Orbán: Legfontosabb a szerénység

2012.05.25. 08:13 Módosítva: 2012.05.25. 08:34
Az EU-s vezetők informális csúcstalálkozójáról és a legújabb nemzeti konzultációról beszélt pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor. Magyarország célja az ötmillió munkahely, és ugyan a magyar gazdasági megoldásokat már mindenhol másolják, még nincs itt az ideje a büszkélkedésnek. Aki fél, az ne konzultáljon.

Az európai vezetőkről ugyan Európában nincsenek mindenhol jó véleménnyel, de kétségtelenül iskolázott, viselkedni tudó emberek, akik így nem ugrottak egymás torkának, mesélte péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor az EU vezetőinek csütörtök hajnalig tartó brüsszeli informális csúcstalálkozójáról.

Nem akar közösködni

A magyar miniszterelnök szerint nem igaz, hogy a szigorú fiskális politika és a növekedéspártiak összecsapásáról volna szó, mert mindenki úgy vélte, hogy egyik sem lehetséges a másik nélkül. A Brüsszelben felmerült témákkal kapcsolatban jelezte, hogy Magyarország nem híve annak, hogy Brüsszelnek saját bevételei legyenek. Azaz sem az európai tranzakciós illetéket, sem az eurokötvények kibocsátását nem támogatja.

Orbán a növekedési paktumnak sem híve, szerinte az nem tudja felváltani a fiskális paktumot. Legfeljebb a fiskális paktum kiegészítésére van lehetőség.

Fontos a szerénység

"Legfontosabb a szerénység, a magyar gazdaság még sérülékeny" – felelte a miniszterelnök arra a riporteri felvetésre, hogy az európai vezetők milyen magyar gazdasági megoldások iránt érdeklődtek. Igaz ugyan, hogy szerinte is "minden más ország intézkedései között megjelentek" azok a magyar ötletek, amelyek elsőre "tüzes ellenállást váltottak ki", de "egyelőre a szerény mértéktartásnak van ideje".

Orbán beszélt a legújabb nemzeti konzultációról is, melynek során "talán kedden küldök ki levelet nyolcmillió magyar állampolgárnak". Ennek témája a munkahelyteremtés lesz, formája pedig kérdőív. "Ha jól emlékszem, tizenhat kérdés lesz, amelynek közös eredője, hogy érinti a mindennapi életünket és kötődik a munkahelyteremtéshez".

Aki fél, az ne válaszoljon

Arra a kérdésre, hogy miért kellett megváltoztatni az adatvédelmi szabályokat, felhatalmazva ezzel a miniszterelnökséget az állampolgárok személyes adatainak a kezelésére – és utólag legalizálva ezzel az eddigi nemzeti konzultációk kifogásolt gyakorlatát – Orbán azt felelte, hogy a régi szabályozás jó volt, és egy diktatúra után még indokolt is. "De a konzultáció pozitív dolog, és azt inkább támogatni kell" – érvelt.

Arra a felvetésre, hogy az előző konzultációknál komoly vitákat váltott ki, hogy azonosítható volt a válaszadó személye, Orbán annyit felelt: "azokat a vitákat én nem tartottam komolynak".

"Nagykorúak a magyar emberek, majd eldöntik, hogy akarnak-e részt venni a nemzeti konzultációban. Aki nem akar, mert például fél, majd nem küldi vissza a kérdőívet" – mondta.