no

Veszélyes lehet a por Kolontár külterületén

2012.05.18. 18:33

Nem a száraz technológia, hanem a tározók fedetlensége okozza a legnagyobb gondot Kolontár külterületén, ahol a napokban a viharos erejű szél miatt újból extrém magas szállópor (PM 10) koncentrációt mutatott ki a zöldhatóság február vége óta üzemelő méroállomása - mondta a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegőtisztaság-védelmi laboratóriumának vezetoje.

Csütörtökön a viharos erejű szél miatt átlagosan légköbméterenként 560 mikrogrammos 24 órás átlagértékeket mértek a tározóktól délre elhelyezett méroállomáson. (Az egészségügyi határérték 50 mikrogramm légköbméterenként egy napra vonatkoztatva.) A fő probléma a napközben előforduló csúcskoncentrációkkal van, ami több ezer mikrogramm is lehet légköbméterenként. Ez olyan mértékű koncentrációnövekedés, aminek rövid idejű hatása is jelentős egészségügyi kockázatot jelent.

Andrásofszky Enikő, Veszprém megyei tiszti főorvos közlése szerint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat január óta folyamatosan statisztikát vezet a térségben előforduló légúti megbetegedésekről. Mint mondta, a télen ezt a vizsgálatot az influenzaszerű tünetekkel jelentkezők "megzavarták". Az eddig rendelkezésre álló adatokból ezért nem lehet még megbízható következtetést levonni.

A porkoncentráció növekedésére a Greenpeace is felhívta a figyelmet. A környezetvédő szervezet vegyianyag-szakértője, Simon Gergely azt mondta: szeretnék elérni, hogy a Mal Zrt. minél gyorsabban fedje le a tározókat, ami megakadályozza a kiporzást. A világ más részein a hasonló tározókat locsolják a porzás ellen, mondta. Az ilyen súlyos, több órán át tartó részecskeszennyezés fokozott egészségügyi kockázatot jelent a légúti megbetegedésekben szenvedőkre, az asztmásokra, gyermekekre, idősekre, illetve a terhes nőkre.