Elgázolták, mielőtt eszméletlenre verték

2012.06.05. 11:18
Autóval üldözték és szándékosan el is gázolták, mielőtt eszméletlenre verték volna, állította kórházi ágyából adott interjújában a Szegeden megvert arab sakkozó. Az Emírségek sakkszövetségének elnöke szerint a rendőrség tőlük már bocsánatot kért és elismerte, hogy a rendőrök hibáztak. Az ügyészség ismeretlen tettes ellen nyomoz.

Szándékosan elgázolták, majd eszméletlenre verték, nyilatkozta az emírségekbeli The National napilapnak Szaúd Mohamed al-Marzúki, az Egyesült Arab Emírségek sakkszövetségének rangidős tagja, akit pénteken súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba Szegeden. Al-Marzúkit állítása szerint három magyar határrendész bántalmazta.

A verés következtében az amúgy asztmás al-Marzúki öt bordája is eltört, mellkasán és hátán bevérzések vannak. A National beszámolója szerint a verés közben leállt a légzése is.

Jelezte, hogy nem kap levegőt

Al-Marzúki a fiatal emírségekbeli sakkozó, Szalim Abdulrahman kísérőjeként járt Szegeden. "Szalim és én a szállodánkba sétáltunk vissza. Útközben egy csapat részeg férfi lépett hozzánk és zaklatni keztek. Mi kikerültük őket és továbbmentünk a szállásunk felé" - mesélte Marzúki a National újságírójának kórházi ágyán. Másfél kilométerre lehettek a szállodától, amikor egy kis autó gurult melléjük, amiből magyarul üvöltözni kezdtek velük. "Nem értettük, hogy mit mondanak. Kértük, hogy beszéljenek angolul, erre kiszálltak a kocsiból és felénk indultak."

"Amikor a hotelhez értünk, elgázoltak az autóval, aztán kiugrottak és rtámtámadtak. Mondtam, hogy vigyék a pénzem és próbáltam jelezni, hogy nem kapok levegőt, de addig ütöttek, amíg már tényleg leállt a légzésem" - mesélte. Miután majdnem eszméletlenre verték, felállították és az iratait követelték. "Meglepődtem, amikor azt mondták, hogy határrendészek. Mondtam nekik, hogy a hotelban lakom, és legállisan vagyok az országban. Azt is megkérdeztem, hogy miért nem beszélnek velem angolul" - mesélte.

A határrendészek ezután elmentek, al-Marzúki pedig elájult. Abdulrahman időközben értesítette vendéglátóját, Lékó Péter sakknagymestert. "A rendőröket nem tudtuk hívni, mert rendőrök támadtak ránk. De Péter jött, és kórházba szállított minket."

Bocsánatot kértek

A National beszámolója szerint hétfőn Szegedre érkezett al-Marzúki fivére. Felkereste az Emírségek bécsi nagykövetségének ügyvivője is, aki hivatalosan is megpróbálja felderíteni a történteket. Kérdéseinkkel kerestük az Emírségek bécsi követségét, későbbre ígértek tájékoztatást.

Az ügyben az Emírségek sakkszövetsége is tájékoztatást kért, Magyarország emírségekbeli nagykövete azt mondta, a magyar külügy is figyelemmel kíséri a nyomozást. Szaúd bin Abdelaziz al-Mualla sejk, a sakkszövetség elnöke szerint a rendőrség már bocsánatot kért tőlük a történtekért, és elismerte, hogy a rendőrök hibáztak.

A rendőrség a magyar sajtónak nem nyilatkozik az ügyben, a megkereséseket a Csongrád Megyei Főügyészséghez irányítják. Mint közleményükben írták, az ügyészségi eljárásról nem nyilatkozhatnak, így a sajtóban megjelent híreket sem kommentálhatják. Pedig "szívesen tennénk, mivel azok számos állítását cáfolni tudnánk" - írta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

A Főügyészség szóvivője kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az ügyben hivatalos eljárásban bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozás indult.