Levennék az ördögöt Harkány címeréből

2012.05.22. 10:38
Néhány vallásos harkányit zavarja, hogy városuk címerében ott az ördög. Pedig a legenda szerint Lucifernek köszönhetik a gyógyvizet.
Harkány címere
Harkány címere
Fotó: Wikimedia Commons

Kivennék az ördögöt Harkány címeréből, írja az Új Dunántúli Napló. A napilap értesülései szerint az ördögöt egy helyi hívő közösség és vezetője akarja kivetetni a címerből, mert a vallásos harkányiakat zavarja, hogy minden hivatalos iraton szerepel.

Bár Imri Sándor polgármester nem biztos abban, hogy jelenleg ez a legnagyobb problémája a városnak, a kérdésről a lakosság és egy heraldikus véleményét is kikérik.

Az ördög húsz éve, a Harka-legenda apropóján került bele a város címerébe. A történet szerint az ördögnek egy környékbeli özvegyasszony szépséges lányára, Harkára fájt a foga. Az özvegy lánya kezéért feltételül azt szabta, hogy Lucifernek kakasszóig fel kell szántania a Szársomlyót.

Amikor az asszony látta, hogy az ördög jól halad, cselhez folyamodott. Még napfelkelte előtt maga kezdett kukorékolni, a környék kakasai pedig folytatták. Az ördög szégyenében toppantott, megnyílt alatta a föld és visszament alvilági birodalmába. Ahol eltűnt, ott tört fel a híres harkányi gyógyvíz.

Annak ellenére, hogy a legenda szerint az ördögnek ilyen komoly szerepe volt a város életében, a Harkányi Hírek szerint évek óta vita folyik arról, hogy van-e helye a címerben. Ezért az iskolában rajzpályázatot hirdettek ki az új címerre.