Tisztázni akarták a szerelmi háromszöget

2012.06.06. 22:49
A balatonfüredi nyomozó nem bírta elviselni orvos felesége hűtlenségét, kilenc golyóval végzett a kardiológus szakemberrel, önmagát saját foteljében lőtte fejbe. A családot ismerők értetetlenül állnak az eset előtt.

A Balatonfüredi Rendőrkapitányság hivatásos állományába tartozó Sz. Imre önvédelmi fegyverével fejbe lőtte a felesége társaságában lévő Dr. A. Dezső főorvost, majd magával is végzett. A hétfői gyilkosság oka szerelemféltés volt. Az ügyészség emberölés miatt indított nyomozást, azonban az elkövető halála esetén a jogszabályok szerint megszüntetik az eljárást. Ám az északi part fővárosában mindenki erről beszél, a füredi utcákon próbáltunk utána járni, mi is történt.

A tragédia helyszíne
A tragédia helyszíne
Fotó: Huszti István

Hétfőn Balatonfüreden, a Bartók Béla utcában lövések sora és sikítozás törte meg a társasházas környék déli óráinak nyugalmát. Kedd délben az utcában már csak a kertjeikben szorgoskodó idős urakkal, és a tetthely kertjének fájáról meggyet csipegető újságírókkal lehetett találkozni a szinte vákuumszerű csöndben. Az idilli sorházlakás kertjében a meggy épp megérett, a család kis Suzukija a fák közt parkolt, de ha beljebb nézett az ember a terasz felé, vértócsák, vércseppek éktelenkedtek. A család körülbelül három éve lakott itt, egyikük sem Füredről származott, nemrég fejezték be a házrészük felújítását.

Nem hivatalos forrásból úgy tudjuk, tizenegy lövést adott le felesége szeretőjére a balatonfüredi nyomozó, ebből kilenc találta el a szeretőt, kettő pedig az ajtófélfába fúródott. A főorvos valószínűleg menekülni próbált, ezért hátulról kapta a golyókat, amikor megtalálták, testével félig a verandán feküdt. A rendőr holttestét az emeleti szobában találták meg, a fotelban ülve lőtte főbe magát.

Vérnyomok a teraszon
Vérnyomok a teraszon

Sem  a kórház, sem a rendőrség nem ad ki részleteket az ügyről, teljes hírzárlatot rendeltek el, de a viszonylag kis városban szinte mindenki ismer mindenkit.

A lelőtt szerető, A. Dezső 49 éves volt, a jó hírű balatonfüredi Állami Szívkórház kardiológiai osztályának vezetője, a 38 éves feleség, F. Edit ugyanebben az intézményben a járóbeteg- ambulancia vezetőjeként dolgozott. A főorvos a szakmájában és a betegei által is rendkívül elismert volt, a televízióban gyakran szerepelt szakértőként. A szívkatéterezés specialistájaként rengeteg életet mentett már meg az országban, hiánya ezért is fájó.

A szívkórháznál az egyik beteg épp a kertben dohányzott, és elmondta, hogy az ő műtétét is elhalasztották, valószínűleg a gyilkosság miatt.  „Pedig eü-s dolgozóként azért VIP-betegnek számítok” – mondta a Kossuth-forrás mellett. A szörnyű vérontást végignéző doktornőt sokkos állapotban szállították a szívkórházba, jelenleg is ott kezelik, ötéves kisfiukra pedig nagyszüleik vigyáznak.

Az orvosok közt azért is volt elismert A. Dezső, mert ő szervezte meg a megyében az akut szívinfarktusok minél korábbi katéterezését: a háziorvosok direktben mentővel, helikopterrel küldhettek szívinfarktusgyanús eseteket a kórházba. A. Dezső Zalaegerszegről érkezett Balatonfüredre, egy fiatal orvoscsapatot szervezett maga köré, akiket nagyszerűen betanított az általa profin végzett műtétekre.

A kórházon fekete zászló
A kórházon fekete zászló

A főorvos az osztályán dolgozó, épp a szakvizsgájára készülő orvosnővel, a Debrecenről származó F. Edittel keveredett viszonyba, akinek a férjétől van egy ötéves gyereke. A pletykák szerint a viszonyról a városban többen tudtak, és azt is tudni vélték, hogy nem az F. Edittel való viszony volt az egyetlen kapcsolata. Pedig a főorvos is nős volt, de felesége Zalaegerszegen él, nem költözött át a Balatonra. Van egy 20 év feletti lányuk.

Az orvos hétvégén haza szokott járni a feleségéhez, és állítólag többször hangoztatta, hogy sohasem fog elválni. Ezzel szemben úgy tudni, F. Edit azért hívta oda szeretőjét és férjét a lakásukba, hogy közösen tisztázzák a szerelmi háromszöget, és elmondják, hogy az asszony el akar válni. A rendőr férj nagyon szerette a feleségét, és úgy tudni, nem akart hallani a válásról. A nyomozó egyik ismerőse szerint csak pár hete tudhatott arról, hogy felesége viszonyt folytat valakivel, pedig többek szerint már régebb óta lehetett tudni a munkahelyi kapcsolatról. Egy másik verzió szerint a férj tetten érte az orvost a feleségével, de ez azért valószínűtlen, mert úgy tudjuk, a férj csak délután kettőre ment volna dolgozni, és az eset 12 óra 20 perckor történt.

A volt férj korábban büntetésvégrehajtóként dolgozott, csak később lett nyomozó. Állítólag nemrég kapott Budapesten egy számára előmenetelnek számító állásajánlatot, de azt pont azért utasította vissza, mert felesége Füreden dolgozott.

A garázs mellett mécses ég
A garázs mellett mécses ég

A füredi nyomozó állítólag Berettyóújfaluról származott, mindenki szerint nagyon rendes, normális ember volt, szeretett horgászni. Sokan ismerték, hiszen rendőrként sok emberrel tartotta a kapcsolatot. –Több éve ismertem, és bárki közül ő lett volna az utolsó, akiről el tudtam volna képzelni, hogy valakit le tudna lőni. Munkája során még a legutolsó bűnözővel is nagyon kedvesen viselkedett, valószínűleg sokkot kapott, azért történhetett ez meg. A feleségét biztos a kisfiuk miatt hagyta életben” – tudtuk meg egy ismerősétől.

Volt, aki sósavat ivott a gyilkosság után

Rengeteg szerelemféltésből elkövetett emberölésről hallani, de ezeknek csak a töredéke végződik öngyilkossággal. Az elmúlt pár év ilyen eseteit gyűjtöttük össze.

2007 áprilisában egy kecskeméti férfi lőtte le az éppen fodrásznál lévő élettársát és nővérét. Autójában saját magát is célba vette fegyverével. A mentők kórházba szállították, de nem tudták életben tartani.

2009 őszén várongi házuk udvarán egy 50 éves nő megölte 67 éves élettársát, majd magára gyújtotta az épületet.

2010 tavaszán egy tényői férfi feleségét és két gyermekét is megölte. Az indíték itt nem szerelemféltés volt.

Júliusban egy móri férfi lőtte le feleségét lakásukban. Ezután a garázsukba ment, hogy magával is végezzen.

A 2011-es év elején történt écsi esetnek anyagi vita állt a hátterében. A veszekedést a családfő azzal zárta le, hogy lelőtte feleségét, majd magával is végzett. Az akkor 17 éves fiuk végighallgatta az egészet.

A tavalyi év áprilisában, egy diósdi házban a várongihoz hasonló eset történt azzal a különbséggel, hogy a házat felgyújtó férfinek nem sikerült az öngyilkossági kísérlet.

Októberben egy pécsi férfi késsel vetett véget felesége életének, majd sósavat ivott, amit túlélt.

Karácsony után egy karcagi férfi szúrta le volt élettársát, akit családjával együtt napokig terrorizált az eset előtt. A férfi a rendőrök kiérkezése után döfte le az asszonyt, és magával is ekkor végzett.

Idén áprilisban egy óbudai lakásban találtak rá egy halott párra hozzátartozóik bejelentése alapján. Az első adatok alapján a férfi végzett mindkettejükkel.

Májusban egy csákvári férfi szúrta le feleségét, mikor hazakéredzkedett összepakolni. A nő anyjának azonban sikerült megállítania a férfi ámokfutását. A férj elmenekült, holttestére a közelben találtak rá a rendőrök. Az asszonyt mentőhelikpoterrel szállították kórházba.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport