Orbán nem csinál pesti politikust Lázárból

2012.05.25. 18:58
Gyűlölködő tüntetők várták Orbán Viktort Hódmezővásárhelyen, az érzelmek városában, ahova azért érkezett, hogy elkérje új államtitkárát, Lázár János polgármestert. Lázár azt ígérte, a vidéki emberek embere lesz és ha rajta múlik, éjszakába nyúlnak majd a kormányülések.

Szokatlan együttállás valósult meg Hódmezővásárhely főterén péntek délután: egy viszonylag kis területen koncentrálódott szinte minden téma egyszerre, ami mostanában foglalkoztatja a közvéleményt. A tér közepén közmunkások sürögtek-forogtak, egyik szélén jobbikos tüntetők, a másik felén baloldali tüntetők sorakoztak, a 2002-ben elhunyt korábbi polgármester Rapcsák Andrásról elnevezett utcában pedig a Közgép táblái jelezték, hogy folyik a felújítás. Nem sokkal később Orbán Viktor is megérkezett. Ha rajtuk kívül még Éden Máté, a Compact Disco és egy londoni költözést fontolgató érettségiző is ott lettek volna a téren, tényleg ki sem kellett volna lépni a innen ahhoz, hogy tudjuk, mire pörög most Magyarország.

Záporoztak a gyalázkodások

A miniszterelnök azért érkezett a városba, hogy kikérje a testülettől Lázár Jánost, akinek a kormányátalakításban a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerepe jutott, így a városvezetéstől egy időre el kell búcsúznia. Az alkalmat a Jobbik és a Szolidaritás is megragadta, hogy tüntessenek a kormány ellen, de azért egymástól is gondosan elkülönültek, kordon választotta el a két, ugyanazért megjelent, egyenként néhány tucatnyi tábort. A jobbikosok láthatóan kicsit meg is szeppentek, amikor látták, hogy a Szolidaritás tagjai hangtechnikával, Lázár János-idézetekkel és felvételről játszott rádiókabaré hangulatú tréfákkal is készültek, míg nekik csak a csendes zászlólengetés maradt. Később azért behozták a lemaradást.

Lázár némi késéssel érkezett meg a Polgármesteri Hivatal elé, eddigre viszont már annyira felpaprikázódott a hangulat, hogy még a szoborgyalázós-gépfegyverrel levegőbe lövős politikai közbeszédhez képest is feltűnően durva személyeskedések zúgtak. A “Tönkretetted a várost!” itt még kifejezetten szakmai érvnek számított, ezután záporozott Lázár felé a “Mocskos buzi”, a “Megverted a feleségedet is”, vagy éppen a “Orbán segge már tiszta, mert kinyaltad bazmeg”, és ekkor már nehéz volt pontosan kiszűrni, melyik sértés melyik táborból érkezett. Lázár ettől még nem esett ki a szerepéből, mosolygott a tüntetők és a kamerák felé, hasonlóan tett Orbán Viktor is, aki egy mosolygós kézfogást ejtett meg a polgármesterrel. Igaz, ő meg is úszta egy “Orbán, takarodj” skandálással, ami ebben a közegben baráti vállveregetéssel ért fel.

A tanácsteremben aztán már lényegesen barátságosabb hangulat és taps fogadta Orbánt, aki a városi közgyűlés történetének első miniszterelnöki felszólalását mondta el. Sőt: Orbán azt mondta, Lázár figyelmeztette, itt nem lesz elé egy egyszerű felszólalás, beszédet kell mondania, így ezzel készült. Orbán meg is köszönte a városnak, hogy rengeteg bíztatást, elismerést és imádságot kapott innen, és szerinte Hódmezővásárhely azok között a városok között van, amelyek nélkül ma nem lehetne keresztény-nemzeti kormánya Magyarországnak.

Ötmillió munkás felé

Beszédében összefoglalta, szerinte hol tart a kormány a 2010-ben megkezdett munkában. Azt mondta, akkor még nem Görögország, hanem Magyarország volt Európa beteg embere, és azért kellett dolgozni, hogy elkerüljük a katasztrófát. A kormányfő szerint az az állapot, hogy Magyarországon 2 millió 600 ezer ember dolgozik, csak katasztrófával végződhet, és addig nem lehet stabilitás, amíg nem dolgozik ötmillió ember.  Ez az irány, valamint az, hogy az országban ne külföldi hatalmak és pénzügyi szervezetek határozzák meg a dolgokat. Ehhez pedig politikusokra is szükség van, de azok nem teremnek a Kossuth téren - tért át a látogatás valódi céljára.

Szerinte a megfelelő embereket illendő módon ki kell kérni a közösségeiktől, egészen pontosan kölcsön kell őket kérni. Azt kérte Lázártól, hogy ne szakítsa meg a kapcsolatát a várossal, sőt, legyen a vásárhelyi ügyek hangja. “Nem akarok pesti politikust csinálni Jánosból, nem is állna jól neki” - mondta Orbán, aki szerint Lázár története azt üzeni, nem kell otthagyni a szülőföldet ahhoz, hogy az ember fontos legyen a hazájának.

Nem akart rossz vendég lenni, ezért “hozott is, ha már elvisz valakit” - beszélt arról, hogy megvalósul a Vásárhely és Szeged központját összekötő helyi vasút, a 47-es elkerülőút fejlesztése és a Szegedi Tudományegyetem helyi főiskolai karának újjászervezése. Hajrá Magyarország, hajrá Vásárhely, zárta beszédét Orbán.

Az érzelmek városa

Akit utolért a kormányzati szerep

Hogyan ívelt felfelé Lázár János karrierje, aki már többször is nemet mondott Orbánnak, míg végül a legközelebbi beosztottja lett, de könnyen lehet, még ennél is többet szeretne elérni? Erről bővebben itt olvashat.

Ezután következett a polgármester beszéde, aki mosolyogva figyelmeztette Orbánt, az itteni közgyűlésben jellemzőek az éjszakába nyúló, nagyívű történelmi párhuzamokkal operáló viták, így a kormányüléseken is lehet ilyesmire számítani, ha rajta múlik. Szerinte sokan túlzásnak tarthatják, miért jön el a miniszterelnök kikérni Lázárt, de Hódmezővásárhelyt más anyagból gyúrták, mint a többi települést. “Ez egy érzelmekben gazdag város” - mondta Lázár, de nem a mostani tüntetőkre gondolt, hanem például a korábbi 15 ezres megmozdulásra, amikor az emberek összekapaszkodtak a helyi kórház megmentéséért vagy arra, hogy az elbukott, kettős állampolgárságról szóló népszavazás után a Kárpát-medence magyarságát tiszteletbeli polgárukká fogadták - ezt még Orbán is megtapsolta. A felkérést elfogadja és nem lesz belőle pesti politikus - azt mondja, eddig is és ezentúl is távol fogja magát tartani a budapesti gazdasági és politikai elittől. Lázár a vidéki emberek embere akar lenni a kormányban.

Az érzelmek városának tüntetői aztán még hosszan várták, hogy Orbán és Lázár újra feltűnjenek, de ez csak jóval később történt meg, így a hangulat is alábbhagyott, és a korábbi gyűlölethullám helyett már csak néhány bekiabálásra futotta. Eddigre pedig már megjelent néhány kormánypárti támogató is.

Lázár és a gazdasági elit

Az igaz, hogy eddig sem volt a gazdasági elit legjobb barátja - a tavaszi szezon egyik legérdekebb politikai konfliktusa volt, amikor egy rádióinterjúban alig burkoltan Csányi Sándorra és az OTP-re utalva azt mondta, egy magyarnak tűnő bank polipszerűen hálózza be az országot. A hvg.hu később arról írt, egy húskombinát körüli vita állhatott a háttérben.