Tilos marad a vörös csillag

2012.06.01. 20:45

Nem kerül ki a büntető törvénykönyvből a vörös csillag mint önkényuralmi jelkép, mondta pénteken Rétvári Bence, az igazságügyi minisztérium államtitkára.

Magyarország ellen több esetben is elmarasztaló ítéletet hozott a strasbourgi emberjogi bíróság, mert a nemzetközi bírák szerint a vörös csillag mozgalmi jelkép, és nem önkényuralmi. Így ha valaki ezt a jelképet viseli, és ezért a magyar rendőrök megbüntetik, akkor az illető Strasbourghoz fordulhat, ahol kártérítésre kötelezik a magyar államot.

Utoljára novemberben történt ilyen eset, akkor a Munkáspárt 2006 tiszteletbeli elnökének 4000 euró kártérítést ítéltek meg. Ez már a második ilyen ítélet volt. Ugyanakkor idén május elsején is előfordult, hogy eljárást indítottak vörös csillaggal parádézó személy ellen.

Rétvári szerint "hiába mondta ki a strasbourgi emberi jogi bíróság, hogy a vörös csillag nem önkényuralmi, hanem mozgalmi jelkép, itt, Közép-Európában a vörös csillag önkényuralmi jelkép, amelynek a nevében embereket gyilkoltak meg bírósági ítélet nélkül, valódi ok nélkül".