A Szegedi Vadasparkba kerülhet az aligátorteknős

2012.06.01. 09:04 Módosítva: 2012.06.01. 12:24

Ha más intézmény nem fogadja be, a Szegedi Vadasparkban még el tudják helyezni azt az aligátorteknőst, amelyet hétfőn talált egy család a Galga-patakban a Pest megyei Püspökhatvanban. Az állatnak a Bors próbált helyet keresni, de több állatkertben is azt mondták, vagy nincs helyük, vagy az esetleges fertőzéstől tartva nem tudják befogadni az állatot.  Endrédi Lajos, a Szegedi Vadaspark gyűjteményi részlegvezetője a lapnak azt mondta: két aligátorteknősük már van, de egy harmadik még elfér náluk. Az állat odaszállításában azonban nem tudnak segíteni.

Az állatot hétfőn találta egy család Püspökhatvanban, amikor a kertben lévő veteményest akarták meglocsolni a patak vizével. Egy 17 éves fiú a bokáig érő vízben állva egy hatalmas koppanásra lett figyelmes: kiderült, a tíz kiló körüli teknős meg akarta harapni. A fiú megijedt, kiugrott a vízből, majd egy merítővel tért vissza. Megpróbálta kiemelni a furcsa állatot, de az pillanatok alatt kiszabadította magát, szétharapdálta a hálót. Végül egy lapáttal tessékelte a partra.

A kifogott aligátorteknős páncélja körülbelül 25-30 centiméteres, kinyújtott nyakával és farkával meghaladja a fél métert. Az aligátorteknős erős felépítésű, karmai és kampós állkapcsa van. Általában sekély, édesvízi tavak és lassú folyású folyók fenekén él. A vízben és a szárazföldön is lassan mozog. Halakat, kisebb teknősöket, békákat, kígyókat, madarakat és vízben élő emlősöket eszik.

A család az állatot most egy disznóólban őrzi. Mindennap adnak neki friss vizet, amiben fürödhet, fognak neki békát és halat is. Az állat kétnaponta egy kiló húst is megeszik. A ház macskája próbált barátkozni a teknőssel, de egy harapást kapott az orrába.