A magyarok ötöde külföldre menne

2012.05.24. 14:56
Az elmúlt 20 évben sose volt ilyen magas a magyarok körében a migrációt tervezők aránya: mára minden ötödik magyar felnőtt tervezi, hogy rövid- vagy hosszú távon külföldön vállal munkát vagy véglegesen kivándorol. 2010 óta másfélszeresére nőtt a külföldi munkavállalást vagy kivándorlást tervezők aránya – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet márciusi kutatásából. A 30 év alattiak fele külföldre költözne.

Az intézet szerint a kilencvenes évekhez képest a 2000-es évekre megnőtt a magyar lakosság migrációs potenciálja, vagyis a külföldi munkavállalás vagy letelepedést tervezők aránya, majd 2010-től különösen a hosszú távú külföldi munkavállalás szándéka erősen emelkedni kezdett, miközben a kivándorlást tervezők aránya lényegében változatlan.

migracio-20120524.png

A 2012 eleji felmérés szerint a felnőtt lakosság 13%-a tervezi, hogy néhány hétre vagy hónapra, 16%-a, hogy pár évre külföldre menne dolgozni, 7%-uk kivándorolna. A migrációs potenciál a három arányszám halmozott értéke; ez a szám 2012-ben 19%, a valaha mért legmagasabb.

Az átlagoshoz képest az egyes társadalmi csoportok migrációs szándéka persze nem egyforma. A legmagasabb a fiatalok és a nehéz, kedvezőtlen gazdasági-társadalmi helyzetű csoportok körében (pl. munkanélküliek, kisebbségek stb.).

A Tárki szerint a minden második 30 év alatti magyar felnőtt, azaz a 18-29 évesek közel fele gondolkodik úgy, hogy külföldre költözik. A Jobbik szavazóinak a harmada tervez így.

migracio2-20120524.png

A célországok jórészt változatlanok, 2012-ben a legnépszerűbbek elsősorban Ausztria, Németország és az Egyesült Királyság. Emellett a kivándorlás céljaként a magyarok mentális térképen jobban látszik az USA és Kanada, mint a munkavállalási célú migráció esetében – írja még a Tárki.