A védők szerint a politika is beleszólt a West Balkán-ügybe

2012.06.07. 19:22
Felmentést kértek a védők a West Balkánban történt, három halálos áldozatot követelő diszkótragédia büntetőperének csütörtöki tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A Nyugati téri - azóta bezárt - szórakozóhelyen 2011. január 15-én éjjel pánik tört ki, és a mintegy háromezer fiatal a lépcsőházban rekedt, a kialakult tumultusban három lány megfulladt, tucatnyian pedig megsérültek.

Az ügyészség halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat négy férfi ellen, mert a szabályokat bérbeadóként, szervezőként, illetve a biztonsági szolgálat vezetőjeként hanyag módon megszegték, és ezzel előidézték a tragédiát. Az ügyész szerdai vádbeszédében letöltendő szabadságvesztést indítványozott mind a négy vádlott esetében, mert nem voltak tekintettel arra, hogy a szórakozóhely alkalmas-e több ezer fiatal befogadására, és megfelelő-e a biztonsági szolgálat.

Az ügyvéd elismerték, hogy súlyos tragédia történt, ugyanakkor azt hangoztatták, hogy védenceik ártatlanok, és bűncselekmény hiányában felmentést kértek.

A védőbeszédekben felvetődött azonban más vádlottak felelőssége is. A csütörtökön felszólaló védők között akadt, aki szerint voltak-vannak jelek, amelyek arra utalnak, hogy a politika "kezelésbe vette" az ügyet, és orientálta az eljáró hatóságokat, aminek az lett a következmény, hogy két hét alatt lefolytattak egy olyan nyomozást, amelyben meghallgattak mintegy száz tanút, és bevontak tucatnyi szakértőt, a gyanúsítottakat pedig nemritkán éjszaka, védőik távollétében hallgatták ki.

A bíróság másfél évvel ezelőtt a nyomozás során alapos gyanú hiányában utasította el a gyanúsítottak előzetes letartóztatására irányuló indítványokat, így ők szabadlábon védekezhetnek. A nyolc gyanúsított közül már csak Szalontai Győző, a West Balkán Vendéglátó Kft. egyik ügyvezetője és az intézmény bérbeadója, Kecskés Tamás és Csanádi József rendezvényszervezők, valamint a program biztonságáért felelős Hranek István ellen emelt vádat az ügyészség.

Szalontai ügyvédje védőbeszédében azt állította, hogy ügyfele nem sértett szabályokat, a szervezők tévesztették meg a rendezvény jellegét és a várható létszámot illetően. A két, szervezőként megvádolt fiatal ügyvédje pedig azt fejtegette, hogy nem védence volt a szervező. Egyikük csak a zenei programokért, másikuk pedig csupán a vendéglátásért felelt, "büfés" volt.

A védők arra is rámutattak, hogy a vádbeli gondatlan bűncselekmény megállapításához nélkülözhetetlen a foglalkozási szabályok megsértésének kimondása, illetve az, hogy a szabályszegésekkel közvetlen, ok-okozati összefüggésben van a bekövetkezett tragédia. Ebben a körben az ügyvédek azt fejtegették, hogy a rendezvényszervezés szabályai máig nem definiáltak jogilag, a West Balkán működését sem az önkormányzat, sem a tűzoltóság, sem a rendőrség nem kifogásolta a tragédia előtt, szabadon működhettek, a vádlottak pedig nem követtek el olyan szakmai szabályszegéseket, amelyek közvetlenül a tragédiához vezettek volna, ezért felmentésük indokolt.

A negyedik védőbeszédre és az utolsó szó jogán előadott vádlotti felszólalásokra várhatóan a jövő héten kerül sor.