Magyarok vagyunk, tehát győztesek

2012.05.31. 15:52
Magyarnak lenni Orbán Viktor szerint egyet jelent a győztességgel. Ebből pedig "állapotbeli kötelességként" fakad, hogy győzzünk, és ha győztünk, akkor az elmúlt két év is siker volt. Legnagyobb eredményének az ország stabilizációját tartja, legnagyobb kihívásának, hogy ellent tudjon mondani az EU-nak. A miniszterelnök a Fókuszban a Nemzeti Érdek című jobboldali konferencián értékelte önmagát

Iparosításra van szükség ahhoz, hogy Magyarország a jövőben is sikeres lehessen, jelentette ki a Fókuszban a Nemzeti Érdek című, a kormány két évét értékelő jobboldali konferencián tartott záróbeszédében Orbán Viktor. A miniszterelnök a húsz percesre tervezett, de egy órásra nyúlt előadásában amúgy kormánya két éves tevékenységét sikerként értékelte.

20
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Ez persze következett alapvetéséből is. "A magyar nemzet deffiníciószerűen győztes nemzet, mert ezer éve létezik, és ez önmagában győzelem" - mondta ugyanis Orbán, aki szerint ez, a győztesség "állapotbeli kötelesség". Vagyis magyarként győznünk kell. A győztesség kötelességéből pedig egy másik kötelesség, az alázat fakad. Ez viszont nem alázatosság, hanem a cél, a győzelem iránti alázat. "Föltéve, ha az alázatot nem keverjük össze a hübrisszel" - mondta.

A győzelmi kényszerből fakad tehát, hogy a kormány elmúlt két éve sikeres volt, tudtuk meg Orbán beszédéből, amit maga is inkább előadásnak, mint politikai beszédnek nevezett. "A nemzeti megmentés feladatát elvégeztük, bár ez egy kicsit jaruzelskisen hangzott" - mondta. Értékelése szerint stabilizálta az országot, ráadásul ellenállt egy Európát fenyegető csábításnak. Ez a csábítás szerinte a demokrácia feladása lett volna.

Ez alatt arra célzott, hogy a válság miatt az EU több országban a demokratikusan megválasztott kormányok helyett technokrata válságkormányok felállítását javasolta. "A világot igazgató értekezletek kívánalmai helyett a magyar nép egy kétharmadot dobott össze" - mondta. A kétharmad pedig szerinte sikeresen stabilizálta az országot egyrészt gazdaságilag, mert csökkentette a hiányt, másrészt politikailag, mert új alkotmányt írt. Erre azért volt szükség, mert korábban az ország a láthatatlan alkotmány homokjára épült, most viszont az alaptörvény sziklájára. "Ez igen, ez alap, amire lehet építkezni" - mondta, miután felolvasta az alaptörvény főcímeit.

21

De a sikerek ellenére is vannak még feladatok. Orbán megismételte azt, amit hatalomra kerülése óta mindig mond: a válság után új világrend jön, és arra kell felkészíteni az országot, hogy abban legyen sikeres. És hogy milyen lesz a jövő? "A transzatlanti katonai rendszerhez kell tartoznunk" - mondta, mert nem lát olyan más katonai rendszert, amihez érdemes volna csatlakoznunk. Arra viszont figyelni kell, hogy Oroszország majd közeledni próbál Európához, "ezzel kapcsolatban nekünk, közép-európaiaknak sajátos élményeink vannak": Ezért szerinte egy katonai-kereskedelmi biztonsági zónát kell kiépíteni.

"Az európai gazdasági térséghez tartozáshoz sem férhet kétség" - mondta Orbán, aki szerint ugyanakkor Magyarországnak "érdemes elutasítania az EU által javasolt válságkezelést". "Legutóbb is kaptunk hét, vagy nem tudom hány ajánlást. Hogy töröljük el az ingatlanadót, vagy a hatósági energiaárat. Ezek nyilvánvalóan ellentétesek a magyar érdekkel" - mondta, de nyilvánvalóságuk okán nem fejtette ki, hogy miért.

28

Orbán amúgy attól tart, hogy a válság európai kezelése a demokráciákat is veszélybe fogja sorolni. Azért, mert a reálgazdasági válság megoldásait az emberek elutasítják, mert nem látják a helyüket a jövő világában. Így a politika fő motivációs eszköze a félelem lesz. Orbán szerint Magyarország nagyon szerencsés, mert nem borult fel a társadalmi béke. Ezt szerinte a békemenet bizonyította.

Hogy Magyarország sikeres legyen, annak a receptjét Orbán korábbi beszédeiből már ismerhettük. Iparosítás, ipari munkások képzése, teljes foglalkoztatottság, keleti nyitás. Részben új elem volt, hogy az energiafüggetlenség feltételeként hatvan százalékban határozta meg a hazai termelésű atomenergia kívánatos arányát. És az is, hogy az általa szükségesnek tartott minimálbér-emelést a tb-járulék csökkenéséből fedezné, amiből pedig a szociális és egészségügyi rendszer visszafogása következik. "Wellfare state helyett workfare state kell" - fogalmazta meg ezt saját szavaival.