Áder meglátogatta Schweitzert

2012.06.06. 22:05 Módosítva: 2012.06.06. 22:26

"Respect: Áder János a mai napon meglátogatta otthonában Schweitzer Józsefet" - olvasható a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Facebook adatlapján a következő kép kíséretében.

Fotó: Mazsihisz
Fotó: Mazsihisz

Az MTI korábban beszámolt arról, hogy Áder János elítéli a nyugalmazott főrabbi elleni támadást, de a köztársasági elnök látogatásáról csak a Mazsihisz oldalán olvashatunk.

A köztársasági elnök és a kormány is elítélte szerdán a Schweitzer József  elleni támadást. A nyugalmazott országos főrabbit az utcán egy ismeretlen szidalmazta kedden.

Áder János köztársasági elnök az ország polgáraihoz írt nyílt levelében, amit szerdán ismertetett újságírók előtt a Sándor-palotában, úgy fogalmazott: "ez az inzultus bár Schweitzer professzor urat érte, mégis önbecsülésünkben támadott meg minket, magyarokat".

"Az elkövető hiába magányos és ismeretlen, az ilyen és ehhez hasonló, nemzetünk bármely tagját, értékét támadó tettek szégyenével nekünk, mindannyiunknak kell szembenéznünk" - hangsúlyozta az államfő, hozzátéve, hogy nem elég tiltakozni, "nincs más választásunk: mások mocskát most nekünk kell eltakarítanunk".

A köztársasági elnök arra szólította fel Magyarország minden jóérzésű és tiszta szándékú polgárát: emeljenek közösen "áthatolhatatlan lelki és szellemi falat minden rasszista, kirekesztő, öncélú gyűlölködésre okot adó megnyilvánulás elé".

A magyar kormány a leghatározottabban elítéli, hogy inzultálták Schweitzer József világhírű tudóst, nyugalmazott országos főrabbit, a magyar értelmiség egyik legmegbecsültebb tagját - közölte a Kormányszóvivői Iroda az MTI-vel.

A kormány állítja, a legszigorúbban fellép minden szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilvánulás ellen, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyűlölködő és az európai normákkal összeegyeztethetetlen hangokat visszaszorítsa. A kormány egyúttal világossá teszi, hogy az ország valamennyi polgárát megvédi az ilyen támadásoktól - rögzítette közleményében a szóvivői iroda.

A Mazsihisz kedden "a Magyarországot elöntő rasszista gyűlölethullám újabb megnyilvánulásának" nevezte, hogy egy ismeretlen odalépett az utcán a volt főrabbihoz, szidalmazta, és azt mondta neki: "utálok minden zsidót". A szövetség vezetése és a rabbitestület az egész magyar zsidóság nevében elítélte a történteket, szolidaritásra hívott fel mindenkit, s a döntéshozókat arra kérte, tegyenek meg mindent, hogy "az ilyen és ehhez hasonló antiszemita inzultusok ne ismétlődhessenek meg".

A történteket elítélték a történelmi egyházak is. Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Bölcskei Gusztáv református püspök, a zsinat lelkészi elnöke és Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök keddi közös közleményében együttérzését és szolidaritását fejezte ki Schweitzer Józseffel és az egész zsidó közösséggel.

Az MSZP szintén elítélte a támadást, és közölte: szolidáris Schweitzer Józseffel és mindazokkal, akiket az elmúlt hetekben, hónapokban hasonló inzultus ért. Az inzultust szerdán elítélte a Demokratikus Koalíció, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, valamint a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa is.

A Jobbik szóvivője, Mirkóczki Ádám szerdai sajtótájékoztatóján azt közölte: a történelmi egyházaknak és a kormánynak is ugyanazzal a "vehemenciával" kellene védelmezni például a határon túli magyarokat, amikor atrocitás éri őket, mint ahogyan szerdán kiálltak Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi mellett.