Már júniusban lehet ügynöktörvény

2012.06.03. 15:51 Módosítva: 2012.06.03. 15:55
Júniusban az Országgyűlés elé kerülhet az ügynökkérdést rendező törvényjavaslat - mondta Gulyás Gergely fideszes képviselő. A politikus szerint külön kategóriába kéne sorolni azokat a közszereplőket, akik saját akaratukból működtek együtt az előző rendszerrel, illetve azokat, akiket kényszerítettek erre.

Várhatóan még ebben a hónapban az Országgyűlés elé kerül az ügynökkérdést rendező törvényjavaslat – mondta az MTI-nek Gulyás Gergely, a parlament emberi jogi bizottságának fideszes alelnöke. Gulyás vasárnap, az ügynökkérdésről rendezett konferencián beszélt erről.

Az országgyűlési képviselő az Ügynökkérdés vagy múltfeldolgozás? című Németh Géza-emlékkonferencián tartott előadásában elmondta: az ügynökkérdés rendezésének főszabályaként lehetővé kell tenni az iratok nagyobb nyilvánosságát. Ez alól csak a személyes, illetve a különleges személyes adatok élvezhetnek kivételt.

A dokumentumok nyilvánosságra hozásakor viszont a jelenlegi ügynökfogalom egységét meg kell bontani: a fideszes képviselő külön kategóriába sorolná a közszereplőket; azokat, akik saját akaratukból működtek együtt, illetve írtak jelentéseket, továbbá azokat, akiket kényszerítettek az állambiztonsági szolgálatokkal való együttműködésre.

A rendszerváltás óta folyamatosan húzódó ügynökkérdés azután került újra terítékre, hogy az LMP indítványt nyújtott be "Az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről" címmel. Az Országgyűlés február 20-án leszavazta az ügynökakták megnyitását lehetővé tevő javaslatot, de nem sokkal később Lázár János, a fidesz frakcióvezetője bejelentette, hogy nyárra megalakul a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, amely többek között javaslatot fog tenni az ügynökakták feltárására is.