18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Még egy nap az oligarchákkal

Éden Anikó egy jobbikos vendége a Házban, lesz rengeteg oligarcházás, sőt szálasizás is. Szóval érdekes nap várható a Parlamentben, izguljunk percről percre!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Itt éppen az állami földbérlet-pályázatokról mond véleményt.

    hiper.gif
  • Szilágyinak már maga a miniszter, Fazekas Sándor beszélt, aki szerint a földbérletekről szóló vita politikai okokból gerjesztett, aminek a célja egy párt megerősítése, netán egy új párt létrehozása. Szerinte ugyanis a Jobbik elsősorban a budapestieket akarja megtéveszteni azzal, hogy a többszáz pályázatból kimazsolázott öt-tíz ügyet tart a napirenden. A Szilágyi által emlegetett lajoskomáromi kft. pedig remek munkát végez, díjnyertes marhájuk is van. A cégben pedig nem külföldi tulajdonosok vannak, hanem szlovákiai magyarok. Junek (?) Nikolett nevével pedig nem kéne dobálózni, mondta Fazekas, aki szerint teljesen természetes, hogy egy minisztériumi alkalmazott "őstermelő hölgy" földeket nyerjen egy pályázaton. Szilágyi szerint Junek Nikolett, lánykori nevén Flir, a legnagyobb felcsúti földbirtokos család tagja.

    A képviselő nem fogadta el a választ, a parlament igen.

    15
  • "Bizonyára egyet értünk abban, hogy a szegények között is a legnehezebb helyzetben a nők vannak, közülük is azok, akik a faluközösségtől távol, tanyán élnek" - terelte át a szót egészen másra az elempés Ertsey Katalin. A tanyán élő, egyedűl álló nők harmadik világbeli körülmények között élnek, jobb esetben téesznyugdíjból, de sokan még abból se. Rajtuk segíthetne a tanyagondnoki szolgálat, amely papíron remek találmány, de gyakorlatban nem működik, mert a tanyán élő nők szívósak, és gyakran nem kérnek segítséget. És a tanyagondnoki szolgálat költségeit is csökkentették, ezért sokan már minimálbérből élnek, és nem jut pénzük benzinre sem, így már el sem érik a tanyán élőket.

  • A kormány nevében Halász emberállamtitkár válaszolt. Szerinte a kormány számára fontos feladat, hogy a tanyákon élőknek biztosítsa a hozzáférést a javakhoz. "Az idős emberek alapvető megélhetési forrása általában a nyugdíj" - definiálta a nyilvánvalót. És mert a tanyasi nők munkáját annak idején a téeszben gyakran férjük javára írták jóvá, sokuknak csak özvegyi nyugdíj jut, vagy még az sem. A kormány fontosnak tartja a tanyagondnokokat, mondta még. És azt is, hogy a kormány tanyafejlesztési programot indított, aminek a célja, mi más, a tanyák fejlesztése. Ez "széleskörú társadalmi népszerűségnek" örvend, tudtuk meg. Ertsey nagyon szerette volna elfogadni a választ, de nem tudja, mert az önkormányzatok a pályázatokból átlag egymillió forintot kaptak, amiből nem tudnak autót venni.

    A képviselő nem fogadta el a választ, a parlament igen.

    17
  • A jobbikos Szilágyi György arról tájékoztatott minket, hogy Éden Anikó - akit ugyan valóban szépnek tart, de sajnos nem a lovagja - egy kispesti kézilabdaklub tulajdonosának asszisztenseként járt a parlamentben. Eredendően nem hozzá jöttek, de akit kerestek, az nem fogadta őket, így keresték meg őt, aki a sportbizottság tagja.

    Szilágyi kifogásolta azt is, hogy szélsőjobbolalinak neveztük, mert ő még a párttársaival is vitában van a fasiszta eszmék hirdetése miatt.

  • pedig a Fidesz párosinterpellációval próbálja feldobni a műfajt.

  • de miután az előbb elmesélte riporter kollégánknak, hogy ő a fasiszta eszmék hirdetése ellen tiltakozik a Jobbik-frakcióban, gyorsan elnézést is kérek tőle. Ne rajtam múljon a fasizmus elleni harc! Hajrá, Szilágyi képviselő!

  • "Felelőtlenség, hozzánemértés, vagy egyszerűen pénzszivattyúzás?" - kérdezi a szocialista Göndör István a kistelepülések szennyvízszivattyúzásával kapcsolatban. Ugyanis a kormány a pályázatok kiírása után egy kormányhatározattal elvonta a forrásokat. Pedig egy pályázat megírása 4-6 millió forint, amit már senki sem fog megtéríteni a kistelepüléseknek. "Lehet, hogy a kistelepüléseknek is csatlakozniuk kell bizonyos érdekkörökhöz?" - oligarcházott óvatosan.

    18
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A földbérletügyi csörte a Házon kívül is folytatódik Gőgös (MSZP) és Budai (Fidesz) képviselők között.

    Gőgös ezt írta most ki a  Facebookra:

    Az interpelláció végén most hívtam a Budait egy tanyára, ahol elvették az állami földet a korábbi bérlőtől, de nem akar jönni.

  • "A fejlesztéspolitikai támogatások felhasználása száz százalékkal hatékonyabb, mint az előző kormány alatt volt" - mondta minderre a kormány nevében Fónagy János nemzetgazdasági államtitkár, akitől azt is megtudtuk, hogy a kistelepülések egyszerűbben, elektronikus úton nyújthatták be pályázatukat a nem létező forrásokra.

    A képviselő nem fogadta el a választ, a parlament igen.

    19
  • mert Moszkvában lesz éppen. Úgyhogy nem menekül.

  • "Az oligarchák már a szemétben vannak?" - tette fel kérdését a jobbikos Kepli Lajos. De nem arról van szó, amire gondolnánk, hanem arról, hogy a Közgép és a Strabag nyert el egy pályázatot három hulladékkezelő építésére Baranya-megyében. "Vajon államtitkár úr fenntartja-e Orbán Viktor azon állítását, hogy az országban nincsenek oligarchák?" - kérdezte, és javasolta, hogy a közbeszerzési értesítőt postázzák csak a Közgépnek. "A kisnyugdíjjassal fizetik meg Simicskáék milliárdjait" - mondta még.

    20
  • "Amikor az ön interpellációs kérdését elolvastam, akkor lelki szemeim előtt egy régi film kockái kezdtek peregni. Ebben a humoros filmben elhangzik, hogy az oroszok már a spájzban vannak" - fejtette meg Kepli felszólalásának címét Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, aki szerint az oligarcháknak jobb lenne, ha a spájzban volnának, mint a szemétben, mert a spájznak jobb a szaga. "Eddig a humor" - mondta Illés Zoltán, aki ezután arról beszélt, hogy a Közgép tulajdonosi háttere átlátható, hiszen a cég nyilatkozott arról, hogy ki a társaság tulajdonosa. Simicska Lajos. Illés ezután elbüszkélkedett vele, hogy ő vezetett be moratóriumot a lerakási járulékra, nehogy véletlenül a lakosságra terhelje azt valaki. Kepli szerint ez így igaz, de a moratóriumot feloldották, így most az emberek fizetik meg - ha jól értjük, saját szemetük elszállításának díját.

    A képviselő nem fogadta el a választ, a parlament igen.

    21
  • pedig a kereszténydemokrata Spaller Endre személyes kedvencünk.

  • Íme Szarvas műve, a címe: Nyírő József Hamvai

    tumblr m4sabb6yD91qdtmevo1 400
  • Utolsóként egy házszabályi újításnak köszönhetően a független Vadai Ágnes interpellálhatja személyesen a miniszterelnököt. Orbán helyett Navracsics Tibor helyett Rétvári Bence válaszol majd. "Úgy tűnik, Horthy-reneszánsz van, mintha divatja volna" - kezdte felszólalását. Szerinte immár nemcsak a jobbikosok, hanem a kormánypártiak is Horthy rehabilitásán buzgolkodnak. "Arról az emberről beszélünk, aki hatalmát vérfürdőt rendező különítményes hordáinak támogatásával erősítette meg" - próbálta túlüvölteni a háborgó kormánypárti képviselőket. Miután Ujhelyi házalelnök elcsendesítette a képviselőket, Vadai remek dramaturgiai érzékkel megismételte a nagy felháborodást kiváltó mondatot. Beszélt még arról, hogy Horthy rendszere ellen a népi írók is tiltakoztak, és hogy még a német megszállás előtt halálba küldött 23 ezer zsidót, és százezer magyar katonát. És akit csak Sztálin kegyelméből nem ítéltek halálra háborús bűnösként. "A végén Szálasit is rehabilitálni fogják?" - kérdezte végül.

    22
  • Ujhelyi nem érti, hogy a kormánypárti képviselők miért ordibáltak, amikor Vadai kérdése egyáltalán nem érintett aktuálpolitikai kérdéseket.

  • A kormány nevében mégiscsak Navracsics Tibor válaszol. "Alulírott kijelentem, hogy 1940 hó napjától 1940 hó napjáig a nyilaskeresztes párt tagja voltam. A hibát belátom. Fogadom, hogy hűséges tagja leszek a magyar kommunista pártnak" - olvasott fel egy nyilatkozatot Navracsics, aki szerint a nyilaskeresztesekhez fűződő viszonyáról egy pártnak és a függetlenek egy csoportjának kellene elszámolnia. Illetve egy olyan parlamenti csoport vezetőjének, aki egy olyan szemlőhegyi villában lakik, amit előbb a nyilaskeresztesek koboztak el zsidó tulajdonosaitól, majd a kommunisták. A választ néhány jobbikos is megtapsolta, mások inkább zavartan néztek. Vadai pedig azt válaszolta, hogy Navracsicsot eddig inteligens embernek tartotta, de most szégyelje magát. Például azért is, mert Kövér részt vesz Nyírő József rehabilitálásában.

    Ezt ismét nagy zaj fogadta, amire Ujhelyi közölte, hogy tőle nem áll távol az országgyűlés munkájának berekesztése.

    A képviselő nem fogadta el a választ, a parlament igen.

    23
  • Felpaprikázott hangulatban értek véget az interpellációk, ám a ház, amint áttértek az azonnali kérdésekre, rögtön elcsendesedett. Nem csoda, a héten még nem kell válaszolnia sem Orbán Viktornak, sem Németh Lászlóné Zsuzsa nemzeti fejlesztési miniszternek, így a mi közvetítésünk is véget ér.

    Az ülés az azonnali kérdések és a kérdések után, nagyjából hat órakor határozathozatalokkal folytatja munkáját. Ma három törvényt fogadhatnak el: a kisajátításról és a szakképzésről szólót, illetve a sportcélú ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről. De ma szavaznak az alaptörvény első módosításához és a jegybanktörvényhez benyújtott módosítókról is - ennek a két törvénynek az elfogadásával teljesítheti a kormány az Európai Bizottságnak tett ígéreteit. Minderről bővebben itt olvashat. A határozathozatalokat pedig hamarosan megjelenő összefoglaló cikkünkben követheti.