Tíz év fegyház a cibakházai rablónak

2012.06.11. 19:30
Jogerősen 10 év fegyházra ítélt a Debreceni Ítélőtábla hétfőn egy férfit, aki késsel, illetve gázpisztollyal kirabolt két takarékszövetkezetet Cibakházán. A táblabíróság ezzel enyhítette az első fokon kiszabott 14 év fegyházbüntetést.

Az ügyben másodfokon eljáró ítélőtábla jelentős értékre, felfegyverkezve elkövetett rablás és fegyveresen elkövetett rablás bűntettében találta bűnösnek B. Róbertet, és a 10 év fegyházbüntetés kiszabása mellett 10 évre eltiltott a közügyek gyakorlásától.

A vádlott 2010 novemberében rabolt ki egy takarékszövetkezetet Cibakházán. Ekkor késsel a kezében, az arcát símaszkkal eltakarva kényszerítette az alkalmazottakat a pénztárban lévő pénz átadására, majd több mint 5,2 millió forinttal távozott. Később, 2011 áprilisában kirabolt egy másik takarékszövetkezetet is Cibakházán, onnan – miután gázpisztollyal fenyegette meg az alkalmazottakat – 322 ezer forintot vitt el. B. Róbert a rablás után a családjához ment Tiszaföldvárra, nem sokkal később ott fogták el a rendőrök.

A bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte a vádlott feltáró jellegű beismerő vallomását, a büntetlen előéletét, és azt, hogy a kár részben megtérült. Súlyosító körülményként vette figyelembe a halmazati jelleget, azt, hogy az elkövető a két cselekményt időben egymáshoz közel és előre kitervelten követte el, és azt is, hogy a hasonló bűncselekmények elszaporodtak.