Nem változik az államfő által kifogásolt törvény

2012.06.03. 14:13
A korábbival megegyező tartalommal, de már házszabályszerűen fogadhatja el az Országgyűlés hétfőn az államfő által kifogásolt médiatörvényt. A köztársasági elnök által kifogásolt, az utolsó pillanatban benyújtott módosító javaslatot a közigazgatási és igazságügyi miniszter vasárnap nyújtotta be újra.

Hétfőn, a korábbival megegyező tartalommal fogadhatja el az Országgyűlés médiatörvény módosítását, amelyet az államfő küldött vissza megfontolásra a parlamentnek. Vasárnap ugyanis Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, a javaslat eredeti előterjesztője a korábban kifogásolthoz hasonló tartlamú zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtott be a parlamnetnek.

Áder János köztársasági elnök a héten küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek a médiaszolgáltatásokkal és a sajtótermékekkel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló jogszabályt. Áder azért döntött így, mert házszabályellenesnek ítélte a fideszes L. Simon László egyik zárószavazás előtti módosító indítványát.

Az államfő szerint az Országgyűlés házszabálya rögzíti: a zárószavazás megkezdése előtt írásban módosító javaslatot csak akkor nyújthat be országgyűlési képviselő, "ha a megszavazott rendelkezés nincs összhangban az Alaptörvénnyel, törvénnyel, a törvényjavaslat már megszavazott rendelkezésével".

L. Simon László javaslata a törvény 66. paragrafusát, a közösségi médiaszolgáltatásról szóló fejezetet változtatta volna meg, ezt a paragrafust pedig a közigazgatási és igazságügyi miniszter eredeti törvényjavaslata nem érintette. A házszabály ugyanakkor az előterjesztőnek lehetőséget ad arra, hogy ilyen paragrafusokhoz is módosítást készítsen a zárószavazás előtt.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter vasárnap L. Simon László korábbi javaslatával megegyező tartalmú javaslatot terjesztett be. Az indítvány (pdf) a médiatörvény módosításának a Klubrádióval kapcsolatos, az ellenzék által sokat bírált  rendelkezéseit  tompította, részben.