Kalauz a véráztatta Budapesthez

2012.06.07. 00:45
Ungváry Krisztián és Tabajdi Gábor történészek egy könyvben és egy honlapon dolgozták fel a 20. század diktatúráinak budapesti emlékeit. Hol laktak a nácik, a kommunisták, a németek, az oroszok és a magyarok főemberei? Melyik középület mit rejtett? Rengeteg adatot szedtek össze olvasmányos szócikkekbe szedve, sok fotóval.
Ungváry Krisztián a most megjelent könyvvel
Ungváry Krisztián a most megjelent könyvvel
Fotó: Nagy Attila

Gondolta volna, hogy amikor Szálasi Ferenc nem az anyukájával lakott, és börtönben sem volt, akkor Újlipótvárosban keresett magának mindig lakást? Hogy a Virányos városrészben lévő, kedves nevű Varázs utcában szovjet főemberek, majd a Kádár-kori elit egy része lakott?

A Beverly Hillsbe látogató turistáknak térképeket osztogatnak buszos programszervezők arról, hogy melyik hollywoodi sztár melyik magas kerítés vagy sövény mögött lakik. Egy most megjelent, Budapestről készült könyv hasonló csemegéket kínál, csak éppen nem filmsztárokkal, hanem tömeggyilkosokkal, vagy az elmúlt évtizedek diktatúráinak meghatározó alakjaival.

Ungváry Krisztián és Tabajdi Gábor történészek Budapest a diktatúrák árnyékában című kötete sajátos atlasza a magyar fővárosnak. Az 1918 és 1990 közti diktatúrák fontos színhelyeit mutatja be, sok fényképpel, szócikkszerűen, korszakonként kategorizálva.

A mellékelt térképek nagyon részletesek, a házak egyenként felismerhetők. Így aki például a Nádor utca és a Széchenyi utca sarkán tartja kezében a könyvet, az tudhatja, hogy melyik kapu rejtette azt a boltot, ahol az MSZMP legfőbb vezetői banánt vehettek, amikor ez sehol máshol nem volt megoldható. Néhány lépést téve pedig világos lesz, hogy aki topog, az Rákosi bunkerének födémét tapossa. Egy újlipótvárosi séta közben pedig lapozgatni lehet a második világháborús védett házakat, és a Kádár-korszak speciális lakásait – K (konspirált) és T (találkozópont) – bemutató térképek között.

A címek mellett olyan szócikkek is belefértek a könyvbe, mint a 70-es troli, aminek vonala Sztálin 70. születésnapjára készült, és a terv az volt, hogy minden évben új vonalat adnak át, számozásban követve a vénülő vérszomjas diktátor életkorát. A terv nem sikerült, de a számozás a mai napig hetvennel kezdődik.

A közlekedési eszközök egy sajátos példája a tank, amiről szintén remek, és egyedülálló térkép van a könyvben. Ungváry összeszedte korabeli fotók alapján, hogy az 56-os forradalom idején hol álltak kiégett tankok a Corvin köz körül.

Ungváry Krisztián a Corvin köz ostromáról
Ungváry Krisztián a Corvin köz ostromáról

És azt eddig valószínűleg a Vér és Becsület nevű, betiltott csoport tagjai sem sejtették, hogy a Városmajorban van egy emlékmű, aminek egyik alakjához Prónay Pál, az 1919-es fehérterror egyik vezetője állt modellt.

Horthy-nyaralóból ÁVH-épület

Az talán közismert, hogy az Andrássy út 60-at a nyilasok és a kommunisták is használták kínzásokra (ez most a Terror Háza múzeum), de a könyvből még rengeteg példát lehet találni arra, hogy egyes épületeket és köztereket hogyan vették át egymástól a különböző kurzusok. Például hogyan lett ifj. Horthy István nyaralójából az ÁVH épülete, majd a rendszerváltásig az egész környék kiképzőbázis.

Néhány épület a teljes 20. századi magyar történelmet összefoglalja. Ott van például az Andrássy út 114., ahol a századfordulóig Csáky Albin vallás- és közoktatásügyi miniszter lakott, aztán Weiss Manfréd zsidó nagytőkésé lett, amíg Kurt Becher SS-Standatrenführer le nem foglalta.

A könyv könnyen olvastatja magát, az egyes szócikkek rövidek és olvasmányosak, nincs lexikonszaga a kiadványnak. Ráadásul akit az ilyen érdekel, az a mátyásföldi volt szovjet katonai parancsnokságtól a Rózsadombig számos túrát tehet, épületenként azonosítva a múlt századi magyar történelem keserű emlékeit.

Kádár, Apró, Gyurcsány

A könyvhöz remek honlap is tartozik, ahol még több fotó van, és filmek is tartoznak egyes helyszínekhez.  A Hősök terénél például az 1957. május 1-jei Kádár-beszéd, az 1988-as erdélyi falurombolás elleni tüntetés, és az 1989-es Nagy Imre temetés pillanatai idézhetők fel mozgóképen.

A honlap szócikkei kommentelhetők, így a szerzők további emlékeket, ötleteket, információkat várnak a nagy budapesti történelmi atlasz teljesebbé tételéhez.

Alig néhány napja Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes azzal támadta Gyurcsány Ferencet, hogy egy olyan villában lakik, amit eredeti zsidó tulajdonosától a nyilasok és a kommunisták is elkoboztak. A Kádár János egykori otthonával szomszédos ház szintén szerepel a könyvben, mint Apró Antal egykori otthona. A könyv még sok egyéb tippet adhat azoknak, akik szeretnének vájkálni abban, hogy kinek melyik ingatlanából kinek a micsodája lett.