Nem azért nem léphetett fel Székhelyi Egerben, mert zsidó

2012.05.18. 14:44 Módosítva: 2012.05.18. 15:02

Egerben nem politikai hovatartozása és vallási identitása miatt nem került sor Székhelyi József fellépésre tavaly júliusban – írja közleményében az ügyben most először megszólaló Orosz Lászlóné, a város kulturális bizottságának elnöke. Az idén májusban nyilvánosságra hozott bizottsági felvétel szerint tavaly felmerült, hogy listát állítsanak össze a nemkívánatos művészekről és elhangzott az is, Székhelyi azért sem léphetett fel a városban, mert egy "SZDSZ-es büdös zsidó".

Utóbbi kijelentést a jegyzőkönyv szerint Várkonyi György, az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő (EVAT) Zrt. vezetője, mire Orosz Lászlóné azt mondta nevetve, "te mondtad".

A mostani közleményben Orosz Lászlóné azt írja, nem ért egyet és elfogadhatatlannak tartja a városi cégvezetők bizottsági ülésen tett megnyilvánulásait.

Orosz Lászlóné elismeri, hogy arra kérte a Művészetek Háza Non-profit Kft.-t, hogy ne lépjen fel Székhelyi (mert szerinte korábban meggyalázta a himnuszt), de ez csak egy kérés volt és elmúltak már azok az idők Magyarországon, amikor a kérés parancsot jelentett.

Orosz közleményében azt is írja, hogy nem készítettek feketelistát a nemkívánatos művészekről – korábban az Index is arra jutott, a Művészetek Háza nem kapott ilyen listát.