no

Maguknak süthetik a kenyeret a baracskai rabok

2012.05.31. 19:56
Új péküzem épült a Közép-dunántúli Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai börtönében. A 240 millió forintos beruházást Pintér Sándor belügyminiszter avatta fel.

A miniszter az ünnepségen elmondta, hogy a kormányprogram teljesítésének egyik fontos állomásához érkeztek, és az új üzem a fogvatartotti foglalkoztatás mintapéldája lesz.

„A társadalom nem kötelezhető a fogvatartottak eltartására, maguknak kell ezt megoldani, mert képesek rá. A program alapvető célja a börtönök önellátásának biztosítása, emellett pedig a fogvatartottak visszavezetése a társadalomba és a munka világába" – mondta Pintér.

A belügyminiszter szerint a börtönökben elkezdődött az egyenruha- és bakancsgyártás. Eddig 48 ezer egyenruha és ugyanennyi bakancs készült el, azokat már használja a büntetés-végrehajtás, a rendőrség, illetve nemsokára a katasztrófavédelem is.

Hirják András büntetés-végrehajtási ezredes, az Annamajori Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy a 23 éve alapított pékség eddig csak a belső igényeket elégítette ki. A 240 millió forintos beruházással a csarnok alkalmas lett műszakonként 10 ezer ember ellátására, miközben 25 fogvatartottnak ad munkát. Hozzátette, a távlati célok között szerepel száraztésztaüzem és saját márkás termékek piacra juttatása is.