Aligátorteknőst találtak egy patakban

2012.05.30. 15:25

Aligátorteknőst fogtak ki a Pest megyei Püspökhatvanban, a Galga-patakból a múlt héten. A falusiak attól tartanak, több példány is élhet a sekély vízben, ezért a gyerekeket nem engedik a patakhoz, írja a Hír24.hu.  

aligátorteknős3

A portál beszámolója szerint az Ádám család épp arra készült, hogy a kertben lévő veteményest meglocsolja a patak vizével. A család egyik tagja, egy 17 éves fiú a bokáig érő vízben állva egy hatalmas koppanásra lett figyelmes: kiderült, egy tíz kiló körüli teknős akarta megharapni a locsolót. A fiú megijedt, kiugrott a vízből, majd egy merítővel tért vissza. Megpróbálta kiemelni a furcsa állatot, de az pillanatok alatt kiszabadította magát, szétharapdálta a hálót. Végül egy lapáttal tessékelte a partra.

A kifogott aligátorteknős páncélja körülbelül 25-30 centiméteres, kinyújtott nyakával és farkával meghaladja a fél métert. A család szeretne megszabadulni az állattól, azon gondolkodnak, hogy felajánlják valamelyik állatkertnek.

A nagyméretű páncélos nem fél az embertől, bárkit megtámad. Öt évvel ezelőtt egy hasonló állatot fogtak ki Debrecenben, az Acsádi úti csatornából. Az aligátorteknős erős felépítésű, félelmetes karmai és kampós állkapcsa van. Általában sekély, édesvízi tavak és lassú folyású folyók fenekén él. A vízben és a szárazföldön is lassan mozog. Halakat, kisebb teknősöket, békákat, kígyókat, madarakat és vízben élő emlősöket eszik.