Áder is megszólal Schweitzer védelmében

2012.06.06. 14:15 Módosítva: 2012.06.06. 14:26
D MTZ20120506021
Fotó: Máthé Zoltán

Az önbecsülésükben támadta meg a magyarokat a Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit ért keddi inzultus a köztársasági elnök szerint. Áder János így fogalmazott az ország polgáraihoz írt nyílt levelében, amelyet szerdán ismertetett a Sándor-palotában.

„Ez az inzultus bár Schweitzer professzor urat érte, mégis önbecsülésünkben támadott meg minket, magyarokat. Az elkövető hiába magányos és ismeretlen, az ilyen és ehhez hasonló, nemzetünk bármely tagját, értékét támadó tettek szégyenével nekünk, mindannyiunknak kell szembenéznünk” – mondta az államfő, hozzátéve, hogy nem elég tiltakozni, „nincs más választásunk: mások mocskát most nekünk kell eltakarítanunk.”

A köztársasági elnök arra szólította Magyarország minden jóérzésű és tiszta szándékú polgárát, hogy "emeljünk közösen áthatolhatatlan lelki és szellemi falat minden rasszista, kirekesztő, öncélú gyűlölködésre okot adó megnyilvánulás elé."

Javasoljta, hogy egyszer és mindenkorra tegyük világossá: senki sem érezheti magát feljogosítva arra, hogy bárkit vallási, származási, kulturális vagy nemzeti identitásában megsértsen, megalázzon, fenyegessen vagy kirekesszen. "Aki mégis így cselekszik, az önmagát zárja ki a diktatúrák embertelen szellemiségét elutasító, szabadságszerető politikai nemzetünkből" – hangsúlyozta.

„Utálok minden zsidót” – kiabáltak rá kedden ismeretlenek a Károly körúton a kilencvenéves Schweitzer József nyugalmazott főrabbira, és szidalmazni is kezdték. Az eset általános felháborodást váltott ki és több szervezet, ismert személy és a kormány is elítélte.

A szidalmazást bíráló, illetve Schweitzer Józsefet támogató nyilatkozatokat tett közzé Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa, a kormány, a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció és Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

A történtekről a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) tájékoztatta az MTI-t, „a Magyarországot elöntő rasszista gyűlölethullám újabb megnyilvánulásának” nevezve a történteket. A Mazsihisz vezetése és a rabbitestület az egész magyar zsidóság nevében elítélte a történteket, egyúttal szolidaritásra hívott mindenkit. A döntéshozókat arra kérték, tegyenek meg mindent, hogy „az ilyen és ehhez hasonló antiszemita inzultusok ne ismétlődhessenek meg”.

Többször felszólaltak

A Fidesz részéről a közelmúltban többen is megbecsülésükről és támogatásukról biztosították a hazai zsidókat. „Megvédjük a zsidókat!” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök áprilisban a parlamenti tiszaeszlározásra reagálva. Baráth Zsolt felszólalása ügyében közösség elleni izgatás gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség.

„A magyarországi zsidó közösség sokszínű, sokkultúrájú, toleráns, kifelé és befelé is nyitott közösség. Tartja a hagyományokat, tagjait a tradíciók tiszteletére neveli, és őrzi identitását” – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) megújított kuratóriumának alakuló ülésén májusban, ahol Gál András Levente kormánybiztos arról beszélt, elérkezett a lehetőség arra, hogy a XXI. században Magyarországon egyfajta zsidó reneszánsz bontakozzon ki.

Nyilatkozott még korábban Lázár János is, aki szerint "minden, a magyarországi zsidó közösséget ért támadást a leghatározottabban visszautasítunk. Kompromisszum és kímélet nélkül lépünk föl az ilyen társadalmi törekvésekkel szemben."

Van, aki másképp látja

Jobbik szerint a történelmi egyházaknak és a kormánynak is ugyanazzal a „vehemenciával” kellene védelmezni például a határon túli magyarokat, amikor atrocitás éri őket, mint ahogyan szerdán kiálltak Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi mellett – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt szóvivője.

Mirkóczki Ádám döbbenetesnek nevezte, hogy azután, hogy „állítólag egy ismeretlen szidalmazta Schweitzert, néhány percen belül a történelmi egyházak közös nyilatkozatot adtak ki és a kormány is közleményt adott ki egy fantom ellen.” A Jobbik szerint felháborító, hogy míg egy budapesti szidalmazásért közleményt adnak ki, addig a „fülüket-farkukat behúzva merjünk kicsik lenni” és a „minél jobban megalázkodás” politikáját követik a határon túli magyarok esetében.