A Transparency kiszáll a pártfinanszírozási egyeztetésből

2012.06.01. 12:04 Módosítva: 2012.06.01. 16:01

A Transparency International kiszáll a párt- és kampányfinanszírozási törvényről szóló egyeztetésből, jelentett be a szervezet. Közleményük szerint  május eleje óta nem sikerült a parlamenti pártok képviselőit egy asztalhoz leültetni és a további próbálkozások a kormánykoalíció pártjainak hozzáállása miatt esélytelennek tűnnek.

A korrupcióellenes szervezet felidézte, hogy április 4-én valamennyi parlamenti párt közös politikai nyilatkozatot fogadott el a párt- és kampányfinanszírozás alapelveiről. Annak aláírásakor két dolgot vállaltak a nyilvánosság előtt: még májusban folytatják az egyeztetést a részletekről, és a tavaszi parlamenti ülésszak végéig benyújtanak egy törvényjavaslatot a parlamentnek, amely biztosítja az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot.

Az utóbbi három hétben három olyan időpontban kísérelte meg a Transparency International Magyarország (TI) az egyeztetés folytatását, melyet előzőleg a kormánypártok javasoltak, és amelyhez az összes többi párt alkalmazkodott. A Fidesz és a KDNP képviselői vagy nem adtak visszajelzést részvételükről, vagy közvetlenül a megbeszélt időpont előtt lemondták a részvételt.

A TI márciusban bemutatott, a magyarországi korrupciós helyzetet átfogóan vizsgáló tanulmányának legfontosabb következtetése az volt, hogy magánérdekek fogságába került az állam. A pártfinanszírozás az egyik olyan terület, amely a legriasztóbb korrupciós kockázatoknak van kitéve.

Az illegális párt- és kampányfinanszírozásban rejlő korrupció problémája nem új jelenség a magyar közéletben, de annak rendezéséhez 2010-ig esély sem volt a 2/3-os konszenzus megteremtésére. Idén tavasszal azért javasolta a TI a pártfinanszírozásról szóló kerekasztal összehívását, mert a szavak szintjén valamennyi párt részéről szándék mutatkozott a közös megoldás keresésére.

Önmagáért beszél az a tény, jegyzi meg a TI, hogy a Fidesz és a KDNP több mint 260 országgyűlési képviselőjének nem sikerült megoldania azt, hogy az elmúlt hónapban az általuk megjelölt időpontokban jelen legyenek, és részt vegyenek az egyeztetésen.

A Transparency International Magyarország legnagyobb sajnálatára belátja, hogy a kormánypártok vagy nem kívánják ezt a kérdést konszenzusos módon rendezni, vagy pedig egyáltalán nem tartják problémának a pártok törvénytelen és átláthatatlan finanszírozási gyakorlatát.

Karácsony: A Fidesz az oligarchák rendszerét járatja csúcsra

A politikai elit a rendszerváltás óta adós azzal, hogy korrekt viszonyokat teremtsen pártpénzek körül, a "Fidesz-KDNP álságos hozzáállása miatt most ismét távolabb került az ország attól, hogy a politika iránti bizalomvesztés egyik fő forrásának, a párt- és kampányfinanszírozás rendezésének a végére járjunk" – reagált a TI bejelentésére Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese.

Az LMP sajnálja, hogy megszakadnak a tárgyalások – írja a képviselő. Egyúttal pártja nevében kijelenti, hogy aki nem akarja a pártfinanszírozás kérdését rendezni, ráadásul a pártok állami támogatásának megvonásával kampányol, az "valójában az oligarchák rendszerét járatja csúcsra". (MTI)