Kirúgták a bírósági rendszert kritizáló bírót

2012.06.09. 14:51

Tavaly súlyos kritikával illette a bírói szervezetet egy Csongrád megyei bíró, ezért a bíróság fegyelmi eljárást indított ellene, és felmentését kezdeményezte. Pénteken megjelent Áder János köztársasági elnök döntése, amellyel a bírót felmentette tisztségéből  - írja az Origo. A döntés május 23-i keltezésű, de csak a június 8-i Magyar Közlönyben jelent meg.

Ravasz László 2011 áprilisában a Magyar Hírlapban jelentett meg egy publikációt, amelyben azt állította, hogy a "bírósági szervezeti rendszer jelenleg olyan válságban van, amely már a jogállami működést is veszélyezteti". Állítását azzal támasztotta alá, hogy a bíróságok iránti lakossági bizalom csökkent az elmúlt 15 évben.

Szerinte "hűbéri rendszer" alakult ki a bíróságokon, és nem a legalkalmasabbak kerülnek a felsőbb pozíciókba. A felsőbb szinteken gyakran "olyan bírák bírálják felül, akiknek a kompetenciáit az elsőfokú bírák vitatják" - írta.

A Magyar Hírlap februárban írta meg, hogy kirúgták Ravasz Lászlót, aki a Csongrád Megyei Bíróságon dolgozott gazdasági ügyekkel. A Fővárosi Ítélőtábla mellett működő Elsőfokú Szolgálati Bíróság első fokon úgy határozott, hogy Ravasz elfogult és bizonyítatlan állításokat tett, amelyben a bírósági vezetőket alkalmatlannak, politikailag elfogultnak állította be.

Áder János a felmentési döntésekor az Országos Bírósági Hivatal elnökének javaslatára hivatkozott. A törvény szerint a köztársasági elnök felmenthet egy bírót, ha a fegyelmi eljárás jogerős büntetése után a felmentést indítványozták - írja az Origo.