Transparency: Visszaélésre alkalmasak a magyar alkotmányos változások

2012.06.06. 11:00
Gyengült a korrupció elleni küzdelem Magyarországon az EU-csatlakozás óta a Transparency International szerint.

Hatalmi visszaélés kockázatát vetik fel a közelmúltbeli magyarországi alkotmányos változások - írja új jelentésében a Transparency International. Ebben szerintük az erős kormányzat és a parlament játszik közre, ahol az ellenzéknek kevés rálátása van a kormányzó többségre.

A TI szerdán Brüsszelben hozta nyilvánosságra jelentését, amely 25 európai országban - köztük Magyarországon -  tekinti át a korrupciót és az azzal kapcsolatos tendenciákat.

A jelentés egyik megállapítása, hogy a Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában a 2004-es EU-csatlakozás óta romlott a korrupció elleni küzdelem eredményessége.

„Számos olyan intézmény, amely a demokrácia alapját jelenti és feladata a korrupció elleni fellépés, jóval gyengébb, mint azt általában gondoljuk. Ez a jelentés aggasztó folyamatokra mutat rá egy olyan időszakban, amikor a tiszta, átlátható kormányzásnak kellene a legfontosabb szerepet játszania, miközben Európa a gazdasági válságból próbál kiutat keresni.” – mondta Cobus de Swardt, a TI nemzetközi ügyvezető igazgatója.

A jelentés megállapításai összhangban állnak a szervezet legutóbbi Nemzeti Integritás tanulmánnyal, melyben többek között arról volt szó, új korrupciós minta rajzolódik ki Magyarországon, az államot befolyásos érdekcsoportok irányítják.

A szervezet magyarországi vezetőjével, Alexa Noémivel készített interjúnkat itt olvashatja.