A magzatvédők szerint az abortusztabletta a rejtőzködő fasizmus eszköze

2012.05.23. 16:45 Módosítva: 2012.05.23. 19:26

Körülbelül 20-30-an tüntettek az abortusztabletta ellen a magzatvédő Alfa Szövetség nevében az egészségügyi államtitkárság Arany János utcai épülete előtt. A gyógyszeres terhességmegszakításra alkalmas gyógyszer egy uniós eljárás részeként hamarosan megkapja Magyarországon is a forgalomba hozatali engedélyt, de az egészségügyi államtitkárság jelezte: a magyar kórházakban nem engedik a használatát.

"Újra jönnek, kopogtatnak azok, akik a 250 éve pusztulás jeleit mutató országban veszélyeztetni akarják a magyar anyákat és családokat." "Ez nem gyógyszer, hanem méregtabletta. Fegyver a modern hadviselés történetében a magyarság ellen" - ezeket mondta a "Ne vedd be a hazugságot" címmel meghirdetett demonstráción Téglásy Imre, az Alfa Szövetség elnöke.

Téglásy külön kiemelte, hogy az eredetileg RU 486 néven forgalomba hozott szer eredeti gyártója a második világháború alatt a náci haláltáborokban alkalmazott méreg, a Zyklon B gyártásával foglalkozott. Azért változtattak nevet, mert a felelősséget nem vállalják ezért, de "a pusztítás, halál, rombolás filozófiája" továbbra is mozgatja őket. Téglásy szerint a napokban a méregtabletta magyarországi tett újabb kísérlet "a rejtőzködő fasizmus megjelenése". A demonstráción hatszor megkongattak egy vészharangot azért a legalább 6 millió gyerekért, "akik nem lehetnek a honfitársaink".

Fotó: Szémann Tamás

A demonstráción felszólalt Csókay András idegsebész is, aki kiemelte, hogy két éve új parlament és új alkotmány van, amelybe bekerült a magzat védelme is. Csókay szerint az elmúlt évszázad legnagyobb bűne az abortusz.  Magyarországon napi 150-153 terhességmegszakítás történik. Az élet a fogantatással kezdődik, mindenkinek joga van az élethez, mondta a professzor.

A demonstrálók között megjelent közös gyermekükkel Dúró Dóra és Novák Előd is a Jobbik részéről, valamint ott volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke is. "Életvédőként úgy érzem, kötelező, hogy itt legyek" - mondta Semjén az újságíróknak. Hangsúlyozta, hogy a magzati korukat élő emberek nem tudnak hangot adni érdekeiknek, ezért nekik kell szót emelni helyettük. Mint mondta, az abortusszal kapcsolatban ellenzékben és kormányon is ugyanazt képviselték, és amíg a KDNP meghatározó erő lesz a politikában, nem engedi a tabletta bevezetését. Semjén arról nem ejtett szót, mi az álláspontjuk az évente 38 ezer művi terhességmegszakításról.

Fotó: Szémann Tamás

A rendezvényen olyan szórólapokat osztogattak, amelyen alma volt látható, amelynek lehámozott héja kígyóvá változik. A rajz alatt a következő felirat volt olvasható:  
Az RU486 méreg. Akkor öli meg a magzatgyermeket, amikor már dobog a szíve. Eddig 11 terhes haláláról tudunk. Ki következik?

Az Alfa Szövetség rendezvénye előtt az MSZP részéről hárman tartottak tájékoztatót. Itt Demeter Márta, a párt elnökségi tagja azt mondta: a stabilitás és a gazdasági környezet az, ami elősegíti a születésszámok növekedését.  Az MSZP szerint a KDNP társadalmi támogatottsága nem mérhető, de a párt rákényszeríti akaratát a magyar társadalomra. Bangóné Borbély Ildikó elnökségi tag azt mondta: a kormány felelőssége a fogamzásgátlás elérhetőségének és megfizethetőségének biztosítása, "mert nem a középkorban élünk".

Az abortusztabletta

Az abortusztabletta, amely pénteken megkapta az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyét a magyarországi forgalomba hozatalra, a terhességmegszakítás gyógyszeres alternatívája, amellyel nincs szükség vákuumszívásra vagy méhkaparásra. A tabletta előbb elöli a magzatot, majd 48 óra múlva egy másik gyógyszer spontán vetéléshez hasonló állapotot idéz elő, és erős görcsökkel, vérzéssel kiüríti a méh tartalmát. Szigorúan orvosi felügyelet mellett és kórházi körülmények között használható. Előnyének számít, hogy nincs szükség altatásra, amely eleve kockázatot jelent, műszeres beavatkozás hiányában pedig kisebb a fertőzésveszély, és az eljárás kevésbé is terheli meg a nő szervezetét. Alkalmazása után nagyobb az esélye egy későbbi problémamentes terhességnek. A gyógyszer már nagyon korai szakaszban, az 5-7. hétben lehetővé teszi a terhesség megszakítását, amikor még csak egy alig egy centis petezsák alakul ki, és a műszeres abortuszra még nincs lehetőség.

A gyógyszert több mint 20 éve használják a világ közel 40 országában, így az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kínában vagy a szomszédos Ausztriában is. A WHO a gyógyszert a terhességmegszakítások hatékony és biztonságos módszereként ajánlja az első trimeszterben a 10. hétig, illetve a második trimeszterben a 12-22. hét között. 2005-ben a magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalása is támogatta a használatát. Hétfőn az egészségügyi államtitkárság állítólagos szakmai vitákra hivatkozva azt  közölte: a hazai törzskönyvezés ellenére a kórházak nem használhatják a tablettát. Magyarországon tavaly 38 ezer műszeres abortuszt hajtottak végre. A WHO szerint a tablettát használó országokban nem emelkedett az terhességmegszakítások száma.

Az abortusztablettáról bővebben a Közelít az abortusztabletta Magyarországra című cikkünkben olvashat.