Orbán hazugozott, kitért és beismert

2012.06.04. 18:33 Módosítva: 2012.06.05. 00:34
A szocialista kérdezőt lehazugozta, a jobbikos kérdése elől kitért, az elempés Vágó Gábor kérdésére viszont beismerte, hogy a jövő nyugdíjasait is majd a jövő dolgozói tartják el - szó sincs önfenntartó rendszerről. Újra volt csörte az oligarchákról is, Orbán megint azzal tért ki Karácsony kérdése elől, hogy aki a magyar nagytőkét támadja, az külföldi érdekeket szolgál.
D  TT20120604025
Fotó: Kovács Attila

Az elhúzódó napirendi vita, két név szerinti szavazás és több záróvita miatt a tervezettnél két és fél órával tovább tartottak a határozathozatalok a parlamentben. Így egy ideig úgy tűnt, Orbán Viktor miniszterelnök mégsem vesz részt az azonnali kérdések óráján, de végül időben visszaérkezett a terembe.

Ez csak azért volt fontos, mert a szocialista Tukacs István immár negyedszer próbálta feltenni kérdését, hogy ezt akarta-e a miniszterelnök úr.

Visszaesésre és inflációra számított?

Mármint amikor a gazdaságpolitikát tervezte, számított-e rá, hogy 5,5 százalékos az infláció, és 1,5 százalékos a gazdasági visszaesés, a reálbérek pedig átlagosan öt százalékot csökkentek az év első három hónapjában. "Nem az számít, hogy mit akarunk, hanem az, hogy az emberek mit akarnak. Tudom, ezt egy diktatúra utódpártjában ülve nehéz megérteni" - felelte Orbán, aki ezután arról beszélt, hogy a 2011-es adatok szerint csökkent az államadósság, három százalék alatti volt és lesz a költségvetési hiány és 5,8 százalékkal nőtt a reálbér.

Tukacs viszontválaszában azt mondta, az államadósság csökkenését az euróárfolyam már el is vitte, azt pedig nem tudhatjuk, idén mennyi lesz a hiány. Orbán erre egyrészt közölte, hogy aki szerint a kormány befolyásolni tudja a forintárfolyamot, az közgazdasági analfabéta, másrészt Tukacs, hiába öltözik úriembernek, hazudik, mert a nyugdíjak reálértékét mindenképpen megőrzi a kormány.

Ennél rövidebb volt a miniszterelnök párbaja a jobbikos Pörzse Sándorral, aki a Századvéggel szerződött izraeli és amerikai szakértőkről kérdezett. "A magyar kormány semmilyen külföldi tanácsadócéggel nem áll szerződésben" - ütötte el a kérdést Orbán.

Az elempés Vágó Gábor arról kérdezett, miből lesz itt nyugdíj, ha az államosított magánnyugdíjpénztári pénzeket eltőzsdézték, a magánszámlákat meg nem hajlandók bevezetni. "Munkából lesz nyugdíj" - mondta Orbán, aki válaszában elismerte, hogy a kormány korábbi állításaival szemben kitart a felosztó-kirovó rendszerű nyugdíj mellett. Ugyanis arról beszélt, hogy a gyermekvállalás a nyugdíjkérdés egyik kulcsa, mert "idővel nem lesz gyermek, aki dolgozzon és megtermelje a mi nyugdíjunkat". Arról is beszélt, hogy amikor átvette a kormányt, 3,7 millió ember dolgozott és 2,6 millió fizetett adót, míg ő azt szeretné, hogy ötmillió dolgozzon és ötmillió fizessen adót.

De nem ez volt a legnagyobb izgalommal várt csörte, hanem az újabb Karácsony-Orbán párbaj. Ám a miniszterelnök előbb váratlanul még Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes helyett a jobbikos Zagyva György Gyula kérdésére is válaszolt. Zagyva azt kifogásolta, hogy az állampolgárságot kérelmező határon túli magyarok közül húsz kérelmét nemzetbiztonsági okokra hivatkozva utasították el. Köztük egy teljes családét is, egy kilenc éves kisfiúét és egy három hónapos kislányét is. Orbán visszautasította a felvetést, hogy a magyar titkosszolgálatok külföldi titkosszolgálatok jelzései alapján jártak volna el. Állítása szerint az összes nemzetbiztonsági vizsgálat fél ezreléke végződött az állampolgári kérelem elutasításával. A konkrét ügyre nem kívánt válaszolni, de azt jó felvetésnek tartotta, hogy panaszt lehessen emelni az eljárás ellen.

D  TT20120604022

Orbán-Karácsony, második menet

Ezután következett a második oligarchaháború. Karácsony Gergely arra volt kíváncsi, "fatális véletlen-e", hogy a Közgép előző vezetője most annak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek a vezetője, amelynek a pályázatain rendre a Közgép nyer? Hogy a villamos művek vezetője a választások előtt még a Közgép energiacégét, az E-ost vezette, amely most több pályázaton is nyert a villamos műveknél?

Fatális véletlen-e, hogy a Közgép akkor is nyer a közbeszerzéseken, ha a legrosszabb ajánlatokat adja? Hogy a közbeszerzési döntőbíróság vezetője Nyerges Zsolt egykori csoporttársa, a hírek szerint közeli barátja? "Lehet, hogy a pénz a Közgépnél landol, de a politikai árat önnek kell megfizetnie" - figyelmeztette Karácsony a miniszterelnököt. Aki egyrészt azzal tért ki, hogy ha Karácsony törvénytelenséget tapasztal, kötelessége feljelentést tenni. Másrészt megismételte, hogy ő csak azon dolgozott, hogy a közbeszerzéseken ne külföldi, hanem magyar cégek nyerjenek, és amikor 1998-2002-ben ugyanezen dolgozott, ugyanilyen támadások érték. "Nem véletlen egybeesés, hogy ön lényegében állandóan külföldi cégek érdekében szólal fel?" - kérdezett vissza.

"Magyar vállalkozások maradnak alul a Közgéppel szemben" - vágott vissza Karácsony, aki ezután azt javasolta, hogy akkor a parlament ne az elmúlt két év, hanem az elmúlt tíz év közbeszerzési gyakorlatát vizsgálja meg. Hogy valóban túlárazottak-e a közbeszerzések, és hogy hogyan változott a külföldi és a belföldi nyertesek aránya. "Ezt az igényét a parlamentben terjessze elő, ez nem az én asztalom" - felelte erre Orbán.