Szigorú lesz az új büntető törvénykönyv

2012.06.08. 23:03

Az új büntető törvénykönyvvel szemben az egyik legfontosabb elvárás a szigorúság, de fontos szempont a közérthetőség és a következetesség is - mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára pénteken Lakiteleken, a Nemzeti Fórum közéleti akadémián tartott előadásában. A jövő évben életbe lépő új büntető törvénykönyvvel (btk.) szemben az is elvárás, hogy belső büntetési rendszere arányos legyen.

Az államtitkár utalt arra a szakmai kritikára, ami szerint az új btk. szűkíti a bíró mérlegelésének a lehetőségét. Ezt tudatos döntésnek nevezte, amihez véleménye szerint a törvényalkotónak joga van. Példaként nevezte meg az ittas járművezetést, mely az új btk. szerint minden esetben különböző idejű járművezetéstől eltiltást von majd maga után. A Nemzeti Fórum tagjai előtt tartott előadásában az államtitkár kitért a tervezet vitát kiváltó pontjaira is. Mint mondta, vita tárgya, hogy lehet-e az élet kioltásával védekezni, ha a támadó nem biztos, hogy az életemre tör. Úgy gondoljuk, ne a védekezőnek kelljen mérlegelni, ha éjjel, felfegyverkezve vagy fegyveresen támadják meg, hanem a támadó viselje a kockázatot - szögezte le.

A 14 évesnél fiatalabb gyerekeket bíróság elé állítani emberölés, valamint élet elleni erőszak esetén lehet az új btk. szerint. A ne ölj parancsát 12 éves korban is ismerni kell - mondta a politikus, hozzátéve, hogy természetesen pszichológiai vizsgálat után javítóintézeti nevelésre lehet büntetni maximálisan 4 év időtartamra.

A halálbüntetés kérdésével kapcsolatban kiemelte: a 48 európai állam közül egyedül Fehéroroszországban alkalmazzák, de az országot nem is vették fel az Európa Tanácsba. A nemzetközi egyezmények tiltása mellett a bírói tévedés lehetőségét is figyelembe kell venni álláspontja szerint. Utalt arra, hogy a móri bakrablásért először elítélt férfit már kivégezték volna. A javaslat nem pártolja visszaállítani a halálbüntetést.

Újdonságnak nevezte az új btk-ban azt, ha a gyermekek sérelmére követnek el szexuális bűncselekményt, az a 23 éves koráig feljelentést tehet. Nem lesz könnyű bizonyítani, de nem hagyjuk, hogy abban a hitben éljen valaki, hogy a gyerek kinövi az ellene elkövetett bűnt - mondta, hozzátéve, hogy a meghosszabbított elévülési szabálynak prevenciós hatása lesz.

Újdonság lesz a termőföld jogellenes megszerzésének tilalma - nemcsak az eladót és a vevőt, hanem a szerződést elkészítő ügyvédeket is bünteti. A zsebszerződéses viszonyok felszámolására jövő nyárig van lehetőség, mert az új btk. életbe lépése után 5 évig terjedő börtönnel lesz büntethető. Répássy Róbert több új tényállás bevezetéséről is szólt: az offshore tevékenység büntethetőségét, valamint az egészségügyi termékek hamisításának büntethetőségét is újdonságnak nevezte. Végezetül elmondta, hogy az úgynevezett "gárdatevékenység" a jövőben is bűncselekmény maradna.