem vezetése várhatóan kedden sajtótájékoztatón számol be a fejleményekről, ismerteti állásfoglalását.