Mégsem lehet abortusztablettánk?

2012.05.21. 17:54
Annak ellenére, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) regisztrálta az abortusztablettát, az alkalmazás kockázata, hosszú távú mellékhatásai miatt az eljárás engedélyezése nem történik meg.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a KDNP-s Nagy Kálmán KDNP napirend előtti felszólalására válaszul hétfőn a parlamentben azt mondta: a regisztráció nem jelenti azt, hogy azonnal alkalmazható is lesz a szer, az alkalmazás, beszerzés és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) engedélyezés egyelőre nyitott kérdések. Az államtitkár kijelentette: az alkalmazás kockázatai jelenleg is vita tárgyát képezik, ezért az OEP-befogadás és a fekvőbeteg-intézményekben történő bevezetés sem történik meg ezek tisztázása előtt.

Az Emberi Erőforrások Minisztérium (EMMI) Egészségügyért Felelős Államtitkárságának közleménye szerint a tabletta regisztrációja elkerülhetetlen EU-tagállami kötelezettség, a tagországok számára kötelezően betartandó Európai Gyógyszerkódex előírása szerint történt.

A gyógyszerkészítmény engedélyezésére 2009 őszén indított uniós jogszabályokhoz kötött nemzetközi regisztrációs eljárásában került sor, amely 14 európai államban egyszerre zajlott. Ezzel kapcsolatban az EMMI több félreértést akar eloszlatni.

"Elsőként le kell szögezni, hogy az abortusszal és a magzati élet védelmével kapcsolatos szabályozás egyik eleme sem változik. A regisztráció ugyan egy elkerülhetetlen nemzetközi törvényi kötelezettség, de az engedélyezési folyamatnak csak egyik része, ugyanis – az engedélyezési szakasz újabb szükségszerű fejezeteként – a szakmai eljárás kidolgozása, az OEP általi befogadás és a szer fekvőbeteg intézmények által történő alkalmazása, beszerzése még nyitott, azaz lezáratlan kérdés" írják.

Az államtitkárság közleményében az is olvasható, hogy "a kormány elkötelezett abban, hogy folytatni kell a 2010-ben elkezdett széles körű felvilágosító tevékenységet, és minden eszközzel támogatni kell a család, és a felelősségteljes élet tervezését".

Mint arról korábban beszámoltunk, a Medabon nevű tablettát az indiai Sun Pharmaceutical cég hollandiai központja Magyarország mellett Svédországban, Bulgáriában, Csehországban, Dániában, Norvégiában, Romániában és Szlovákiában is bevezetné. A tabletta Magyarországon nem kerülne patikai forgalomba, csak kórházi körülmények között, szigorúan orvosi felügyelet mellett lenne alkalmazható.

A szülészeti szakma egységes álláspontja szerint a tablettás abortusz a terhességmegszakítás egyik alternatívája. Számos előnye van, de nem mindenben jobb a hagyományos küretnél. Bár a művi abortusz sem számít veszélyesnek, komplikációkat okozhat az altatás, illetve a behelyezett eszközök miatt megvan a kockázata annak, hogy méhűri fertőzés lép fel vagy átszakad a méh fala.

Az abortusztablettáról bővebben a Közelít az abortusztabletta Magyarországra című cikkünkben olvashat.