Százmilliókat követel Debrecen a 2-es villamos után

2012.05.31. 14:28 Módosítva: 2012.05.31. 18:58

Csütörtökön járt le a határidő a 2-es villamos pályájának megépítésére, de az ATK konzorcium nem tudta befejezni a munkát, írja a Dehir.hu.

Kósa Lajos polgármester tájékoztatóján azt mondta: péntektől napi 10 millió forint kötbért követel a cégtől a város, emellett lehívja az összesen egymilliárd forintos bankgaranciát.

A mérnökök felmérése szerint a pálya 23 százalékban, a teljes beruházás 32 százalékban készült el. A szerződésben az állt, hogy május 31-ig a teljes beruházással végeznek, ha nem, akkor a cég kötbért fizet. Az önkormányzat benyújtja igényét, így napi 10 millió forintot, összességében maximálisan 900 millió forintot követel a fővállalkozótól. Emellett lehívja a két részletből álló, összességében több mint egymilliárd forintos bankgaranciát.

A lap szerint ha 14 nap múlva nincs kész a beruházás – erre gyakorlatilag nincs esély –, akkor a város új közbeszerzési eljárást ír ki, és ha az elsőre sikeres, akkor még ebben az évben szerződhet az önkormányzat, így jövő év őszén fejeződhet be a munka.

Az első CAF-villamos jövő márciusban érkezik, aminek a jogszabályok szerint 10 ezer kilométert kell próbajáratban közlekedni. Ezt a pályaépítés csúszása nem érinti, mert az új járművek a Petőfi tér és a Debrecen Pláza közötti közös szakaszon közlekedhetnek.

Addig, amíg nincs meg az új kivitelező, a város visszaveszi a munkaterületeket, és azt ideiglenes helyreállítja, hogy azt a tömegközlekedés és az autós közlekedés használhassa. Erre az önkormányzat 30 millió forintot különített el.

Kósa Lajos megjegyezte, Debrecenben nem először fordult elő, hogy egy munka elvégzésére kiírt tender győztese szinte teljesíthetetlenül alacsony ajánlattal nyer és ezért félbeszakad az építkezés. Kósa úgy fogalmazott: nem lehet azonban mit tenni, kötelességük a legalacsonyabb ajánlatot tevővel szerződniük.

A debreceni 2-es villamos pályájának építése 2010 őszén indult. A győztes ATK-Debrecen konzorcium 7,54 milliárd forintért vállalta el a munkát. 2011-ben már több alvállalkozó sérelmezte, hogy lejárt számláikat a konzorcium nem fizeti ki. 2012 márciusában a munkálatok leálltak, az alvállalkozók pedig tüntetést is kilátásba helyeztek. A konzorcium pénzügyi vezetője, az Arcadom Zrt. közben partnereivel, a Keviép Kft.-vel és a Tóth-TD Kft.-vel szemben is tartozást halmozott fel. A Keviép időközben minden – többségében debreceni – alvállalkozóját kifizette.

Az Arcadom megdöbbent

„Az Arcadom Zrt. megdöbbenéssel értesült arról, hogy a megrendelő, Debrecen város részéről felmerült a 2-es villamos beruházást érintő szerződés felbontása" – írta a cég szerda este a bejelentésre válaszul kiadott közleményében. Az Arcadom szerint a cég számos feltételt határidőre teljesített, a megrendelő viszont sokszor módosította az elvárásokat, és voltak tervezési hiányosságok is, amik miatt többszöri áttervezésre volt szükség. További késedelmet okozott a villamoskocsik kiválasztásának elhúzódása is. Az Arcadom érthetetlennek tartaná a szerződés meg nem hosszabbítását, és készen áll a felmerült kérdések tisztázására, áll a közleményben.