Lázár a pártfinanszírozás miatt szembemenne Orbánnal is

2012.05.21. 16:31
Lázár János továbbra is fenntartja azt a véleményét, hogy állami forrásokból oldják meg a pártfinanszírozást. A Fidesz frakcióvezetője ezzel Orbán Viktor kormányfővel ellentétes véleményt fogalmazott meg a kérdésről. A pártok állami támogatásának felfüggesztését egy fideszes képviselő „politikai kicsinyességnek” nevezte.

„Állami  pénzen kell nyugodnia a pártfinanszírozásnak” – mondta hétfői sajtótájékoztatóján az Index kérdésére Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Lázár szerint a többpárti demokrácia pénzbe kerül, a választásokat állami pénzből kell finanszírozni.

A frakcióvezető azt követően beszélt erről, hogy Orbán Viktor kormányfő a Fidesz választmányának csütörtöki ülésén a pártok 2013-14-es költségvetési támogatásának felfüggesztését javasolta. Ezt pénteken Orbán is megerősítette az Indexnek. A kormányfő a pénteki szavazás után a parlamenti folyósón munkatársunknak azt mondta: a felvetés a költségvetés hosszabb távú intézkedéseiről szóló megbeszélés keretében merült föl, ekkor kérte fel a Fidesz választmányát, hogy alakítsa ki álláspontját az ügyben.

Lázár a sajtótájékoztatóján megemlítette az Indexnek azt a hétvégi cikkét, amely felidézte a frakcióvezetővel még tavaly áprilisban készített interjúnkat. Lázár ekkor úgy fogalmazott, hogy „az lenne jó, ha a választók megértenék, hogy a pártok pénzbe kerülnek, és jobb, ha ezt a pénzt az államtól kapják, mint ha ellopják”. Hétfői sajtótájékoztatóján Lázár azt mondta: jelenleg is fenntartja korábbi álláspontját. Arra a kérdésünkre, hogy megpróbálja-e meggyőzni Orbán, azt felelte: tartalmas vitákat szoktak folytatni a kormányfővel. Hozzátette: a gazdasági nehézségekkel küzdő országokban felvetődik a pártok támogatásának csökkentése.

A kormányfő által felvetett javaslat a Fidesz jövő heti elnökségi ülésén kerülhet szóba – mondta Lázár. A frakcióvezető szerint a pártvezetés többek között ekkor fog tárgyalni a választási eljárásról szóló törvényjavaslatról, illetve arról is, hogy eddig milyen egyeztetések zajlottak többek között a civil szervezettekkel a pártfinanszírozásról. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője azt mondta, hogy mivel Orbán csütörtökig Chicagóban tartózkodik, így egyelőre a Fidesz hivatalos testületeiben nem került szóba a pártok állami finanszírozásának felfüggesztése. A kérdésről megkérdeztük Rogán Antalt, aki Lázárt váltja a frakció élén. Rogán mindössze annyit mondott: később alakítja ki álláspontját az ügyben.

A javaslattal azonban nem csupán Lázár nem ért egyet. A Fidesz egyik parlamenti képviselője hétfőn „politikai kicsinyességnek” nevezte a kormányfő javaslatát. A kormánypárti képviselő szerint egy párt akkor szokott ehhez hasonló javaslatokkal élni, ha bizonytalan vagy pedig fél valamitől. Egy másik kormánypárti képviselő pedig arról beszélt, hogy Orbánt azt motiválta, hogy a javaslatot támogatni fogják az emberek. A képviselő szerint valószínűleg nem szerez plusz szavazatokat az a párt, amelyik az állami támogatásának növelését szeretné elérni.

Visszafogottabban, de a bejelentés után kritizálta a javaslatot a KDNP is. A kisebbik kormánypárti képviselői pénteken azt mondták, hogy elfogadható a miniszterelnök elgondolása, hogy nehéz helyzetekben a pártoknak is kell áldozatot vállalni, ám a jelenlegi javaslat szerintük nem igazságos. A kereszténydemokraták szerint azok a pártok, amelyek saját országos ingatlanháttérrel rendelkeznek, több terhet vállalhatnak, mint azok, amelynek hitelből kell megoldaniuk a vidéki hálózat fenntartását.

Az Index pénteken arról írt, hogy az állami forrás szüneteltetésével azok a pártok jutnak előnyhöz, amelyek – legalább részben – ki tudják váltani ezt a pénzt más forrásokkal. A Fidesz a legaktívabb, egyben a legfegyelmezettebb tagdíjfizető párt. Belső rendszere szerint a tagdíjakat a központnak fizetik, amely arányosan visszaosztja a pénzt a pártstruktúra alapját jelentő választókerületeknek. Fontosabb extrabevételt jelent az úgynevezett Ughy-adó jelenti. Ughy Attila parlamenti képviselő német mintát átvéve azt javasolta, hogy a párt parlamenti képviselői, uniós képviselői, polgármesterei, megyei és helyi önkormányzati képviselői bruttó jövedelmük 2 százalékával járuljanak hozzá a működési költségekhez.