Milyen színűek legyenek a budapesti taxik?

2012.06.04. 11:11

Óriási változás előtt áll a budapesti városkép: napokon belül eldől, hogy az új szabályozás bevezetésével a következő pár évben milyen egységes színűre kell átfesteni a fővárosi taxikat. A szűk kétmilliós Budapesten nagyjából 8000 taxi jár, míg a tízmilliós New Yorkban, ahol a taxik erősen meghatározzák a városképet, alig több, 11000. Vagyis igazi tétje vannak annak, hogyan dönt a fővárosi önkormányzat.

Végignéztük, mi a divat a világ nagyvárosaiban, elképzeltük Budapestet mindféle színfoltokkal, osztottunk-szoroztunk és előállt az alanti lista. Nézze végig, próbálja elképzelni, aztán szavazzon! Aki a listában nem találja meg az igazit, és jobb ötlete van, az írja meg levélben a szily kukac mail.index.hu -ra!

Barcelonai stílusú fekete-sárga

A világ legismertebb taxijai a tiszta sárga New York-iak. A katalánok talán úgy érezték, hogy a fővárosukban elég volt lemásolni Manhattan utcaszerkezetét, a taxik legyenek azért kicsit másmilyenek, ezért befeketítették az ajtókat.

000 DV855119
Fotó: Lluis Gene

Ügyes húzás volt, a fekete-sárga jó kontrasztos színkombináció, részegen (barcelonai népi változatban: iszonyúan behasisozva) is messziről ki lehet szúrni. Budapesten annyi hátulütője lehet, hogy az ember félhomályban hosszan integet egy bankfióknak vagy egy barkácsáruháznak.

Fehér

„Mert akkor nem melegszenek fel nyáron (és a fényezése is a legolcsóbb)" – mondta Moon. Tényleg ennyire földhözragadtan gyakorlatiasak lennénk? Nincsen abban semmi kínos, a szavazatokból majd kiderül!

Taxisblokád Hondurasban
Taxisblokád Hondurasban
Fotó: Orlando Sierra

Fekete-rózsaszín

Minden idők legszebb focimeze a Palermo rózsaszín-feketéje. Álomnak is szép lenne, ha Budapesten több ezer négykerekű Palermo-játékos közlekedne. A kombináció előnyei amúgy megegyeznek a tisza rózsaszínéivel.

Hamuszürke

Erről minden utasnak egyből eszébe jutna a táskájában hamvakat dugdosó Szőcs Géza, amitől az illető pártállásától függően vagy elégedetten elmosolyodna, vagy halálra röhögné magát.

Párizsi taxik
Párizsi taxik
Fotó: Pierre Verdy

Budapesten annyira kevés jókedvű utast látni, hogy ez önmagában felérne egy közlekedési rendszerváltással.

Kalocsai mintás

Elnézést kérek azoktól, akik nem szeretnek a női nemi szervről olvasni, de kétségtelen tény, hogy a kalocsai minta az új pina: olvasóink, ha meglátják leírva, azonnal rákattintanak. Nem jönne ez rosszul a taxisoknak sem, bár az elején nyilván zavarná őket a sok kurzor. A húzás nyilvánvaló előnye lenne még, hogy a budapesti taxit ezentúl nem lehetne összekeverni semmilyen más világváros taxijával, bár ez a légfrissítő fenyőfák felfedezése óta amúgy is így volt.

Kék-fehér

"Kék-fehér, ne lehessen megkülönböztetni őket a rendőrautóktól, és nő a közbiztonság" - vágta rá Stöki kapásból. Ez a színösszeállítás már Illés Bélának is fantasztikusan állt, így rendpárti olvasóink bátran pontozzák fel, hiszen a városképet sem tenné tönkre 8000 gólérzékeny középpályás.

Taxisblokád Athénban
Taxisblokád Athénban
Fotó: Sakis Mitrolidis

Narancssárga

Soha nem fogom kiadni a nevét annak a kollégámnak, aki azzal ajánlotta figyelmembe az ismert színt, hogy „egy autónak kifejezetten jót tesz, ha kormánypárti". Pedig nálam szívesebben senki se nézné végig egy szóviccelő újságíró meglincselését.

New York-i sárga

000 143063300
Fotó: Chris Trotman

A filmek miatt ez Maga A Taxiszín, ami egyszerre az előnye és a hátránya. Budapesten tavasszal bónuszajándékként hatalmas muslincarajok repülhetnek utána, ez feltétlenül szavazásra csábító tényező.

Piros

Lehet, hogy máris ellőjük a favoritot? Ne ítéljen túl korán, de Sixx ötlete, a piros taxi igazán erősnek tűnik. Ez természetesen Taki bácsi, a kommer taxisok védőszentje előtt lenne főhajtás. Az igazi persze az lenne, ha ezzel párhuzamosan csak kockaladával engedélyeznék a taxizást, de ekkora szerencsénk sajnos úgysem lehet.

Higénikus taxis és piros taxi Hong Kongban
Higénikus taxis és piros taxi Hong Kongban
Fotó: Ed Jones

Rózsaszín

Minden férfi rózsaszínben néz ki a legjobban, és a taxisok 99 százaléka minden kétséget kizáróan nagybetűs FÉRFI. A rózsaszínnek ráadásul tökéletes kiegészítője a szürke, vagyis a város alapszíne. Ne felejtsék, a rózsaszín nem azonos a divatszínek tálibjával, a magentával!

Taxisblokád Thaiföldön
Taxisblokád Thaiföldön
Fotó: Pornchai Kittiwongsakul

Szívárványszínű

Mikes E. Lajos, az összehasonlító médiatörténet professzora a lehető legszínesebb taxikról álmodik, mert szerinte "Ezzel az egyszerű módszerrel tehetünk a legtöbbet a homoszexualitás társadalmi elfogadottságáért, az előítéletek lerombolásáért. Egész Budapest egyetlen nagy Gay Pride lehetne, nap mint nap!"

toy

A színes taxik tényleg jól néznének ki, de a zárt heteró közegben élő olvasóinkat azért figyelmeztetném, hogy a homoszexuálisok bőre igazából nem ilyen csíkos.