Az országgyűlés dönthet az LMP-s népszavazásról

2012.05.16. 11:17

Az LMP népszavazási kezdeményezéseit átlagosan mintegy 135 ezren támogatták érvényesen, ez azt jelenti, hogy az országgyűlés szabadon dönthet arról, elrendeli-e a népszavazást a négy kérdésben. Az Országos Választási Iroda (OVI) szerdán számolt be az aláírások hitelességének ellenőrzéséről az Országos Választási Bizottságnak (OVB).

A testület szerdai ülésén az OVI munkatársai ismertették a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) által végzett vizsgálatot, amely 5 százalékos mintavétel alapján készült. Eszerint "99 százalékos valószínűséggel" megállapítható, hogy kérdésenként legalább 131 ezer, legfeljebb 139 ezer érvényes aláírás szerepel az egyes kérdésekhez leadott aláírásgyűjtő íveken. Szabó Miklós, az OVB LMP által delegált tagja az ülésen megköszönte a KEKKH munkáját, és közölte, elfogadják a vizsgálat eredményét.

Az érvényes aláírások száma meghaladja a 100 ezret, de nem éri el a 200 ezret, ez pedig - a vonatkozó jogszabályok értelmében - azt jelenti, hogy az országgyűlés döntési helyzetbe kerül. A kiírás csak akkor lenne kötelező a parlamentre nézve, ha legalább 200 ezer érvényes aláírást tudott volna összegyűjteni a párt kérdésenként. Az eljárás következő lépéseként az OVB tájékoztatja az országgyűlés elnökét az aláírások vizsgálatáról készült jelentésről. Az elnök erről a következő plenáris ülésen ad tájékoztatást, az országgyulésnek pedig ezután 30 napon belül kell döntenie az ügyben. Az összegyűjtött aláírásgyűjtő íveket az OVI-nak ugyancsak 30 napon belül kell megsemmisítenie, a feladatot a gyakorlatban a KEKKH végi el.

Az LMP március 5-én négy kérdésben kezdett országos aláírásgyűjtést. Azt szeretnék elérni, hogy a tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon, emeljék vissza az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi 90 napról a korábbi 260 napra, 100 napnál hosszabb próbaidőt ne lehessen kikötni, és végül a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kelljen kiadni. Vágó Gábor LMP-s országgyűlési képviselő április 2-án jelentette be, hogy kérdésenként átlagosan 160 ezer aláírást gyűjtöttek össze, és adtak le az OVI-nak a népszavazási kezdeményezéseikhez.

Az OVB szerdai ülésén egyébként négy népszavazási kezdeményezés hitelesítését utasította el, például azét, amelyik így szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a földbirtok tulajdonosa vagy bérlője a gépesített munkákat (szántás, vetés, aratás, stb.) csak személyesen végezhesse?".