Keresik az év legszínesebb szavát

2012.06.04. 22:24
A Fővárosi Beszédjavító Intézet és a Színes Város Csoport országos pályázatot hirdet a 10 legszínesebb magyar kifejezés megtalálására.

Kosztolányi Dezső indította az első hasonló szavazást francia mintára, 1933-ban a Pesti Hírlapban. Akkor a következő szavakat találták a legszebbnek az emberek: láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív és sír.

Azóta szinte minden évtizedben volt olyan kezdeményezés, hogy összegyűjtsék a legjellemzőbb, legérdekesebb vagy legszebb szavakat. A rendszerváltást követően 1991-ben indított az egyik újság egy ilyen akciót. Az édesanya, a szerelem, a boldogság, a szeretet, a gyermek, a csillag és a haza szavak kerültek fel akkor a listára.

Aztán 2009-ben Balázs Géza nyelvész indította el a Legszebb magyar szó elnevezésű kampányt a Magyar Nyelv Éve alkalmából, amelyben az alábbi szavak nyertek: édesanya, lenolaj, édesem, fricska, cipőfűző, szerelem, pillangó, guriga, szeretlek, alkony. A Kuka-rovat: celeb, izé, projekt, deviszont, lúzer, beinvesztál, igazándiból, tevőleges, ténykérdés, szapul.

Most 2 kategóriában lehet nevezni, mondta Mosányi Emőke, a Fővárosi Beszédjavító Intézet igazgatója. Az egyik csak a 18 éves kor alattiakat érinti, vagyis itt elsősorban az általános- és középiskolások fantáziáját szeretnénk megmozgatni, a második kategória a 18 éven felüli korosztálynak szól.

Egy újabb jelölés
Egy újabb jelölés

Nevezni csak Budapesten, szavazni az egész országban lehet. A nevezés 2 héten keresztül úgy zajlik, hogy az Erzsébet téri Akvárium tetején található köztéri üzenőfalon ki kell rakni a legszínesebbnek tartott szót, lefotózni, majd e-mailben elküldeni a szinesvarosmozgalom@gmail.com címre. A fődíj 2 darab hetijegy a 20 éves Sziget Fesztiválra, és 100 darab Pöttyös Túró Rudi, de a további indulók között is értékes nyereményeket sorsolnak ki a szervezők.