Kilobbizták Budainál a szankciók felfüggesztését

2012.05.29. 21:43
Másfél hónap elég volt a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének ahhoz, hogy elérje a Fideszben a szervezetet kellemetlenül érintő törvényi szigorítás időleges megszüntetését. A MEOE-nak le kellett állnia a kutyák törzskönyvének kiadásával, mert az áprilisban elfogadott törvénymódosítás súlyos bírságokat helyezett kilátásba, ha az egyesület nem tartja be a 14 éve érvényben lévő szabályozást. A MEOE már Gyurcsány-kormány idején is hathatósan lobbizott.

Fideszes javaslatra egy éven át nem lehet kiszabni bírságot azokra a kutyás szervezetekre, amelyek megsértik az állattenyésztésről szóló törvény rendelkezéseit, ezt szavazta meg kedden délután az országgyűlés.

A könnyítés valójában egyetlen szervezetet érint. A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének kellett felhagyni a törzskönyvek kiadásával, és a kutyakiállítások szervezésével, miután a parlament alig néhány hete szigorú szankciókat fűzött a törvényhez. Az áprilisban - szintén fideszes javaslatra - megszavazott módosítás 20 millió forintig terjedő bírság kiszabását tette lehetővé az állattenyésztési szabálytalanságokért, és büntethető kategóriába sorolta, ha egy szervezet „más tenyésztőszervezet jogosultságába tartozó fajta vonatkozásában törzskönyvezést végez, tenyészállatot minősít, nyilvános tenyészállat-bírálatot végez, egyéb tenyésztési szolgáltatást nyújt, vagy származási igazolást állít ki”.

A MEOÉ-t ez azért érintette érzékenyen, mert még az első Orbán-kormány idején, 1998-ban egy Torgyán- minisztériumi rendelet az egyes fajtákkal foglalkozó tenyésztőszervezeteknek adta a törzskönyvezési, valamint a kiállítás-szervezési jogosítványokat, de az egyesület sem akkor, sem az elmúlt 14 évben sem került be ebbe a körbe. A MEOE viszont azóta is rendületlenül folytatta mindkét tevékenységet, főként arra alapozva, hogy az egyesület maradt a 86 országot összefogó nemzetközi szövetség, a Fédération Cynologique Internationale (FCI) egyetlen magyar tagszervezete.

A visszamódosításért beindult intenzív lobbizást most azzal indokolták, hogy a MEOÉ-nak kell megrendeznie a 2013-ra Budapestre tervezett FCI-s kutyavilágkiállítást. Korózs András, a MEOE elnöke két hete az idei világkiállítás helyszínén, Salzburgban már be is mutatkozott, mint a következő rendezvény házigazdája.

Információink szerint a múlt héten Simicskó István honvédelmi államtitkár is beadott egy, a kedden elfogadott engedékeny törvénymódosításhoz hasonló javaslatot. A parlament elé mégsem Simicskó-féle javaslat került, hanem Tarrnai Richárdé, vélhetően azért, mert furcsán vette volna ki magát, ha a MEOE kiállítási bírói testületében is tevékenykedő honvédelmi államtitkár nevéhez kötődik a könnyítés.

A MEOE ügyét egyébként az agrár tárca nemrég kinevezett államtitkára, Budai Gyula vette kézbe. Az 1998-as rendelet érvényesítésében reménykedő fajta szervezetek, amelyek közül 26-an nemrég létrehozták a Magyar Kinológiai Szövetséget, azt állítják, hogy az államtitkár nem is egyeztett velük a régi helyzetet visszarendező módosítás előtt.

Úgy tudjuk, a MEOE már a Gyurcsány-kormány idején ki tudott harcolni magának egy kedvező törvénymódosítást. Akkor az európai kutyakiállítás miatt fogadtatták el a politikusokkal, hogy szükség van a MEOE kiállítás-szervezői jogosultságára. 2008-ban Gy. Németh Erzsébet MSZP-s és Bőhm András SZDSZ-es országgyűlési képviselő közös javaslatára illesztettek néhány szót az állattenyésztési törvénybe, aminek köszönhetően megszűnt a fajtatiszta ebek és macskák esetében kiállításrendezéshez nem volt többé szükség az elismert tenyésztő szervezetek hozzájárulására.