Fenyő-gyilkosság: sosem volt jogosítványa a sofőrnek

2012.05.23. 07:31
Nem tud vezetni és sosem volt jogosítványa Ladislav T.-nek, akit a magyar rendőrség eredetileg azzal gyanúsított, hogy ő vezette a Jozef Rohácot a Fenyő-gyilkosság helyszínére szállító Mitsubishit. Védője szerint T. a gyilkosság idején nem is volt Magyarországon, tanúkat keresnek az alibi igazolására.

Nem ismerte Fenyő Jánost, nem ismeri a Margit körútat és sosem járt ott, állítja Ladislav T. akit Szlovákiában azzal a gyanúval vettek őrizetbe, hogy ő vezette a médiavállalkozó gyilkosát fuvarozó Mitsubishit a gyilkosság napján. A gyanút gyengíti, hogy Ladislav T. állítása szerint vezetni sem tud, nincs és nem is volt jogosítványa.

Fenyő Jánost, a VICO Rt. elnök-vezérigazgatóját február  1998. február 11-én délután lelőttek Budapesten, a II. kerületi Margit utcában.
Fenyő Jánost, a VICO Rt. elnök-vezérigazgatóját február 1998. február 11-én délután lelőttek Budapesten, a II. kerületi Margit utcában.
Fotó: Mihádák Zoltán

A Magyar Nemzet értesülései szerint a rendőrség már nem is azzal gyanúsítja, hogy vezetet. Az új koncepció szerint T. csak a kocsiban ült és a gyilkos fegyver beszerzésében segített.

A rendőrség gyanúját a Mitsubishiben talált tárgyak egyikén talált DNS-mintára alapozzák. Erősítette a gyanújukat, hogy Ladislav T. lévai, ahogy a most a gyilkossággal gyanúsított Jozef Rohác is, akit tavaly Léván vettek őrizetbe a szlovák hatóságok.

Rohác előtte évekig Magyarországon volt vizsgálati fogságban, robbantásokkal gyanúsították, de a bizonyítékok hanyag kezelése miatt a bíróság felmentette. Azt, hogy a Fenyő-gyilkossághoz is köze lehet, csak szabadon bocsátása után derítették ki, mert addig nem vetették össze DNS-ét a bűnügyi nyilvántartás adataival.

A sofőrnek tartott Ladislav T. elleni gyanú össze is omolhat. Védői szerint T. a gyilkosság idején nem is tartózkodott Magyarországon, az ügyben eljáró nyomozási bíró nemrég engedélyezte a védelemnek az alibit igazolni tudó tanúk felkutatását.

T. védője, Kalló Péter szerint a bizonyítéként felhozott DNS-minta sem perdöntő. Csak akkor lenne az, ha közvetlenül a bűncselekmény elkövetéséhez tudnák kötni. Különben csak annyit bizonyít, hogy T. valamikor ült a Mitsubishiben, írja a Magyar Nemzet.