Nem Horthy volt az első, akit meggyaláztak

2012.05.16. 15:09

A szél leleplezte, Dániel Péter pedig vörös festékkel öntötte le Kerekiben szerda hajnalra az életnagyságú Horthy Miklós-faszobrot. Nem ez az első magyar szobor vagy műemlék, ami ellen ilyen módon lázadnak, a kétezer óta történt hasonló esetekről készítettünk fényképes összeállítást.

Az egyik legnépszerűbb ebben Károlyi Mihály szobra. 2000. október 31.-én ismeretlen vörös festékkel öntötte le az egykori köztársasági elnök Parlament mellett álló, sok vitát szülő szobrát, amit azóta el is távolítottak onnan. 2003. július 30-án is leöntötték, de ekkor a helyszínen elfogták a tetteseket. Károlyi szobrának 2007-es leöntésekor az MTI beszámolója szerint az emlékművet "vagonvörös alapozó festékkel" színezték be.

2003-ban egy ismeretlen tettes az éjszaka folyamán fekete festékkel öntötte le a Szovjet Hősi Emlékművet a Szabadság téren. Az emlékművet 2004. november 9-én egy férfi fekete festékkel öntött le, a tettest ekkor a rendőrség a helyszínen elfogta. 2006. szeptember 19-én a megrongált az MTV akkori székházát megrohamozó tüntetők éjjel vésőkkel estek neki az emlékműnek lebontották a szovjet címert és a feliratot a katonákat ábrázoló domborművet pedig leverték róla. Az obeliszket fehér festékkel leöntötték vörössel lefújták és különféle feliratok kerültek rá. 2011. november 23-án Erdélyt vissza Mindent vissza Le a megszállókkal Függetleség! (a szóból az n betű kimaradt) felirattal díszítették ki az emlékművet.

2004. március 19-én megrongálták Antall József a rendszerváltás első szabadon választott miniszterelnökének mellszobrát a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum melletti parkban. Veres Gábor szobrászművész alkotását vörös festékkel öntötték le és műanyag zsákot húztak a szobor fejére. A szobor megtisztításában részt vett Dávid Ibolya a Magyar Demokrata Fórum elnöke és jelen volt a néhai miniszterelnök özvegye Antall Józsefné is. 2007 szeptember 3-án a szobrot ismét vörös festékkel öntötték le.

2004. április 4-én fekete műanyag fóliával takarták le Winston Churchill volt brit miniszterelnök városligeti mellszobrát miután kora reggel ismeretlen tettesek vörös festékkel öntötték le. A Churchill-szobrot ekkor már másodszor gyalázták meg vörös festékkel.

2004. december 8-án piros festékkel öntötték le ismeretlenek a két világháború között a volt vallás- és közoktatási miniszter Klebelsberg Kunó szobrát a XI. kerületben.

2005. március 15-én nemzetiszínű szalaggal takarták le az ünnepségre a debreceni Petőfi-szobor talapzatán a vandálkodás nyomait, mert ismeretlen tettesek horogkereszteket festettek a debreceni Petőfi-szobor talapzatára a Kálvin téri Kölcsey-szoborra a Bem téri Országzászló talapzatára és festékkel öntötték le Nagysándor József 1848-49-es honvédtábornok emléktábláját a hadkiegészítő-parancsnokság falán.

2007. május 2-án a fővárosi Fiumei úti temetőben lévő munkásmozgalmi panteonra fekete festékkel gyalázkodó feliratot írtak: gyilkos és áruló szent földben nem nyughat. Ezzel egy időben a temetőben meggyalázták az egykori pártfőtitkár Kádár János síremlékét. Ismeretlenek leszedték Kádár János és felesége síremlékének márvány fedlapját a földet pedig kidobálták. A koporsót felfeszítették és Kádár koponyáját elvitték a tettesek.

2007. június 29-én ezüst festékkel lefestették a gellérthegyi víztározón található Buda-király és Pest-kisasszony bronzszobrot Lesenyei Márta szobrászművész alkotását.

2007. szeptember 4-én gázolajjal öntötték le Erzsébet királyné Döbrentei téren álló szobrát. A Zala György által készített több tonnás bronzszobor helyreállítási költsége több százezer forintba került. 2007. szeptember 17-én vörös festékkel leöntötték a budapesti '56-osok terén álló emlékművet. A Városliget szélén található az 1956-os magyar forradalomnak és szabadságharcnak emléket állító műre mintegy három méter magasságban a Gy. F. red handed szöveget írták.

2008. március 2-án vörös festékkel öntötték le a Wass Albert erdélyi író mellszobrát védő üveget az V. kerületi Hazatérés templomának bejáratánál.

2008-ban két méter hosszúságban vörös festékkel öntötték le a felszabadulási emlékművet Zalaegerszegen a Bajcsy-Zsilinszky téren. Ebben az évben vörös festékkel öntötték le az 1956-os emlékművet a Kossuth téri sortűz áldozatainak emléket állító jelképes sír fedelét Budapesten. 2008-ban a Böszörményi út és Istenhegyi út kereszteződésénél álló turulszobrot vörös festékkel öntöttek le, szlovák és magyar nyelvű szöveget festettek rá.

2009-ben Hollán Sándor a Lánchíd egyik pillérén elhelyezett emléktábláját vörössel festették le. Az emléktáblán az áll: Ezen a helyen végezték ki a kommunista különítményesek kislődi Hollán Sándor ny. államtitkárt és fiát dr. Hollán Sándor államtitkárt a Szent István-rend vitézeit 1919 április 22-én.

2011-ben Weöres Sándor szombathelyi köztéri szobrát festékkel összemázolták. A bronzból készült alkotást rózsaszínűre mázolták.