A kormány helyett konzultáljon velünk!

2012.05.30. 17:11

Szerdán és a következő pár napban mindenki meg fogja kapni a postaládájába a kormány új konzultációs kérdőívét, amin a Fidesz elvileg fontos gazdasági döntésekhez kéri ki az Önök véleményét.

Azon túl, hogy az ember egészséges gyanakvással fogadja, ha egy politikus olyan témákban kezdi kérdezgetni, amelyekről minden újságolvasó tudja, hogy nagyrészt hónapokkal ezelőtt eldöntött dolgok, a friss konzultációs ív különlegessége a speciális kérdezéstechnika. A módszer lényege, hogy előbb egy mondatban felvázoljuk a kormány tervét, majd a következő mondatban, amelyik az ötlet ellenzőinek álláspontját foglalná össze, valami igazán ellenszenves marhaságot írunk le, amit a hús-vér ellenzők általában soha az életben nem mondanának. Íme példának a harmadik kérdés:

Vannak, akik szerint a gyermekes családok szocpol támogatását ki kellene terjeszteni új személyautó vásárlására is. Mások szerint nem kell tovább támogatni a családokat.

Ki az, aki egyetértene azzal, hogy nem kell tovább támogatni a családokat? Miközben az autószocpol ellenzői természetesen nem ezt állítják, hanem vagy azt, hogy kidobott pénz lenne, mert nem pörgetné fel igazán az autóvásárlásokat, vagy azt, hogy a lakosság ki sem tudná használni az erre szánt keretet.

Még nyilvánvalóbb a manipuláció a hatodik, minimálbéres kérdésnél, ami így hangzik:

Vannak, akik szerint szükséges a minimálbér folyamatos emelése a magyar emberek biztonságos megélhetése érdekében. Mások szerint nincs szükség a minimálbér emelésére, mert az rontja a cégek versenyképességét.

A két egymás utáni mondat úgy hangzik, mintha az emeléspártiak (kormány) az emberek, míg a dolog ellenzői (kapitalisták) a cégek, a részvényesek érdekeit néznék. A minimálbér emelésének ellenzői ezzel szemben jellemzően nem a cégek versenyképességét féltik, hanem azt állítják, hogy az emelés miatt a foglalkoztatottság csökken, vagyis, ha tetszik, "az embereknek lesz rossz", mert kevesebbnek lesz munkája. Magas minimálbér esetén ugyanis egyszerű munkákra nem éri meg legálisan alkalmazni valakit.

A másik manipulációs technika az, amikor a kérdés eldöntéséhez létfontosságú információt egyszerűen elhallgat a kormány. Rögtön az első kérdésnél például:

Vannak, akik azt javasolják, hogy a 20 főnél kevesebb embert foglalkoztató magyar vállalkozásoknak biztosítani kell az átalányadózás lehetőségét, mert így jobb eséllyel tarthatják meg alkalmazottaikat a válság közepette. Mások szerint nincs szükség a kis cégek ilyen módon történő megsegítésére.

Akinek kitöltés közben nem ugrik be, hogy hoppá, hiszen jelenleg is létezik mikro- és kisvállalkozásoknak kitalált, kedvezményes, egyszerű adózási forma, az eva, amit jövő január elsejével meg akar szüntetni a kormány, és a jelek szerint helyette ezt az átalányadót vezetné be, az nem fog tudni érdemi választ adni a kérdésre.

De minek is magyarázzuk tovább, az Index olvasói nyilván rengeteg kihagyhatatlan üzleti ajánlatot, fantasztikus nyereményről értesítő levelet és hasonló marketingrizsát kaptak már a postaládájukba, és átlátnak az ilyen gyermeteg manipuláción. Ezzel együtt természetesen bőven egyetérthetnek a kormány felvetéseivel, hiszen attól, hogy a szánkba akarják adni a helyes választ, maguk a tervezett intézkedések még nyugodtan lehetnek hasznosak.

Ennek szellemében olvassák végig a kormány 16 kérdését és ha kedvük van hozzá, válaszoljanak rájuk. Itt a cikkben az egyszerűség kedvéért vagy támogatni vagy elvetni lehet a tervezett törvényeket. Ilyen gazdaságpolitikai kérdésekben úgyis azok érdekesek, akiknek határozott véleményük van az adott kérdésről. Ha nem tudja vagy nem érdekli, ne kattintson az adott kérdésre. Először mindig az eredeti kérdőíven szereplő kérdés olvasható, utána a mi összefoglaló kérdésünk. Akinek kedve van rövid, egymondatos kommentárt fűzni az egyes kérdésekhez, az írjon mailt az ugyelet kukac mail.index.hu címre, KONZULTACIO subjecttel.

A válaszokat szakértőink elemzik, az eredményt gyorsan közzétesszük.

1.

Vannak, akik azt javasolják, hogy a 20 főnél kevesebb embert foglalkoztató magyar vállalkozásoknak biztosítani kell az átalányadózás lehetőségét, mert így jobb eséllyel tarthatják meg alkalmazottaikat a válság közepette. Mások szerint nincs szükség a kis cégek ilyen módon történő megsegítésére.

Legyen átalányadó?

01

2.

Vannak, akik szerint adó- és járulékmentessé kellene tenni a bérét azoknak, akik már nyugdíjba mehetnének, de tovább dolgoznak. Mások azt mondják, nem kell segíteni a nyugdíjas korúakat, hogy a munka világában maradjanak.

Legyen adó- és járulékmentes a nyugdíjaskorúak bére?

01

3.

Vannak, akik szerint a gyermekes családok szocpol támogatását ki kellene terjeszteni új személyautó vásárlására is. Mások szerint nem kell tovább támogatni a családokat.

Legyen autószocpol?

01

4.

Vannak, akik szerint továbbra is méltányos tehermegosztásra van szükség az állam, a nagyvállalatok, illetve a bankok és az emberek között akkor is, ha ez ellentétes az EU elvárásaival. Mások szerint a bankoknak és nagyvállalatoknak kisebb részt kell vállalni a válság terheiből, mert így tudják eredményessé tenni gazdálkodásukat és segíteni a gazdaságot.

Maradjanak a különadók?

01

5.

Vannak, akik szerint a magyar kormánynak kiemelten támogatnia kellene a nők, különösen a kisgyermekes anyukák munkába állását. Mások szerint erre nincs szükség, a kisgyermekes anyuka inkább maradjon otthon a gyermekével.

Kiemelten támogassák a nők munkába állását?

01

6.

Vannak, akik szerint szükséges a minimálbér folyamatos emelése a magyar emberek biztonságos megélhetése érdekében. Mások szerint nincs szükség a minimálbér emelésére, mert az rontja a cégek versenyképességét.

Emeljék a minimálbért?

01

7.

Vannak, akik szerint adókedvezményt kellene kapniuk azoknak a cégeknek, amelyek új munkahelyeket hoznak létre. Mások szerint az adókedvezmény nem ösztönöz munkahelyteremtésre.

Kapjanak több munkahelyteremtési adókedvezményt a cégek?

01

8.

Vannak, akik szerint az államnak több eszközzel, jobban kellene segítenie a fiatalokat az elhelyezkedésben. Mások szerint a fiatalok elég segítséget kapnak az államtól.

Többet segítsen a fiataloknak az állam az elhelyezkedésben?

01

9.

Vannak, akik szerint a munkanéküliség által leginkább sújtott területeken szabadvállalkozási zónák kialakítására lenne szükség. Külföldi példák bizonyítják, hogy az ilyen zónákban, ahol az új vállalkozások komoly adókedvezményeket kapnak, gyorsan tudnak nagyszámú munkahelyet teremteni a helybelieknek. Mások szerint nem kell szabadvállalkozási zónákkal ösztönözni a munkahelyteremtést.

Legyenek szabadvállakozási zónák?

01

10.

Vannak, akik úgy gondolják, az államnak vissza kell szorítania a monopolhelyzetben lévő nagyvállalatokat. Mások szerint nem kell föllépni a monopóliumok ellen; rendjén van, hogy a nagyhal megeszi a kishalat.

Szorítsa vissza az állam a monopolhelyzetben lévő nagyvállalatokat?

01

11.

„Vannak akik szerint nem szabad megengedni, hogy a létfenntartáshoz szükséges szolgáltatásokat (víz, villany, gáz, szemétszállítás, távfűtés) biztosító cégek, üzletek haszonra törekedjenek, és ezért köztulajdonban kell tartani őket. Mások szerint helyes, hogy ezek a vállalatok  profitérdekeltek.”

A közszolgáltató cégek köztulajdonba kerüljenek?

01

12.

Vannak, akik szerint az ország legnehezebb sorsú településein támogatni kell olyan szociális szövetkezetek működését, amelyek hasznos pénzkeresetet biztosítanának azoknak, aki korábban csak segélyekből tudtak megélni. Mások szerint nem segítenek az ilyen megoldások.

Támogassa az állam a szociális szövetkezeteket?

01

13.

Magyaroroszág sokat tett eddig a bajba jutott devizahitelesek megmentéséért a kilakoltatási moratórium bevezetésével, a kedvezményes végtörlesztés és az árfolyamgát rendszerével, de vannak, akik szerint ez nem elég, további lépések szükségesek. Mások szerint nem kell többet tenni a devizahitelesekért.

Tegyen további lépéseket a kormány a devizahitelesekért?

01

14.

Vannak, aki úgy vélik, méltányos lenne a válság idején, ha az alacsonyabb jövedelműek a cafetériát készpénzben kapnák. Mások szerint a cafetéria rendszeren nem kell változtatni, mert a bérkompenzáció elegendő segítség a kisebb keresetűeknek.

Készpénzben járjon a cafétéria a kiskeresetűeknek?

01

15.

Vannak, akik szerint az lenne a méltányos, ha az általános forgalmi adó érzékenyebb lenne, vagyis a létfenntartáshoz szükséges cikkek után alacsonyabb, a luxuscikkek után viszont megasabb áfát kellene fizetni. Mások szerint nincs erre szükség.

Legyen több áfakulcs?

01

16.

Vannak, akik szerint a kormánynak a válság idején is meg kell védenie a nyugdíjak vásárlóértékét. Mások szerint erre nincs lehetőség.

Garantálja a kormány a nyugdíjak vásárlóértékét?

01