Medián: Messze még az MSZP a Fidesztől

2012.06.07. 08:55
Messze van még az MSZP a Fidesz befogásától, bár a kormánypárt támogatottsága szignifikáns mértékben csökkent májusban. A baloldali ellenzék legfőbb problémája, hogy választói nem elég elkötelezettek. A népszerűségi versenyben az újonc köztársasági elnök toronymagasan vezet. Mesterházy befogta Orbánt, Pintér Sándort pedig Gyurcsány Ferenc.

A Tárki májusi, az MSZP és a Fidesz holtversenyét mérő közvélemény-kutatása után felfokozott izgalom várta a többi közvélemény-kutató felmérését. A Medián a heti HVG-ben megjelent kutatása (amit a lap előfizetői ezen a linken olvashatnak) alapján azonban még nincs szó szoros versenyről. A május 18-22. között 1200 fős, reprezentatív, súlyozott mintán végzett felmérés adatai szerint a teljes népesség körében a Fidesz 22, az MSZP 16 százalékon áll, a Jobbik támogatottsága 11, az LMP-é 4, a Gyurcsány féle Demokratikus koalícióé 2 százalék.

A részvételüket biztosra ígérő, pártot választani tudó megkérdezettek jóval szűkebb, a teljes népességnek csak mintegy harmadát kitevő körében még meggyőzőbb a Fidesz előnye. A kormánypártot 41, a szocialistákat 25 százaléknyian választanák. A Jobbik lemaradása itt az aktívabb választói miatt kisebb, 21 százalékon áll, míg az LMP is biztos bejutó lenne a maga 8 százalékával. A választói elkötelezettséget jól jelzi, hogy az MSZP és az LMP támogatottsága is nagyobb azoknak a körben, akik pártot tudnak választani, de részvételüket nem ígérik biztosra.

A pillanatnyi népszerűségnél is fontosabb azonban a támogatottsági trendek vizsgálata. Ebben a Fidesz már rosszabbul szerepel, a felmérés szerint az előző hónapok stabilan 26 százalék körüli szintjéről már statisztikailag is szignifikánsan, 4 százalékponttal esett a támogatottsága. A három ellenzéki párté stagnál, a Jobbiké enyhén, de még nem szignifikánsan lefelé ível.

Szignifikáns mértékben nőtt a választók bizonytalansága is, 42 százalékról 38 százalékra csökkent a részvételüket biztosra ígérők aránya.

A medián a politikusok népszerűségi listáját is mérte, amin új belépőként egyből toronymagasan az élre ugrott az új köztársasági elnök, Áder János. A politikusok általános megítélését jól jelzi, hogy az elnök 47 ponttal, azaz inkább elutasítottként vezet 15 pont előnnyel az új IMF-ügyi miniszter, Varga Mihály és a legnépszerűbb ellenzéki politikus, Karácsony Gergely előtt. Orbán Viktor 3 pontos, még hibahatáron belüli eséssel lecsúszott a dobogóról, holtversenyben negyedik a szintén hibahatáron belül, de két pontot javító Mesterházy Attila szocialista pártelnökkel.

Az ellenzéki vezérek közül Vona Gábor népszerűsége meghatározó mértékben, négy pontot esett, most 25 ponton áll. A lista végén Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Matolcsy György gazdasági miniszter, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, az utolsó helyen pedig holtversenyben Gyurcsány Ferenc és Pintér Sándor áll. Utóbbi népszerűsége egy hónap alatt négy pontot esett, most csupán 15 pontos.