Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Milyen színűek legyenek a budapesti taxik?

2012.06.04. 11:11

Óriási változás előtt áll a budapesti városkép: napokon belül eldől, hogy az új szabályozás bevezetésével a következő pár évben milyen egységes színűre kell átfesteni a fővárosi taxikat. A szűk kétmilliós Budapesten nagyjából 8000 taxi jár, míg a tízmilliós New Yorkban, ahol a taxik erősen meghatározzák a városképet, alig több, 11000. Vagyis igazi tétje vannak annak, hogyan dönt a fővárosi önkormányzat.

Végignéztük, mi a divat a világ nagyvárosaiban, elképzeltük Budapestet mindféle színfoltokkal, osztottunk-szoroztunk és előállt az alanti lista. Nézze végig, próbálja elképzelni, aztán szavazzon! Aki a listában nem találja meg az igazit, és jobb ötlete van, az írja meg levélben a szily kukac mail.index.hu -ra!

Barcelonai stílusú fekete-sárga

A világ legismertebb taxijai a tiszta sárga New York-iak. A katalánok talán úgy érezték, hogy a fővárosukban elég volt lemásolni Manhattan utcaszerkezetét, a taxik legyenek azért kicsit másmilyenek, ezért befeketítették az ajtókat.

000 DV855119
Fotó: Lluis Gene

Ügyes húzás volt, a fekete-sárga jó kontrasztos színkombináció, részegen (barcelonai népi változatban: iszonyúan behasisozva) is messziről ki lehet szúrni. Budapesten annyi hátulütője lehet, hogy az ember félhomályban hosszan integet egy bankfióknak vagy egy barkácsáruháznak.

Fehér

„Mert akkor nem melegszenek fel nyáron (és a fényezése is a legolcsóbb)" – mondta Moon. Tényleg ennyire földhözragadtan gyakorlatiasak lennénk? Nincsen abban semmi kínos, a szavazatokból majd kiderül!

Taxisblokád Hondurasban
Taxisblokád Hondurasban
Fotó: Orlando Sierra

Fekete-rózsaszín

Minden idők legszebb focimeze a Palermo rózsaszín-feketéje. Álomnak is szép lenne, ha Budapesten több ezer négykerekű Palermo-játékos közlekedne. A kombináció előnyei amúgy megegyeznek a tisza rózsaszínéivel.

Hamuszürke

Erről minden utasnak egyből eszébe jutna a táskájában hamvakat dugdosó Szőcs Géza, amitől az illető pártállásától függően vagy elégedetten elmosolyodna, vagy halálra röhögné magát.

Párizsi taxik
Párizsi taxik
Fotó: Pierre Verdy

Budapesten annyira kevés jókedvű utast látni, hogy ez önmagában felérne egy közlekedési rendszerváltással.

Kalocsai mintás

Elnézést kérek azoktól, akik nem szeretnek a női nemi szervről olvasni, de kétségtelen tény, hogy a kalocsai minta az új pina: olvasóink, ha meglátják leírva, azonnal rákattintanak. Nem jönne ez rosszul a taxisoknak sem, bár az elején nyilván zavarná őket a sok kurzor. A húzás nyilvánvaló előnye lenne még, hogy a budapesti taxit ezentúl nem lehetne összekeverni semmilyen más világváros taxijával, bár ez a légfrissítő fenyőfák felfedezése óta amúgy is így volt.

Kék-fehér

"Kék-fehér, ne lehessen megkülönböztetni őket a rendőrautóktól, és nő a közbiztonság" - vágta rá Stöki kapásból. Ez a színösszeállítás már Illés Bélának is fantasztikusan állt, így rendpárti olvasóink bátran pontozzák fel, hiszen a városképet sem tenné tönkre 8000 gólérzékeny középpályás.

Taxisblokád Athénban
Taxisblokád Athénban
Fotó: Sakis Mitrolidis

Narancssárga

Soha nem fogom kiadni a nevét annak a kollégámnak, aki azzal ajánlotta figyelmembe az ismert színt, hogy „egy autónak kifejezetten jót tesz, ha kormánypárti". Pedig nálam szívesebben senki se nézné végig egy szóviccelő újságíró meglincselését.

New York-i sárga

000 143063300
Fotó: Chris Trotman

A filmek miatt ez Maga A Taxiszín, ami egyszerre az előnye és a hátránya. Budapesten tavasszal bónuszajándékként hatalmas muslincarajok repülhetnek utána, ez feltétlenül szavazásra csábító tényező.

Piros

Lehet, hogy máris ellőjük a favoritot? Ne ítéljen túl korán, de Sixx ötlete, a piros taxi igazán erősnek tűnik. Ez természetesen Taki bácsi, a kommer taxisok védőszentje előtt lenne főhajtás. Az igazi persze az lenne, ha ezzel párhuzamosan csak kockaladával engedélyeznék a taxizást, de ekkora szerencsénk sajnos úgysem lehet.

Higénikus taxis és piros taxi Hong Kongban
Higénikus taxis és piros taxi Hong Kongban
Fotó: Ed Jones

Rózsaszín

Minden férfi rózsaszínben néz ki a legjobban, és a taxisok 99 százaléka minden kétséget kizáróan nagybetűs FÉRFI. A rózsaszínnek ráadásul tökéletes kiegészítője a szürke, vagyis a város alapszíne. Ne felejtsék, a rózsaszín nem azonos a divatszínek tálibjával, a magentával!

Taxisblokád Thaiföldön
Taxisblokád Thaiföldön
Fotó: Pornchai Kittiwongsakul

Szívárványszínű

Mikes E. Lajos, az összehasonlító médiatörténet professzora a lehető legszínesebb taxikról álmodik, mert szerinte "Ezzel az egyszerű módszerrel tehetünk a legtöbbet a homoszexualitás társadalmi elfogadottságáért, az előítéletek lerombolásáért. Egész Budapest egyetlen nagy Gay Pride lehetne, nap mint nap!"

toy

A színes taxik tényleg jól néznének ki, de a zárt heteró közegben élő olvasóinkat azért figyelmeztetném, hogy a homoszexuálisok bőre igazából nem ilyen csíkos.


Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.